Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

48 pontos cselekvési programot hirdetett Gyurcsány Ferenc

A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés, a teljes iskolarendszer megújítása, a magyar egészségügy átalakítása és a hétköznapi biztonság, valamint az új rend megalkotása az a négy pillér amelyek mentén a kormányfő hétfőn 48 pontos cselekvési programot hirdetett a parlamentben.
A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés, a teljes iskolarendszer megújítása, a magyar egészségügy átalakítása és a hétköznapi biztonság, valamint az új rend megalkotása az a négy pillér amelyek mentén a kormányfő hétfőn 48 pontos cselekvési programot hirdetett a parlamentben. A 48 pont döntő többsége a következő egy-másfél év kormányzati teendőire vonatkozik. Gyurcsány Ferenc beszédében hangsúlyozta: a kormánynak a reform ügyét az ország valamennyi polgárának ügyévé kell tennie, ellenkező esetben ha előbb döntenek és utána kezdik el megmagyarázni a változásokat, akkor többségben lesznek a reformtagadók.

Elsőként a patrióta gazdaságpolitika és a munkahelyteremtés jegyében a következő hónapokban 7 évig tartó átfogó kis- és középvállalkozás-fejlesztési (kkv) program indul, amely a tervek szerint 100 ezer magyar vállalkozást ér el több mint 2000 milliárd forint fejlesztési forrással. Ezen kívül a kormány 20 százalékkal csökkentené az üzleti adminisztrációt, 2008 július 1-től például egy órán belül lehet majd vállalkozást alakítani, valamint uniós és hazai forrásokból összesen több mint 500 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: 2008 január 31-ig átfogó javaslatot tesz a kormány az adórendszer korszerűsítésére, amelyet tavasszal meg is tárgyalhatnak és 2009-től életbe is léphet. A változások között szerepel, hogy az adójóváírási rendszer egységesítésével 30 milliárd forinttal több jut a munkavállalóknak, a kkv-k fejlesztési tartalékképzésének emelésével 10 milliárddal több juthat majd beruházásra, valamint több úgynevezett kisadó is megszűnhet.

Szintén a gazdaságfejlesztés keretein belül 2007-2008-ban összesen 500 milliárd forint áll rendelkezésre közlekedésfejlesztésre: megépül az M0-ás déli szektora, az M43-as Szeged és Makó között és az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa között. Ezen kívül öt nagyvárosban indul kötött pályás közlekedésfejlesztés, valamint 5 vasútfejlesztési projekt is kezdődik 375 milliárd forint értékben.

A munkahelyteremtést a kormány a szak- és felnőttképzés további megújításával tervezi másfél év alatt 30 milliárd forintból.

Másodikként a magyar iskola megújításáért a kormány kora gyermekkori fejlesztési programmal, 2010-ig teljessé váló óvodai ellátással, a kompetencia-alapú oktatás fejlesztésével, az ösztöndíjak rendszerének egységesítésével, a középiskolai kollégiumok megújításával, a teljesítménymérés és -értékelés kiterjesztésével, valamint összesen 280 óvoda és általános iskola infrastruktúrájának megújításával kíván tenni.

Az egészségügyi reform területén a népegészségügyi programok kiszélesítése, a járóbeteg-ellátás bővítése 20-30 kistérségi rendelőintézet megnyitásával, a sürgősségi ellátás fejlesztése, a kórházi eszközpark megújítása, a hálapénz visszaszorítása és az egészségbiztosítási rendszer reformja a kormány célja.

A kormányfő az új rend programján belül a pártfinanszírozási törvény megalkotását, új költségvetési szabályok elkészítését, a képviselők költségtérítésének szigorúbb szabályozását, a parlamenti munkavégzés szigorítását emelte ki. Ezen kívül szeptember 24-ig a kormány új intézkedéseket ismertet a feketemunka visszaszorítása érdekében, októbertől nulla toleranciát hirdetnek a közlekedésbiztonságban és bővebb és egységesebb ellenőrzési rendszert dolgoznak ki az élelmiszerbiztonság területén, valamint szintén októberig elkészülnek a szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályok is. Végül az új rend programján belül a Polgári törvénykönyv módosításával keményebben büntetné a kabinet a környezeti károkozásokat is.

Gyurcsány Ferenc ezen kívül beszélt a kormány további idei feladatairól is: a kormányfő ide sorolta a nyugdíjreform következő szakaszát, a felsőoktatási intézményrendszer megújítását, a Magyar Posta átformálását a hosszútávú versenyképességének biztosítása érdekében, a középtávú energiapolitikai koncepció kidolgozását, a magyra kortárs kultúra kiemelt támogatását, valamint a növekedés és fejlesztésközpontú mezőgazdaság továbbvitelét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom