Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

600 ezer aláírás a képviselők számlabemutatásáért

Átadta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) csütörtökön délután az összegyűlt aláírásokat a képviselők költségtérítésének kifehérítésért népszavazást kezdeményező Seres Mária.
Már az Országos Választási Bizottságnál van a csaknem 600 ezer összegyűlt aláírást ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amely azt célozza, hogy az országgyűlési képviselők ne "bemondásra" kapjanak költségtérítést, hanem csak olyan kiadások után, amelyeket számlával tudnak bizonyítani. Ekkora támogatásra még a referendumot kezdeményező magánszemély, Seres Mária sem számított.

Átadta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) csütörtökön délután az összegyűlt aláírásokat a képviselők költségtérítésének kifehérítésért népszavazást kezdeményező Seres Mária. A szükséges 200 ezer helyett 591 ezernél is több szignó gyűlt össze. Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" - ez a népszavazási kezdeményezés.

Seres Mária a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy még az utolsó napon - azaz csütörtökön - is több tízezer aláírás gyűlt össze országszerte. Vidékről is érkeztek aláírásgyűjtő ívek és a fővárosi Kossuth téren is sokan szignózták a népszavazási kezdeményezést.

Szegedi adatok

Mint arról a delmagyar.hu-nak Dovalovszki András, szegedi aláírásgyűjtő beszámolt, Csongrád megyéből 5685 db aláírás gyűlt össze a regisztrált helyekről, de ennél - mivel a regsztráció nem volt kötelező - sokkal nagyobb lehet az aláírók száma. Az aktivista kijentette, az aláírásgyűjtés még egyáltalán nem a cél teljesülését jelenti, a választásra is kell majd koncentrálni, illetve további kérdések is be lettek már adva az OVB-nek, amiről fórumunkban is értesülhetnek. 

A dokumentumokat egyébként nemzetiszínű szalaggal kötötték át és egy terepjáróval szállították az OVB belvárosi épületéhez.

Seres Mária elmondta azt is, hogy ennyi összegyűlt aláírásra még ő maga sem számított. Mivel az aláírásgyűjtő ívek átadásán csak a sajtó lehetett jelent, a referendum támogatói később a Kossuth téren ünnepeltek.

Seres Mária azt mondta, hogy az aláírásgyűjtéssel telt utóbbi hetek után most egy picit pihen. Az OVB értesíteni fogja majd a továbbiakról.

A leadott aláírásokat az OVB-nek kell hitelesíteni. Amennyiben ez megtörténik, három napig lehet kifogást benyújtani, majd az Országgyűlés dönt a referendumról. Ezt még szintén meg lehet támadni az Alkotmánybíróságnál, majd ha ezek után is zöld utat kap a kezdeményezés, Sólyom László köztársasági elnök írja ki a népszavazás időpontját.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. radenko 2009. február 16. 17:56
  „Minden centet vissza kell velük fizettetni !”
 • 27. trixi11 2009. február 16. 16:44
  „18. hozzászólás benq 2009.02.13. 08:12
  19. hozzászólás Gazficko 2009.02.13. 11:52
  Meséljétek már el mi a franc ez a web cím mert nem sikerült rájönnöm!”
 • 26. Trandafir 2009. február 16. 15:04
  „hát aztán.ha milliárdokat el lehet lopni-csalni, hadd szavazzunk már ahányszor akarunk.Ez az egyetlen örömünk:)”
 • 25. Power 2009. február 13. 20:43
  „Kedves aranka2! Azért hogy ki és hogyan vélekedik a képviselők költségtérítéséről az adófizetők 4-5 milliárd forintot fizetnek. Ha az országgyűlés feloszlatásáról lenne szó el is mennék, de így nem érdekel a dolog. Amikor ezer milliárdokkal költekeztek túl, akkor miért nem gyűjtöttek aláírásokat? A magyar emberek jelenlegi problémáit ez a népszavazás nem segíti, sőt...”
 • 24. aranka2 2009. február 13. 20:32
  „Power 21, nemhogy nem kötelező, egyenesen lehetetlen! Képvislőink úgy vélik, számukra nem kötelező a közteherviselés, ők mások, mint az "egyszerű" emberek. Hát nem! Állampolgár és állampolgár között jogi különbség demokratikus államban nem lehet! EZÉRT KELL MEGSZÜNTETNI A KÉPVISELŐK KIVÉTELEZETT HELYZETÉT. (véletlenül bekacsolt a CapsLock, a mondat végén vettem észre, de így hagyom, nem baj, ha kiabálva mondom ezt)”
 • 23. Power 2009. február 13. 20:31
  „Kedves Achilleus! Tudom, hogy a demokrácia sokba kerül, de gondolj bele 4-5 milliárd forintot elköltenek az adófizetők pénzéből a semmiért! Ha együtt lenne az EU képviselők választásával, más lenne, de így önállóan csupán kidobott pénz. A bolsevizmus semmi nem változott.”
 • 22. achilleus 2009. február 13. 19:41
  „21. hozzászólás Power 2009.02.13. 18:23
  Drága Power! Ha együtt lenne az EU-s választásokkal, akkor messze nem kerülne annyiba.
  Amúgy pedig nem a közvetlen költségmegtakarítás itt a lényeg, hanem az elv, miszerint ne legyenek olyanok, akik a törvények fölé helyezhetik magukat, főleg olyan kérdésekben, amelyre létezik általános szabályozás: ha ezt az elvet be tudnánk tartatni, összességében nagyobb anyagi és főleg erkölcsi eredménye lesz ennek a népszavazásnak, mint az első pillantásra látszik. Valahol el kell kezdeni. Csak most már, ha kiírják, menjünk is el, és szavazzunk. Minden jót!”
 • 21. Power 2009. február 13. 18:23
  „16-osnak! Elköltünk ismét 4-5 milliárdot egy tényleg értelmetlen népszavazásra.
  Az előrehozott választásokat támogatnám, de ennek a pénzpazarláson kívül semmi értelme nincsen. A munkanélküliség csökken majd? Nő a gazdaság versenyképessége? Lemond majd a túlköltekező Gyurcsány- kormány? Csökken majd ettől az államadósságunk? Kevesebbet csalnak majd ettől a kormánypárti képviselők?
  Ez kb. olyan, mintha az ingyenes sörre szavaznánk. Ez a véleményem, nem kötelező ezzel egyetérteni.”
 • 20. Hmmm... 2009. február 13. 14:32
  „A korabbi cikknel mar megirtam helyeslo velemenyemet.Az ugyben egy eszrevetelem megis lenne. Az uj rendelkezesnek v torvenynek nagyon korultekintonek es pontosnak kell lennie, kulomben ugyan ugy lesz egy csomo kiskapu. Pl, nem eleg a koltsegeket szamlakkal igazolni, henem azok mennyisegileg is indokoltak legyenek. Hiaba kernek benzin szamlakat, annyit gyujt ossze, amennyit akar az illeto. Emlekezzenek pl az "Erzo sziv" alapitvanyra, akik luxus koltsegeket szamoltak fel egy -egy esetnel. Ebben az esetben pedig kozpenzrol van szo!
  Az a baj sok esetben torvenyeinkkel,hogy "pongyolan" van legtobbjuk megfogalmazva. Arrol nem is beszelek, hogy kapkodva szulik oket, s nem vizsgaljak meg a a varhato kovetkezmenyek alternativait. Lasd a csaladi potlek ugye. Akik dolgoztak a teruleten, mar 1985-ben tudtak milyen kovetkezmenyek varhatok.”
 • 19. Gazficko 2009. február 13. 11:52
  „http://118899.myminity.com/ind”
 • 18. benq 2009. február 13. 08:12
  „http://mrahalom.myminicity.com/ind”
 • 17. Sandwitch 2009. február 13. 08:03
  „Power, a magyar emberek problémáit pontosan az ilyen akciók fogják megoldani. Teljesen egyetértek a 16-ossal. Amit jelenlegi országos és közelebbi hivatali vezetőink csinálnak, most az a minta. Másképp ebben az országban nem is lehet érvényesülni, csak pénz és hatalom által. A jog sem egyformán vonatkozik mindenkire. Akinek pozíciója van, az bármit elérhet és bármit megúszhat. Néha persze odadobnak egy-egy koncot (Tocsik, Princz, Zuschlag), hogy ellenpont is legyen, ám érdekes módon ezeket évekig, évtizedig elhúzzák és a végén már senkit nem érdekel, hogy mit tettek és mennyit nyúltak le.
  A Postabank vezérigazgatójaként le lehetett nyúlni 140 milliárdot büntetlenül (ez a 3,6 millió nem büntetés). Három hete a Kékfényben börtönriportban volt egy nő. Besurrant egy házba, kisebb értékeket és KAJÁT lopott, mert nem volt munkája és két gyereke volt. 2 évet kapott. No, ilyenkor kezd el berregni nálam az értékmérő.
  Amit a vezetőink művelnek, az PÉLDA. Ha nekik lehet valamit, amitől jobban megy, azt nekem is lehet!! Tudod, ez így működik az emberekben. Szerencsére az emberek többsége tisztességesen akar élni, nem akarja ezt a "PÉLDÁT" követni, és nem akar olyan vezetőket, akik elfelejtették, hogy miért választották őket.”
 • 16. sziszka1 2009. február 13. 07:28
  „Power ismered azt a mondást, hogy a fejétől bűzlik a hal!
  Ha nem nézz utána, és így volt ez orbáék alatt is. Valahol el kell kezdeni.”
 • 15. Power 2009. február 13. 07:25
  „Ez az aláírásgyűjtögetés semmire nem jó! Nem oldja meg a magyar gazdaság és a magyar emberek problémáit. Időhúzás az egész, az pedig senkinek nem jó. Sajnálatos dolog, hogy egyeseknek ez a legfontosabb problémájuk. A macska szájában lévő papagáj esete.”
 • 14. KolompárRómeó 2009. február 13. 07:17
  „Bizom benne, hogy tortenik vegre valami, de inkabb vagyok szkeptikus. Mert mi varhato: vagy lesz demokratikus bohockodas, vagy nem. Lehet, hogy annak lesz valamilyen eredmenye.

  Aztan majd valamilyen mas konstrukciot kitalalnak melyen tisztelt vezetoink es nekik rosszabb biztos nem lesz. Mert hat mi is tortenik, ha pl. jobban megadoztatjak sajat magukat. Annyi, hogy az allam az egyik zsebbol penzt rak a masikba. Es hat ugye "Nyugaton milyen sokat keresnek a kepviselok, meg hat milyen felelossegteljes dolog ez", igy fel kell bruttositani a penzt.
  Ha meg szamlat kell hozni? Lasd afa-csalo Veres elftarsat. Az egyik legnagyobb adocsalo, aki hamis szamlakra igenyelt vissza afa-t. Most penzugyminiszter.
  Majd vesznek szamlat. Esetleg valami cuslag-fele alapitvanytol, igy mindenki jol jar.

  Ne legyunk naivak...”
 • 13. N.P. 2009. február 13. 06:37
  „Számomra nem is a konkrét kérdés a fontos, hanem az akció távlatos hatásai:
  a, meg tudtuk mutatni a politikusoknak, hogy vannak határok, felettük is működhet kontrol
  b, meg tudtuk mutatni a civileknek, hogy ha sokan akarunk valamit és elég elszántak vagyunk akkor elérhetünk valamit”
 • 12. maci52 2009. február 13. 06:15
  „Ezek pofiján olyan vastag a bőr,mint az elefánt hátán.Jó lenne már ha népszavazás nélkül,önként elhúznának a Csillagba.”
 • 11. flexsnake 2009. február 13. 00:54
  „Már akkor előállt ezzel feri mikor látta hogy 200 körül van az aláírások száma. Vagyis ha eleve ebben döntenek már nem lesz népszavazási kérdés mivel értelmetlen. Arra jó volt hogy rábírta hogy elgondolkodjon a dolgokon. Remélem lesz ez olyan is hogy ,,akarja-e hogy gyurcsány elhúzzon a francba?" :D”
 • 10. CID 2009. február 12. 22:09
  „Na, már megint kidobunk az ablakon pár milliárdot. Ugyis megszerzik a betevőt valahogy .”
 • 9. JungHeinrich 2009. február 12. 22:05
  „A NOL is kussol a dologról,de MNO miért? ...nemteccik elvtársak? :-P”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyingi garázdaság: már 11-en rendőrkézen

Újabb két ember adta fel magát önként az enyingi benzinkútnál hétvégén történtek miatt. A helységben… Tovább olvasom