Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

50 milliárd forintba került idén az árvízi védekezés

50 milliárd forintba került az árvíz elleni védekezés 2006-ban - mondta a szaktárca főosztályvezetője. Ebből a védekezés 20-25 milliárd forintba került, a helyreállításra 11 milliárdot költöttek. Több mint kétszer akkora szakaszon állították helyre a töltéseket, mint az évenként megszokott és 15 kilométernyi új gát is épült.
A mintegy 4200 kilométernyi állami kezelésű töltés mintegy kétharmada megfelel az előírásoknak, nem szorul bővítésre - tudhattuk meg Korompai Andrástól, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetőjétől. Idén a szokásosnál többet, 50 kilométernyi gátat újítottak fel és 15 kilométeren építettek új töltést - fűzte még hozzá.

Az idei rendkívüli árvíznél mintegy 3 ezer kilométeren zajlott egy időben a védekezés. Ezeken a szakaszokon általában ellenőrizték és korrigálták is a gátakat. A felmérések szerint most jobb állapotban vannak a gátak, mint egy évvel ezelőtt. A személyi állomány is felkészült a védekezésre, mintegy 4000-4500 vízügyes beosztását készítették el és körülbelül ezer vízőr vigyázza a folyók szintjét. Az önkormányzatok és a mezőgazdasági üzemek is végeztek megelőző munkálatokat, december közepére mindenütt megfelelő a védekezőképesség.

A 8500 kilométernyi állami tulajdonú belvízcsatornát és a hozzá tartozó szivatyúházakat szintén megfelelőnek találták a szakemberek a vizsgálat során - közölte a főosztályvezető. Azokon a területeken, ahol idén különösen nagy volt a belvíz, az Alföld déli és keleti részén például, most jobb a helyzet a korábbinál, mert a védekezés során egyben a megfelelő megelőző munkálatokat is elvégezték.

Januárra, februárra kissé több csapadékot és az átlagosnál melegebb időt prognosztizálnak, valamint a talajvízszint is 15-20 centiméterrel magasabb lesz, mint a korábbi években, így belvízveszéllyel kell számolni. A tárca szakemberei azt remélik: a következő hét esztendőben EU-s pályázatok révén a régiókkal összefogva mintegy 150 milliárd forintot lehet majd vízvédelmi beruházásokra fordítani.

Helyreállítás mindenhol volt, új töltés nem sok épült

A beregi Tisza-töltéseken öt kilométer hosszan megerősítették a gátakat, elkezdődött a Lónyai-főcsatorna torkolati zsilipjének építése, amely 100 kilométer hosszúságú töltésfejlesztést fog kiváltani.

- Több mint 20 kilométer az a hossz, amit a beregi szakaszon meg kell erősíteni. A szükséges karbantartásokat minden esetben elvégeztük ezeken a védelmi létesítményeken, sőt a tavaszi árvizek után 400 millió forintos helyreállítási keret állt rendelkezésre és minden kritikus pontot helyre tudtunk állítani. Ezeknek a tervei ma már teljes körűen rendelkezésünkre állnak, tehát a fejlesztés folytatódhat ezeken a szakaszokon is – tájékoztatott Bodnár Gáspár, a Felső-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Felkészítették a magyar-ukrán távjelző rendszert, a hegyvidéki állomások is jól működnek, bár ár- és belvízvédelmi szempontból a legmegnyugtatóbb megoldást a 2008-ban kezdődő Kraszna-Szamos-közi víztározó megépítése jelenti majd.

A Tiszán és mellékfolyóin vízügyes szakemberek szerint az elmúlt száz év legnagyobb árvize vonult le idén tavasszal. Hogy hasonlóan veszélyes helyzet ne alakulhasson ki még egyszer, az eredményes védekezést követően azonnal megkezdték a helyreállítási munkálatokat.

November közepére a Tisza és a Hármas-Körös mentén mindenhol kijavították a megrongálódott töltéseket. Nemcsak a rászorult gátakat szélesítették és magasították meg, hanem több helyen új beruházásokat is létrehoztak, így például Kunszentmártonban a városi támfalnál, valamint az istvánházi töltésszakaszon. Kunszentmárton belterületén közel három kilométeren keresztül végeztek töltés erősítést, valamint töltéskorona burkolást 1,4 milliárd forint értékben.

A Körös-zúg fővédvonalai mentén a gátak közel 20 százalékát érintették a helyreállítási munkálatok. A Tisza és a Hármas-Körös jobb partján 1,6 kilométeren zajlott rekonstrukció, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tíz helyszínen a helyreállítási munkák összköltsége megközelíti a 6,3 milliárd forintot.

Észak-Magyarországon egyetlen méter árvízvédelmi töltés sem épült az idén – mondta el a rádiónknak Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtószóvivője. Kétmilliárd forintból gazdálkodnak évente, ebből fél milliárd forintot költöttek a tokaji árvízvédelmi rendszer egy kilométeres szakaszának felújítására, a töltés helyreállítására, amit a múlt hónapban fejeztek be.

Összesen 605 kilométer hosszú állami árvízvédelmi vonal tartozik az igazgatósághoz. Mint megtudtuk, az idei árvíz elleni védekezés 66 napot, míg a belvíz elleni védekezés 180 napot vett igénybe. A sajtószóvivő elmondta, hogy a 2006-os év árvize nem magasságában, hanem tartósságában volt egyedi. Ilyen még nem volt, hogy 50 órán át tetőzött a tavaszi árvíz idején a Tisza. A Vásárhelyi-tervben kitűzött cél volt a cigándi és tiszakarádi tározó megépítése, amely jelenleg is folyamatban van.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helybenhagyták Szaddám halálos ítéletét

Harminc napon belül végre kell hajtani Szaddám Huszein halálos ítéletét a fellebbviteli bíróság… Tovább olvasom