Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

520 milliárd forintos hitelt kap két hazai bank

A bankok hitelezési aktivitásának növelése érdekében nagy összegű kölcsönről döntött a kormány két hazai pénzintézet számára.
Az OTP Bank eszerint 400 milliárd, a Földhitel és Jelzálog Bank (FHB) 120 milliárd forint hitelt kap az államtól - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. Az erről szóló szerződést szerdán írták alá; a kölcsön fedezetét az EU-tól és az IMF-től származó 20 milliárd eurós forrás biztosítja - hangzott el. Az OTP azt vállalta, hogy a pénz legalább felét vállalatok finanszírozására használja, az FHB pedig lakossági és kkv-hiteleket nyújt a teljes összegből.

Az OTP-nek nyújtott 400 milliárd forintos kölcsön 500,8 millió eurót, 135 millió angol fontot, 20,1 milliárd japán jent és 818,2 millió dollárt tesz ki. Az állam a hitelt piaci alapon, piaci kamatozással nyújtja, a hitelek kockázatát a pénzintézet állja. A hitelezési aktivitás növekedésével járó pluszköltséget a bank biztosítani tudja - hangzott el. A szerződés értelmében az OTP vállalja, hogy a rendelkezésére bocsátott összeget magyarországi ügyfelek számára folyósítja, ezen belül legalább 200 milliárd forintnyi forrást vállalatok finanszírozására használ. A megállapodás alapján a pénzintézet soron következő közgyűlésén a bank igazgatósága javasolni fogja továbbá, hogy a felügyelő- valamint az audit bizottságba a részvényesek egy állami delegáltat fogadjanak el.

Az FHB Jelzálogbank részére két részletben folyósítják majd a 120 milliárd forintot, amely összesen 400 millió eurónak felel meg. Az állam ennek a pénzintézetnek is piaci módon, piaci kamatozással nyújtja a hitelt, amelynek fejében az FHB vállalja, hogy hitelezési aktivitását nem csökkenti, vagyis változatlan szinten tartja a hitelállományát, a kapott összegből pedig az FHB Csoport lakossági- és kkv-hiteleket nyújt. Az FHB Jelzálogbank igazgatóságában és felügyelő bizottságában vannak a Magyar Államot képviselő tagok. Ha azonban az ő megbízatásuk a kölcsön megállapodás lejárta előtt megszűnik, az FHB a hitelszerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy az új testületek kialakításakor javaslatot tesz a miniszter által megjelölt tag megválasztására. Ezen kívül pedig vállalta, hogy a megállapodás hatályba lépését követő egy éven belül legalább egyszer minimum 10 milliárd forint összegű jelzáloglevél kibocsátást hajt végre.

A kormány azt várja a lépéstől, hogy a bankok a gazdasági válság közepette újabb lehetőségeket teremtenek a vállalkozások számára, a lakossági ügyfelek hitelkínálata pedig ezentúl nem csökken, hanem szinten marad, sőt bővülhet is - mondta Veres János a szerdai tájékoztatón. A pénzügyminiszter megjegyezte: az állami segítség mellett biztató lehet az is, hogy több Magyarországon érdekelt nemzetközi pénzintézet vezetője arról tájékoztatta: nem tervezik hitelezési tevékenységük jelentős szűkítését, sőt bővítésre is lehetőséget látnak.

Olvasóink írták

 • 11. StatusQuo 2009. március 26. 10:34
  „És lehet kulcsározni belőle!”
 • 10. Zsoltee0716 2009. március 26. 06:38
  „Nem értem ezeket a milliárdos dolgokat így ennyi milliárd ugy annyi milliárd de látszani nem látszik belőle semmi.”
 • 9. micsibucsi 2009. március 26. 04:44
  „Tavaly év után még az OTP nek 44 milliárd adózás utáni nyereség volt a mérlege!!??!!?? És ezt kell mentőcsomaggal államilag megmenteni, hogy majd még egy 8 adik bőrt is le tudjanak nyúzni a népről! Ezt én nem értem, ha csak már el nem elkezdődött a "Feri" vagyonkimentése ilyen címszóval?”
 • 8. Cultúrterror 2009. március 25. 23:43
  „´highway to hell"

  Ha 56 kapcsán annyi forradalmárt végeztetett ki Kádár, amennyi embere elhullott, akkor legalább annyi vagyonelkobzást akarok látni bankárjaink felett, ahány elveszett otthon bánja ezt a műválságot.

  Kezdjük mondjuk Simorral. Csányi se maradjon má´ akkor ki.

  A magyar tőzsdét meg szüntessék már meg végre. Értelmetlen 10 papírral kereskedni. Vagy a BÉT székházat tegyék át Lábatlanba, legalább haszna lenne - ennyi szar döntés után.

  ismétlek: Highway to hell”
 • 7. waterbear 2009. március 25. 23:19
  „Ejj de szeretném, ha én szedhetném össze a fenti bankok hitelpapírjait....

  4x bekérném a összes vagyonőr oltási bizonyítványát, a portás anyósának az erkölcsi bizonyítványát, hiteles térképmásolatot a vezérigazgatók unokáinak a terepasztaláról, statikai vizsgálattal együtt, különös tekintettel a mozdonymosóra, hiszen első a környezetvédelem.
  Kitérnék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára az ügyféltereikben, persze közben halkan megsúgva, hogy a sógorom véletlenül éppen ilyennel foglalkozik, és talán az én unszolásomra még lehet szabad kapacitás egy két szerződés erejéig...

  Bár ha megfőzöm az Ő receptjüket neki, lehet elmegy a kedvük a hitelfelvételtől????”
 • 6. csanyiv 2009. március 25. 22:55
  „Gtnet, nem ismered a mondást, hogy pletykára venni, hírre adni?
  Csak óvatosan izzíts, mert már egy hete emiatt szárnyal az OTP árfolyama...”
 • 5. Power 2009. március 25. 20:43
  „Csökkentik a számlavezetési díjakat és a banki dolgozók fizetését?”
 • 4. maci52 2009. március 25. 20:20
  „Végre megkapom az elmaradt 3-havi illetményemet nettó 150 milliót.
  Dr.Népnyúzó Uzsorás igazgató.”
 • 3. dodó 2009. március 25. 20:16
  „MERT MEGÉRDEMLIK!”
 • 2. gtnet 2009. március 25. 20:09
  „No...:) készülhetnek a daytraderek! Reggel lehet izzítani napi OTP-s long pozíciót. alig várom.”
 • 1. Mignon 2009. március 25. 20:01
  „A Forint, most durvan 300 Ft= 1 Euro. (Magyarorszagon).

  Ugy latszik, itt Frankfurtban, a "Bankmetropol"-ban nem ismerik az arakat.....?

  Ma, neztem az atvaltast:
  1 Euro= 250,- Ft (vetel), es 380,-Ft (eladas).
  (Forras: Deutsche Bank).

  Ez, azt jelenti:
  En itt Forintot veszek, 1,- Euromert csak 250,- Ft.-ot kapok.
  Ha visszahozok penzt, 380,-leadott Forintert kapok = 1,- Eurot!!!

  Röhej, es mergesitö!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 millióval tartoznak az oroszlányi távhőszolgáltatónak

Oroszlány - Csaknem nyolcvanmillió forinttal tartoznak a szolgáltatónak a távhő fogyasztók… Tovább olvasom