Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

5-10 éven belül az apróbb falvakban nem lesz háziorvos

5-10 éven belül az apróbb falvakban nem lesz háziorvos, mert nincs utánpótlás. Emiatt sokan nem jutnak majd hozzá az alapellátáshoz - így látják a jövőt a háziorvosok.
A praktizálók egyharmada hatvan év feletti, több mint a fele pedig 50 évesnél idősebb. A fiatal orvosok pedig nem ezt a szakmát választják, mert inkább a jobban fizető szakterületeken helyezkednek el, vagy külföldre mennek.

"Ha végeztek az orvosi egyetemen, sokan úgy döntenek, hogy elmennek külföldre, mert ott háromszorosát, négyszeresét megkeresik, mint amit mi itthon." - mondta a Független Hírügynökségnek Angyal Károly háziorvos, aki 8 éve nyugdíjas, de mégis gyógyít. A doktor szerint épp ezért nincs utánpótlásuk. Másrészt meg egy 1500-1800 beteget ellátó háziorvosi praxis 8-10 millió forintba kerül. Ennek működtetésére havonta bruttó egymillió forintot kap az államtól az orvos, aki ebből fizeti ki az asszisztenst, tartja fenn a rendelőt. Ennyit erre nem tudnak, vagy nem akarnak áldozni az orvosok. Az utánpótláshiány miatt a praktizáló háziorvosok egyharmada 60 év feletti, több mint fele 50 évesnél idősebb. Ez azt jelenti, hogy tíz év múlva az orvosok több mint a fele 60 év feletti lesz. De gondok már korábban lesznek.

"Öt éven belül már nagyon komoly problémák lesznek. Azokon a kistelepüléseken, ahol nem tudják biztosítani a háziorvosi ellátást, ott azok a lakosok nem fognak részesülni az alapellátásban" - mondta a Független Hírügynökségnek Szabados Ibolya, a Baranya Megyei Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke.

Azaz, több településen nem lesz háziorvos, vagy csak messziről járnak ki, ami órákba telhet. A szakemberek szerint több fizetéssel, és olcsóbb praxisokkal lehetne ösztönözni a fiatalokat, hogy legyenek háziorvosok.

Olvasóink írták

 • 10. Dini1 2008. szeptember 04. 00:31
  „Nem meglepő hogy nincs pénz orvosokra meg ilyesmikre. 1,5 millió ember hozzájárulásából nem lehet 10 milliót ellátni... Úgy hogy élen járunk dohányzásban, alkoholizmusban, kábítószerben és a legtöbbet dolgozók közt vagyunk...
  A pénz eleve nagyon kevés, és az is rosszul van elosztva. De azért ez nem csak Gyurcsányék "érdeme", nagyon sokan benne vannak ebben még régebbről is...”
 • 9. mert nincs rá pénz 2008. szeptember 03. 22:14
  „Nem lesz orvos, iskola, posta, vasút...megszűnik a falu is!”
 • 8. tunyi 2008. szeptember 03. 20:37
  „Orvosnál is ilyen vicces gyerek vagy Jancsika?”
 • 7. KukoricaJancsi 2008. szeptember 03. 19:55
  „Bocsi, de könnyen lehet, hogy ezáltal egészségesebbek lesznek ott az emberek.”
 • 6. paliur 2008. szeptember 03. 19:25
  „Mi az hogy a falvakban! Makón 3 évig kerestek az egyik körzetbe,aztán szétosztották a kártyákat.”
 • 5. kleizmeir 2008. szeptember 03. 18:34
  „Jo Bacsi, Mi a fenét rizsázik itt össze-vissza? Nem érti? Nem lesz háziorvos és kész, minek is, csak fölösleges vén nyugdíjasok lesznek. Joy: ha Gyurcsány mondaná az ellenkezőjét az mi lenne? Ezt a háziorvosok mondják. Amint a "hitetlenek" látják a fenti cikkben semmi szíjjártó, mikola és egyéb fideszes mókus nincs, legalább az ilyeneket azért illene komolyan, de legalábbis komolyabban venni. Jo(y) Bacsi, no lám, egytőről fakadnak (ki).”
 • 4. Jo Bacsi 2008. szeptember 03. 18:09
  „Szegyen az egesz orszagra es a nepre hogy idojutott az orszag. Ez tukorozi a sok hiusagot es negativitast. Konnyebb mast megszolni mint sajat magad hibait elismerni. Ez a "csak az en szavam szamit" gondolkodas nem vezet semmi jore mint ez a cikk is mutatja? A part vezetok mind hiuan sajat szavukat akarjak csak hallgatni es az emberek szinten hiuan olyat kritizalnak amihez semmi fogalmuk sincs. Bolodok haza.”
 • 3. 4 2008. szeptember 03. 17:29
  „És mi ebben a hír?? Már régóta tudjuk,hogy a kormány programjában szerepel a vidék elsorvasztása.”
 • 2. Miénk itt a tér... 2008. szeptember 03. 16:46
  „Mobil bolt, mobil posta, mobil iskola, mobil orvos...minden mobil lesz!
  Kell ez nekünk?”
 • 1. joy 2008. szeptember 03. 16:45
  „Rémhír.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi: körülbelül 10 ezer diákot vettek fel

A diákok is késve tudták meg, hol tanulnak ősztől, mert a hivatal csak hétfőn értesítette az… Tovább olvasom