Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

56 milliárd forint az ivóvíz minőségének javítására

Több mint 56 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre az idei és a jövő évre, hogy Magyarországon javítsák az ivóvíz minőségét, ezen belül nagymértékben csökkentsék az arzéntartalmat.
Az önkormányzatokat segítve a kötelező önrészben a kormány hitelkonstrukciót dolgozott ki, így öt évre 75-80 százalékos kamattámogatást nyújt, valamint a törlesztésre is öt év "haladékot" kapnak a helyhatóságok - mondta Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

A tárcavezető megjegyezte: az ivóvíz javítására a 2007-2013-as uniós költségvetésben összesen 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből lehet most pályázni 56 milliárdra.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos kiemelte: Magyarországon iható az ivóvíz, azonban vannak olyan területei az országnak, ahol az uniós szabványérték felett van a víz arzéntartalma. A víz alkalmankénti fogyasztása semmiképpen nem okoz egészségkárosodást a víz minőségének javítása (tehát az arzén- és más károsanyag-tartalom csökkentése) az egy élettartam alatt okozott szervezeti károsodást csökkentheti.

A főorvos megjegyezte: Magyarországon az arzén geológiai úton jut az ivóvízbe, és az elmúlt évtizedek során a 300 mikrogramm/literről sikerült 50 mikrogramm/literre "visszaszorítani" a károsanyag-tartalmat. Az országban mintegy 210 ezer lakost érint a víz viszonylag magas (30-50 közötti mikrogramm/liter) arzéntartalma.

Kovács Kálmán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, az unió által kívánatos mérték a literenkénti 10 mikrogrammos arzéntartalom. Hozzátette: 2004-2006 között 12 milliárd forintot költöttek az ivóvíz tisztítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem baj, ha a jók előretörnek

„Érdekes fejlesztéspolitikai kérdés, hogy hiba-e, ha a jók előretörnek. Azt kell mondanom:… Tovább olvasom