Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

50-60 ezer mikrovállalkozás juthat gyorsan olcsó hitelhez

Legalább 50-60 ezer magyar mikrovállalkozás juthat 2013-ig gyorsan olcsó hitelhez az Új Magyarország Mikrohitel-program keretében.
Az első négy szerződést már aláírták, az ezt tanúsító díszokleveleket kedden adta át Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

A mikrohitel 500 ezertől hatmillió forintig nyújtható, 2 év türelmi idő után 5 évre, 6,5 százalékos kamattal. Olyan kicsi cégeknek szánják, amelyek a bankoktól csak nagyon drágán, 20 százalék feletti kamattal, vagy egyáltalán nem kapnak kölcsönt, például mert nincs elegendő fedezetük. A 7,5 százalékos jegybanki alapkamatnál is olcsóbb hitel mögött európai uniós pénz áll, amit kamattámogatásra és garanciára fordítanak.

Összesen 83 milliárd forint áll rendelkezésre 2013-ig. A hitelfelvétel 3-5 nap előkészületet igényel, és pár napon belül folyósítják a pénzt - ígéri az első közreműködő cég, a MiFin Zrt. Az uniós Jeremie mikrovállalkozás-támogatási programot a 12 új tagállamból Magyarország bocsátotta útjára először.

A magyar gazdaság újra növekvő pályára állásához nélkülözhetetlenek a mikro-, kis és közepes vállalkozások, amelyek zöme nem jut bankoktól hitelhez - mondta Bajnai Gordon. Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt időben ugyan hétszeresére nőtt az ilyen cégek hitelállománya, de a 3400 milliárd forint még mindig csak a legkisebb cégek negyedéhez jutott el, az uniós 70 százalékos átlaggal szemben. Egyed Géza hangsúlyozta, hogy a banki kisvállalkozási finanszírozási piacot nem akarják megzavarni, ezért csak olyan kisvállalkozás kaphat mikrohitelt, amelynek nincs pénzintézeti kölcsöne.

Az első négy mikrohiteles egy taxis, egy sportruházat-kereskedés, egy építőipari cég és egy hangosítási szolgáltatást nyújtó betéti társaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbe fogadták Drávaszerdahely települését

Egy millió forintot adományozott egy magánszemély Drávaszerdahely önkormányzatának. Ezzel örökbe… Tovább olvasom