Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

49 másodperc alatt végezték ki Cozmát

A Cozma-gyilkossággal összefüggésben feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői, mert a hozzájárulásuk nélkül nyilvánosságra kerültek a lokál belső kameráinak felvételei.

A felvételeket már a Marian Cozma meggyilkolását követő napon sugározták a televíziók. A nevük elhallgatását kérő üzletemberek a gyilkosság óta először nyilatkoztak részletesen a történtekről az MTI-nek.

A lokál üzemeltetői előbb a főkapitánynak írt levélben sérelmezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát. Mint mondták, válaszában a tábornok arra hivatkozott, hogy a média talán segíteni tudja a nyomozást, s ennek érdekében jogosultak voltak a felvételek közreadására.

Jogi lépéseket tesznek

A szórakozóhely vezetői ezzel szemben úgy vélekedtek, hogy ez csak a szenzáció-hajhászást szolgálta. Elmondták: amennyiben a televíziók a rendőrség nyomatékos kérése ellenére sem voltak tekintettel a személyiségi jogokra, velük szemben is pert kezdeményeznek. Időközben látták televízióban, hogy újabb, osztott kamerás felvételek - ahol négy-öt kamera látszik egyszerre - is nyilvánosságra kerültek, s ezek miatt ugyancsak jogi lépéseket tesznek. Véleményük szerint ugyanis személyiségi és kegyeleti jogok is sérültek, hiszen Marian Cozma életének utolsó másodpercei láthatók a felvételeken.

Mint mondták: a szemtanúknak védelem járna, nem a sajtónyilvánosság."Mindenkitől, aki szerepel a felvételeken, elnézést kérünk, noha nem mi hoztuk nyilvánosságra a videókat" - közölték a lokál üzemeltetői.

A Marian Cozma meggyilkolásával és két kézilabdás társa életveszélyes, illetve súlyos sérülésével végződő éjszakán történtekről a lokál egyik vezetője elmondta, hogy február 8-án 2.55 órakor már a dulakodás kezdeti pillanatában hívták a mentőket és a rendőrséget. A mentők 10 perc múlva jöttek, 15 perc elteltével két gyalogos rendőr érkezett, majd újabb 10-12 perc múlva két járőr gépkocsival. Hozzáfűzte: fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, s 6 órakor találkozott az első magasabb rangú rendőrrel.

Sosem látták Raffaelékat

Elmondása szerint saját, több órán át tartó kihallgatásán többször kérte, hadd beszéljen egy rendőri vezetővel, mert használható információi vannak, azokról akik a bárban voltak, a hajnalban bezúduló társaságon kívül. Megjegyezte: ez a csapat a Patriótában még sosem járt. Mint mondta, csak a gyilkosság után négy nappal találkozhatott a bűnügyi osztály megbízott vezetőjével, s ekkor már kérték, hogy nevezze meg a felvételen látható személyeket.

Közölte, hogy Marian Cozmát feltehetően lent a discóban nem szúrták meg. A bárpultnál rendelt egy italt, de mivel egy kedvenc száma kezdődött el, ezért táncolni ment a partnerével, ám négy-öt másodperc múlva már kezdődött is a dulakodás. Cozma eközben elesett, s rázuhant több összetört üvegpohárra. Ez sértette meg az oldalát, a rendőrök meg is találták a helyszínelés során ezt a véres üvegszilánkot; így lehetett véres a pólója már lent. Ezután a kézilabdázók néhányan Cozmával felmentek a földszintre, s a dulakodást kezdeményező társaságból is néhányan Cozmáék után indultak.

Vesére, szívbe

Az üzemeltető kitért arra is, hogy neki a rendőrök elmondták, miszerint a boncolás során kiderült, hogy két szúrt sebe volt Cozmának; egyik hátulról érte vesetájon, a másik pedig a szívszúrás volt elölről. De valószínűen két különböző eszközzel adták le a szúrásokat - tette hozzá. Kint a Virág Benedek utcában körbefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel hadakozott), s ekkor vesén, majd szíven szúrták. Szerinte az egész történés - a lenti lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - lezajlott 49 másodperc alatt, s Cozma támadói azonnal eltűntek, szanaszét futottak.

A lokál vezetői éles szavakkal illették a "szenzációhajhász" bulvársajtót és hírportálokat, amelyek valótlan állításokkal rontják a szórakozóhely hírnevét. Bulváros kitalációnak nevezték például, hogy a gyilkosság éjszakáján a pultosnő fejét a pultba verték és összetörték volna az állkapcsát. Ugyancsak légből kapottnak minősítették a védelmi pénzről szóló feltételezéseket. Mindenkit perlünk, aki olyan hangvételt használt, amelyben bennünket hamis színben tüntetett és tüntet fel, s rontja a hírnevünket, illetve ha vendégeink, alkalmazottaink, a tulajdonos és a magunk személyiségi jogai sérülnek a jövőben" - hangsúlyozták.

Belépés tagságival

Elmondták, hogy a lokál február 20-án újra kinyitott, de a továbbiakban zártkörű klubként működik, ahová csak klubkártyával lehet belépni. Klubkártyát pedig csak az kaphat, aki a személyes adatait megadja. Hozzátették, hogy a szórakozóhelyen mindig békesség volt, nem véletlenül kapta meg 2008-ban Veszprém legbiztonságosabb szórakozóhelye címet.

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezte, hogy nem adtak ki osztott kamerafelvételeket a médiának. Február 8-án 2.55 órakor a Patrióta lokál egyik alkalmazottja bejelentést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint "verekedés van a Skorpió előtt". 2.58 órakor járőr indult a helyszínre, aki 3.02 órakor ért a lokálhoz. A cselekmény bejelentését követően a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát soron kívül berendelték: a nagy erőkkel megkezdett nyomozásban 100 rendőr vett részt - olvasható közleményben.

Ez egyszer kivételt tettek

Közölték azt is, hogy "a sajtóhírekkel ellentétben, február 7-én éjszaka Veszprémben nem négy, hanem tizenegy rendőr volt közterületi szolgálatban". A Patrióta lokál elnevezésű szórakozóhelyről a közrendet és a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekményről vagy szabálysértésről az elmúlt egy esztendőben nem érkezett bejelentés a főkapitányságra".

Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy névtelen bejelentésekre, levelekre és nyilatkozatokra nem szoktak reagálni, ez egyszer azonban kivételt tettek.

Mint azt a delmagyar.hu korábban megírta Marian Cozmát, az MKB Veszprém játékosát február 8-án szúrták le egy veszprémi szórakozóhelyen. Csapattársai, Ivan Pesic és Zarko Sesum életveszélyesen megsérültek: Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, Sesum pedig arckoponya-törést szenvedett.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2009. március 03. 18:27
  „10. hozzászólás Mathiasking 2009.03.03. 12:48
  Nem vagyok rendőr. Hányszor mondjam el. Figyeld a szám: NEM LESZ GÁZÁREMELÉS! :D”
 • 17. hoparduc 2009. március 03. 16:55
  „A helyszínen tartózkodó bírónőről és szolgálaton kívüli rendőrről nem szól a fáma?

  Ők szépen elszeleltek, illetve másnap este adták ki az elfogató parancsot.

  Hogyis van ez?”
 • 16. SZEMOKA 2009. március 03. 15:49
  „1. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy üvegdarab okoz komoly sérülést. Egy üvegdarab befurodásatól még messze van egy vese.
  2. Mekkora hülyeség: az év legbiztonságosabb szórakozóhelye, ki találta ezt ki? A tulaj kitalálta, és kiosztotta magának?
  3. Klubtagsági? Nevetséges.
  4. "A csapat még nem járt a szórakozóhelyen." Melyik csapat? A kézilabdások vagy a gyilkosok csapata?
  Inkább hagyjuk az egészet!
  Az a lényeg, a tulaj is mossa kezeit, ez így szép és jó, a mi kis világunkban.”
 • 15. cyt 2009. március 03. 15:24
  „Gusztustalan és a halott sportoló "emberségét sértő" ez a mostani cikk. Alja népség vagytok dm szerkesztők. Mi a fenének kellett most - és pont ilyen témában, ilyen hangnemben - írni a szerencsétlen múltról???”
 • 14. Mathiasking 2009. március 03. 14:56
  „13. hozzászólás halak33 2009.03.03. 14:11

  Már korábban is kérdezték, a valódi bűnösök vannak letartóztatva? Lásd Olaszliszka: Mi van a lincseléssel? Tettes nincs csak halott családfő! Rendőrök és ügyészek szarakodnak állandóan!”
 • 13. halak33 2009. március 03. 14:11
  „ÉN is hagynám őket inkább szenvedni életfogytig, NEM hamarabb!!!!!! A bár tulajdonosainak bent kellett volna megakadályozniuk az egész verekedést, sajnos kint lett vége, amikhez már nincs közük!??? :((
  Négyen fogták közre Cozmát? És azokat is kapták el??”
 • 12. Buksi 2009. március 03. 13:53
  „Kezdődik a kimagyarázkodások ideje !! Ez a baj manapság M.o-on, itt mindenki mindent kimagyarázhat, személyi jogok védelme alatt! Brutálissan megbüntetnia bár tulajdonosait, nem voltak képessek bebiztosítani a személyi biztonságot egy nyilvános szórakozó helyen !!!”
 • 11. DMagóg 2009. március 03. 13:00
  „Az életfogytiglanra ítélteknek meg kellene hagyni az öngyilkosság jogát, és ehhez biztosítani a feltételeket, nem megakadályozni.”
 • 10. Mathiasking 2009. március 03. 12:48
  „8. hozzászólás flexsnake 2009.03.03. 11:58

  Flexi! Te aki a rendőrök gyöngye vagy miként vélekedsz az esetről?

  Egyébként én ha választhatnék nagyon lassú kínszenvedős halál választanék! San Marinóban voltam egy múzeumban, ahol a világ minden tájáról mutattak be kivégző és kínzó eszközöket. Volna tippem a használatra, melyiket kölcsönözném vagy lízingelném!”
 • 9. hehe 2009. március 03. 12:47
  „ELEGÜNK VAN A KÜLFÖLDIEKBÖL (ROMÁNOK) VAN ITT ELÉG BAJ A MAGYAROKKAL :”
 • 8. flexsnake 2009. március 03. 11:58
  „Ez a cím gusztustalan. Mintha ez bármiféle verseny lett volna. Hagyják már békében nyugodni.”
 • 7. kicsi:cs 2009. március 03. 11:54
  „És most majd jönnek a fúria jogvédők,h az elkövetőnek is vannak jogai.Én ezzel nem is vitázom DE holvannak az áldozatok jogai??Annak a szerencsétlen tanárnak pl:akit a lányai szeme láttára vertek agyon neki és a többi áldozatnak mivan a jogaival??????????Hangsúlyozom etnakai hovatartozástól függetlenül.”
 • 6. tahoszegedi 2009. március 03. 11:45
  „Én továbbra is azt mondom:

  Aki életet vesz el, fizessen az életével.”
 • 5. tahoszegedi 2009. március 03. 11:43
  „Így van kicsi:cs.

  Példát kell statuálni, nyílvánosan Veszprémben a lokál előtt.

  hagyni a mocsoknak 49 másodpercet "gondolkodni", ha ennyi idő alatt el tud mondani egy "Üdvöz légy"-et, nyert.
  Ha nem jön a 0,0035 másodperc bónusz :-))))))))

  Ezek csak ebből értenek "Modern Taigetos"”
 • 4. kicsi:cs 2009. március 03. 11:37
  „Bocs:mindent”
 • 3. kicsi:cs 2009. március 03. 11:35
  „Kraftwerk: Ez közösség elleni izgatás.Nemmintha nemértenék egyet veled.Az időintervallumra rátérve én egy kicsit többidőt hagynék nekik ,haddgondolkozzanak el a dolgokon.Utánameg megmutatnám minden potenciális elkövetőnek,ŐK is gondolkozzanak.Mit értek potenciális elkövető alatt:minden ojan embert bőrszíntől függetlenül aki az igasságszolgáltatás látókörébe került ,társtettesként v bűnszövetségben elkövetett bármilyen bűnért.Tehát a MAFFIÓZÓKAT.Majd elgondolkoznának h biztos nindent szabad-e nekik.??”
 • 2. tahoszegedi 2009. március 03. 11:09
  „0.0035 másodperc

  1 méterről tarkón

  http://hu.wikipedia.org/wiki/9_%C3%97_18_mm_Makarov”
 • 1. Kraftwerk 2009. március 03. 10:26
  „Szerintetek Sztojkát és társait mennyi idő alatt lehet kivégezni?????
  Sejtésem és elkpzelésem szerint két másodperc is elég.....
  De akkor hol maradnak a kissebbségi jogok????:))
  Lehet tippelni az időtartamra Kedves Fórumozók!!!:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelenség a csoportos gyermeköngyilkosság

Egyre fenyegetőbb lehetőség a csoportos gyermeköngyilkosság - figyelmeztetnek a telefonos… Tovább olvasom