Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

45-70 százalékkal emelhetik a vonatjegyek árait

A gazdasági tárcánál eddig elkészült, de elvetett tervezetek szerint 45-70 százalékkal kellene emelni a vonatjegyek árait, hogy kompenzálni lehessen a bevezetendő egységes tarifarendszer többletköltségeit.
Ha mégsem hagynák jóvá a vonat-és a távolsági buszjegyeket egységesítő tarifarendszert, akkor két év alatt emelnék a vonatjegyárakat a buszjegyárak szintjére. Kóka János szakminiszter szükségesnek nevezte az emelést, mivel eddig mesterségesen tartották alacsonyan az árakat. A miniszter a hónap végére ígérte a tömegközlekedési tarifarendszer alapjainak meghatározását.

21. századi röghözkötésnek nevezte a KDNP országgyűlési képviselője a gazdasági- és közlekedési minisztérium által tervezett 40-70 százalékos vasúti jegyármelést.


Soltész Miklós (KDNP) szerint a tervezett áremelés az ingázó minimálbéresek és a diákok terheit növeli a leginkább, nekik ugyanis gyakran naponta 30-40 kilométert kell megtenniük munkahelyükre, iskolájukba. A KDNP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította Kóka Jánost (SZDSZ) és a kormányt, hogy árulják el milyen vasúti kedvezményeket kívánnak a jövőben megszüntetni.

Soltész Miklós arra is választ vár a kormánytól, hogy az egészségügy és közlekedés után minden területen fel kívánja-e számolni az ingyenességét, azaz minden kérdésben érvényesnek tekinti-e az egészségügyi miniszter egy korábbi kijelentését, miszerint: ami ingyenes azt nem tudják értékelni az emberek.

A kereszténydemokrata honatya szerint a tervezett vasúti jegyáremelés nemcsak szociális, hanem környezetvédelmi szempontból is aggályos és ellentmond azoknak az uniós törekvésnek is, amely a kötöttpályás közlekedésre fektetne nagyobb hangsúlyt, mivel az környezetbarát és olcsó megoldás.

Soltész Miklós hozzátette: a kereszténydemokraták számára elfogadható lenne a támogatási rendszer bizonyos átalakítása, szerintük sokat lehetne spórolni például azon, ha a minisztériumi dolgozók és a közlekedésfelügyelet dolgozóinak járó kedvezményeket számolnák fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen mozijegyeket a Taxidermiára

Nyerjen mozijegyet a Taxidermia c. film november 10-ei vetítésére, melyen magával a rendezővel is… Tovább olvasom