Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

57 ezer forintos bírság a szabálytalankodó autósoknak

Tízezertől ötvenhétezer forintig terjedő bírságot róhatnak ki a rendőrök azokra a sofőrökre, akik szabálytalankodnak az utakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökig közlekedésbiztonsági akciót tart, a biztonsági öv és a gyermekülés használatát fokozottan ellenőrzik.
Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett közlekedésbiztonsági akció csütörtökig tart, egész Európában számítani kell ellenőrzésekre - a szabálytalankodó sofőrök pedig szigorú büntetést kaphatnak.

A hatályos kormányrendelet alapján a legmagasabb összegű bírságot - 57 ezer forintot - annak a járművezetőnek kell fizetnie, aki autópályán vagy autóúton mulasztja el a gyermekbiztonsági rendszer, például a gyermekülés használatát, és a bírságot tíz munkanap után fizeti be. Ugyanez a szabálysértés lakott területen és tíz napon belül befizetve tizenötezer forintba kerül. A rendelet értelmében ugyanis a szabálysértésekért kiróható bírságok összegét növelheti a mulasztás helyszíne, illetve az, ha a szabálysértő tíz munkanapon túl fizet.

Ha valaki vezetés közben kézben tartott mobiltelefonról telefonál, lakott területen belül tízezer forintot, lakott területen kívül tizenötezer, autópályán vagy autóúton pedig húszezer forintot kell fizetnie. Ha pedig nem fizeti be a bírságot tíz munkanapon belül, hat-tizenkétezer forint többletköltséggel kell számolnia.

A biztonsági öv és motorkerékpárok esetében a bukósisak használatának elmulasztása tíz munkanapon belül tízezer forintot kóstál, ám autópályán és autóúton, tíz napon túl befizetve ugyanez már negyvenkétezer forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 17. történész 2010. szeptember 15. 18:47
  „A dög Mercis uraknak seggüket sem merik szagolni, ...... hogy képviselő,pártvezér és parancsnok vagy az ügyészség megbünteti őket.”
 • 16. Bikisunáj 2010. szeptember 15. 18:43
  „9. hozzászólás bzoli-41 2010.09.15. 12:26

  Nekik lehet öv nélkül is autókázni úgy, hogy közben még telefonál is. Igazi példamutatás ez...”
 • 15. omg 2010. szeptember 15. 16:44
  „Ez így lenne helyes, csak sajnos mindig a normálisan közlekedőket ellenőrzik/büntetik, nem a rakparton az ember seggében loholó sz@ralakot, aki előzés után versenypályának képzeli az utat...”
 • 14. nagypappa 2010. szeptember 15. 16:37
  „Édesapám 75 éves koráig vezetett, rásímult a Wartburgjával a kozmikus 70-re tolta neki az E5-ön .
  Sajnos azt kellett látnom, hogy a többi vezetőnek kellett rá vigyázni.
  Én még tolom neki, szerencsére a pályán a 3.5 tonna alatti járművel már 130-ig lehet büntetlenül. Ahol csak lehet nyomulok.
  Ha egy édesapámhoz hasonló korút látok az úton csiga tempóban autózni, mindig szegény édesapám jut eszembe, vigyázok rá.
  Ti is vigyázzatok az idősekre.. Ti is megöregszetek... remélem.

  ÉS TÜRELEM!”
 • 13. KamuNeni 2010. szeptember 15. 16:15
  „Duboprog a gazdasag. A Buntetesek a fizetesekhez aranyosan vanna ki szabva. Hiszen az atlag 190 ezer forintos fizetesbol meg van az embereknek. NEM?”
 • 12. antikos 2010. szeptember 15. 14:26
  „Sün!!!!

  Szeged - BMÖ”
 • 11. klj_54 2010. szeptember 15. 13:29
  „10. hozzászólás RézmívesGyekszon 2010.09.15. 12:41
  Én általában írtam.
  Nem érzem magam KRESZ Gurunak, de úgy jártam be 34 országot kamionnal, hogy sehol nem fizettem!
  Én kint sehol soha nem féltem!
  De itthon néha elfog a félelem, attól amit látok:(
  De nem veszem magamnak a bátorságot, hogy kollégám bíráljam, lévén sem röntgen szemem nincs, és úgy általában sem.”
 • 10. RézmívesGyekszon 2010. szeptember 15. 12:41
  „6. klj_54 2010.09.15. 10:42
  Sajnos nem olvastad el figyelmesen, amit írtam. Nem egy megrakott nyerges vontatóról van szó. Na de, ha te ilyen jártas vagy a KRESZ-ben, akkor biztosan ismered az indokolatlan forgalom akadályozásra vonatkozó passzust is. Egyébként meg továbbra is fenntartom, hogy van egy csomó olyan ember, akinek nem több az IQ-ja vezetés-kultúrában, mint a foga a szájában. Ez azért is lehet, mert, nemrég még 120-as skodával meg trabanttal járt, kelt, megszokta, hogy nem megy jobban 50-nél, és utána a batárnagy ,többszáz lóerős verdával is ott poroszkál a porban, de ha ezt valaki szóvá teszi, akkor vérig sértődik, és irkál különbőző fórumokra, meg betelefonál a rádióba, hogy milyen őrültek száguldoznak az utakon.”
 • 9. bzoli-41 2010. szeptember 15. 12:26
  „A Vadász u.-ban a rendőrök sok esetben öv nélkül száguldoznak a kocsijaikkal... Őket ki bünteti?”
 • 8. ráérő 2010. szeptember 15. 11:35
  „6 klj az igaz amit leirtál,.Mindennap a 43-as utat járom és semmi bajom azokkal akik az álltalad is emlitett okok miatt mennek lassan ( bár a lassujárművekre behajtási tilalom vonatkozna).Az esetek nagy részében ez személykocsi,minden ok nélkül cammog 40-60 között ( esténként ugy 5 körül egy szemüveges, zöld,Suzukis nő deszkig),néhányan ettöl kissé gyorsabban az autopályára is felmennek.Ők a kedvenceim: meglátogatják a pestre szakadt családot vasárnap,a férj vezet oda már ismert okok miatt az asszony vissza.Ráérönk, hová siessünk elég ha 70-nel megyünk, elöbb-utobb haza érünk és még látunk is jo sok előző buszt,kamiont ,mert azok hajtanak mint az őrültek. Haza érve beir ide hogy mennyi hülye van az utakon.”
 • 7. MD2009 2010. szeptember 15. 10:46
  „Külföldi rendszámot mindenkinek !!!”
 • 6. klj_54 2010. szeptember 15. 10:42
  „3. hozzászólás RézmívesGyekszon 2010.09.15. 09:39
  <moderálva>
  Általában a rakomány ürügyén lassú egy sofőr.
  Mert ugye a KRESZ 25§-a erre külön felhívja a figyelmet!
  Én kamionnal jártam Európa útjait (is), ott is előferdült lassú jármú -kérdezd Keinert- de senki nem dühöng, hanem tudomásul veszi a tényt és nyugisan ballag utána.
  Vagy el tudod fogadni, hogy ilyen a közlekedés vagy saját érdekedben jobb lenne elkerülni az autó bal első ülését!”
 • 5. SWIFTMAN 2010. szeptember 15. 09:50
  „Meg a sok magyar aki már belátta hogy kifizetődőbb jobbkormányos brit rendszámos autóval járni és nem tömni a milliárdos politikus urakat teljesítményadóval meg kötelező biztosítással.”
 • 4. deszkás 2010. szeptember 15. 09:43
  „Gratulálok az EKSZH-nak a ránk vonatkozó végrehajtásra mert csak NEKÜNK KELL FIZETNI ha vétünk. A többi meg le van szarva!!! Ez is egy fölösleges bagázs akik osztják az észt de a nálunk renitenskedő" külföldinek" a seggét se merik megszagolni! A "KÜLFÖLDI" idézőjel NEM véletlen mert van aki itt lakik 5-8 éve és ezt tudja is!! KURMÁNYUNK meg töketlenkedik.”
 • 3. RézmívesGyekszon 2010. szeptember 15. 09:39
  „Kérdésem: azokat a büdös-bunkókat mikor fogják már megbüntetni, akik szánt szándékkal tartják fel állandóan a közutakon a forgalmat? Mondok erre példát: városon kívül, ahol egyébként teljesen belátható az út és a delikvens előtt senki nem közlekedik, jóval a megengedett sebesség alatt, 40-50km/h sebességgel haladnak, és ha mögé egy hasonlóan bunkó érkezik, akkor ő is belassul, és mögé még vagy hárman, így okozva rendkívüli balesetveszélyt, ami akkor keletkezik, ha valaki a sor végéről mégis úgy gondolja, hogy haladni szeretne, és előzésbe kezd. Van olyan eset is, amikor megy egy traktor, amit követ egy trabant, mögötte egy sor olyan autó, amiből a leggyengébb is bőven 100 LE teljesítmény felett tudna, de senki nem kerüli ki a fostalicskát, és a traktort, hanem kísérik vagy kemény 20km/h de ha valaki mégis előzni merészelne a legvégéről, akkor az utólsó pillanatban, indexelés nélkül behuznak elé, és úgy előznek, hogy ha valami szembe jön, akkor ő még beférjen, de aki valójában a végéről kezdett előzni, arra jócskán ráizzadjon az ing...

  Van még kb. 2 856 312 példám, de most csak ennyit említenék, mert nem az esetek a lényeg, hanem az, hogy ha jobban megvizsgálnánk a baleseteket, kiderülne, hogy a többség ilyen esetek miatt fordul elő.”
 • 2. spiler 2010. szeptember 15. 09:00
  „EZ ITT CSAK A PÉNZBESZEDÉSRŐL SZÓL...nagyforgalom/rossz lámpa miatt/ a rendőr ott áll 50 méterre,miért nem megy ki középre és irányitja a forgalmat,vagy miért nem látni gyalogos járőrőket,vagy miért nem mennek be kis utcákba is a járőr autók....stb.........MERT ABBÓL NINCS PÉNZ,csak a trafipax”
 • 1. nyomdasz63 2010. szeptember 15. 08:05
  „Kéretik a cikket Román nyelven is-/akikre igazán vonatkozNA/-megjelentetni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjárás: két nap tavasz után elő az esernyőkkel!

Az időkép.hu portál beszámolója szerint szerdán reggel erősen felhős lesz az ég, északon kisebb eső… Tovább olvasom