Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

50 millióval maradt adós a Független Hírügynökség

A bíróság első fokon kimondta, hogy jogellenesen mondott fel 34 dolgozójának az FH - írta a Magyar Nemzet.

Harmincnégy volt munkatársnak és szolgáltatónak összesen ötvenmillióval tartozik a Független Hírügynökség (FH), miután a tulajdonos végelszámolást kezdeményezett - írta hétfői számában a Magyar Nemzet. Az FH tulajdonosa, a B and P Braun and Partners erre reagálva azt közölte: nem "maradt adós" semmilyen összeggel a Független Hírügynökség végelszámolása során.

A Magyar Nemzet szerint a bíróság első fokon kimondta, hogy jogellenesen mondtak fel a dolgozóknak.

A lap emlékeztetett: 2010 végén került a hírügynökség a Braun and Partners Média Kft. tulajdonába, de pár hónappal később, 2011 májusában a cégvezetés bejelentette, hogy a piacról nem tudják finanszírozni magukat, ezért megszüntetik a tevékenységüket, és mivel a kassza üres, végelszámolást kezdeményeznek.

A Magyar Nemzet szerint a hírügynökség munkatársainak így nem is fizették ki sem májusi bérüket - csak a felét utalták át a nyár végén -, sem a felmondási időszakra vonatkozó juttatásokat, sem a végkielégítéseket. Közülük többen bírósághoz fordultak, az elsőfokú ítélet szerint jogellenesen mondtak fel nekik.

Mivel a végelszámolás szerint "a cég vagyona a hitelezők követeléseinek fedezetére nem elegendő", a végelszámoló felszámolást kezdeményezett. A lap szerint ha az eljárás sikerrel jár, az FH volt munkatársait a bérgarancia-alapból fizetik ki.

A B and P Braun and Partners MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a végelszámolási eljárás megkezdése után a cég vagyongazdálkodását egy végelszámolási eljárásokban jártas tanácsadó folytatja, a felszámolás során a cég valamennyi követelését és kötelezettségét e tanácsadó, majd később, a felszámolás során a bíróság által kijelölt felszámoló veszi számba és kísérli meg rendezni.

Braun Róbert ügyvezető igazgató a közleményben úgy fogalmaz: a Magyar Nemzetben megjelent írás azt sugallja, mintha a céggel kapcsolatos - munkavállalói vagy beszállítói - követelések a tulajdonos tartozásai lennének. Ez - közleménye szerint - nem felel meg a valóságnak.

"A Független Hírügynökség végelszámolását dr. Breitner Miklós, a hírügynökség ügyvezetője azért kezdeményezte, mert egyértelművé vált, hogy a magyar hírpiac szereplői az akkori gazdasági helyzetben nem tudnak, és nem akarnak megrendelőként független hírszolgáltatást igénybe venni" - olvasható a közleményben.

Az azóta bekövetkezett hírpiaci események igazolták a Független Hírügynökség létének szükségességét, ugyanakkor a működés anyagi feltételei azóta sem teremtődtek meg - közölte a B and P Braun and Partners Média. A Független Hírügynökség ügyvezetője számára a finanszírozási feltételek okán nem maradt más lehetőség, mint a működés felfüggesztése, a munkatársak elbocsátása és a végelszámolás kezdeményezése - állítja a cég.

A mostani munkaügyi bírósági ítélet a munkatársaknak történő felmondás kapcsán a felmondólevél pontos megfogalmazásának jogszerűsége tekintetében foglalt állást - tartalmazza a közlemény.

A B and P Braun and Partners - amely 2011 februárjában vette át a céget - tavaly május 25-én jelentette be a 2004-ben alapított Független Hírügynökség megszűnését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnak ütközött egy megcsúszott kisteherautó a 62-esen

A balesetben ketten sérültek meg, az érintett útszakaszt a helyszínelés és a műszaki mentés idejére… Tovább olvasom