Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

53 fagytak meg a közterületeken a télen

Csaknem annyian haltak meg a közterületeken ezen a télen, mint egy évvel korábban, akkor 59 haláleset jutott a rendőrség tudomására, ezen a télen eddig 53 - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság összesítésében.
Az ORFK az MTI megkeresésére küldött válaszában emlékeztetett rá: minden évben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a téli hideg súlyos veszélyt jelent a hajléktalanoknak.

A rendőrség még a tél beköszönte előtt felvette a kapcsolatot a hajléktalanokat segítő karitatív szervezetekkel, krízisközpontokkal, és együttműködött az önkormányzatokkal, a közterület-felügyelet, a természetvédelmi őrszolgálat és a társ rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint a polgárőrséggel.

A szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik arról, hogy a sérültet, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalant krízisautóval, szükség esetén mentővel elszállítsák, illetve felvilágosítást ad a karitatív szervezetek szolgáltatásairól, ha ilyen kérdéssel fordulnak hozzá.

Jól működő kapcsolatrendszert épített ki a rendőrség az ügyeleti és a hajléktalanellátó intézmények diszpécserközpontjaival is. A bejelentések, illetve a járőrök közlése alapján a kapitányságok rendszeresen tájékoztatják a diszpécserközpontokat arról, hol láttak hajléktalanokat.

A hideg az előző télen 59 halálesetet okozott, de sok életet sikerült megmenteni, hiszen 810 alkalommal a rendőrök mentővel vagy krízisautóval szállíttatták el a hajléktalant. Az idei télen a rendőrségnek eddig 53, a hideg miatt közterületeken bekövetkezett halálesetről van tudomása.

Az ORFK közölte azt is, hogy 2009 októbere és 2010 februárja között az országban közterületen, fedett helyen vagy lakásban 120-an haltak meg kihűlés következtében. Az elmúlt évekről nincsenek ilyen jellegű statisztikai adataik.

Olvasóink írták

 • 3. lila 2010. március 03. 23:13
  „Azért, mert ember vagy.”
 • 2. 140 2010. március 03. 08:54
  „Vegyesek az érzelmeim ezzel kapcsolatban. Igen, méltatlan dolog az utcán részegen megfagyni. De vajon miért vagyok én (vagy más) köteles gondoskodni valakiről, aki nem képes és nem is akar saját magáról gondoskodni?
  Miért kell, hogy nekem lelkiismeret furdalásom legyen?”
 • 1. lila 2010. március 03. 08:04
  „Ha itt most az írták volna, hogy 59 kutya fagyott halálra, akkor óriási felháborodás lenne, de így csak egy hír a sok közül.Milyen világban élünk?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb kártyával többet vásárolunk

A válság megtizedelte a hitelkártyaszámot, egy év alatt 232 ezer ilyen plasztik tűnt el a piacról -… Tovább olvasom