Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

5,7 milliárd plusztámogatást kap az egészségügy

Szeptembertől 5,7 milliárd forint plusztámogatást kap az egészségügy az Egészségbiztosítási Alap maradványából - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
A támogatásból egyebek mellett emelik a kistérségekben működő háziorvosok ügyeleti díját, biztosítják az Országos Mentőszolgálatnak azt a többlettámogatást, amelyre az üzemanyagok drágulása miatt van szükség, valamint növelik azon krónikus osztályok támogatását is, ahol megfelelő szakképzett munkaerővel valós rehabilitáció folyik.

A kistelepüléseken működő háziorvosok ügyeleti díját 15-20 százalékkal emelik meg ősztől. Az egészségügyi miniszter szerint ez azért indokolt, mert többet kell utazniuk, és mivel több települést is ellátnak, az ügyeleti idejük is több ezeknek az orvosoknak.

Több támogatásra számíthatnak a jövőben azok a krónikus intézmények is, ahol kellő számú gyógytornász vagy éppen logopédus dolgozik - így szeretnék jutalmazni a megfelelő munkát.

A járó-fekvőbeteg ellátásban is bevezetik, a háziorvosoknál már alkalmazott rendszert, vagyis azt, hogy alkalmanként 50 forintot adnak a betegek biztosítási jogviszonyának ellenőrzéséért. A patikák esetében az eddigi fix tíz százalék helyett viszont a jövőben maximum az árrés lehet majd a levonás mértéke, ha elmulasztják ezt az ellenőrzést.

A plusztámogatással 25 százalékkal emelkedik az egynapos ellátások teljesítményvolumen-korlátja. Nő a súlyponti kórházak és olyan intézmények TVK-ja is, amelyek megfelelően vezetik a várólistát. Bizonyos betegségeknél, így például a hematológiai beavatkozásoknál, egyáltalán nem lehet majd várólista, így itt is emelkedik a TVK.

Az Országos Mentőszolgálat 150 millió, az egyéb, betegszállítást végző szolgáltatók pedig 120 millió forint többletforráshoz jutnak, amiből a dráguló üzemanyagok miatt jelentkező nem várt kiadásaikat fedezhetik.

A Fidesz szerint egyre rosszabb állapotban van az egészségügy, és ennek az a 250 milliárd forint az oka, amit a kormány kivont korábban az ágazatból. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő szerint először ezt kellene visszaadni. Az ellenzéki politikus szerint valódi megoldást az egészségügy problémáira például a teljesítményvolumen-korlát eltörlése jelentene még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végveszélyben a kárpátaljai magyar iskolarendszer?

Az MDF szerint végveszélybe kerülhet a kárpátaljai magyar iskolarendszer az új ukrán oktatási… Tovább olvasom