Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

690 milliós adócsalás: számlák a nem létező gabonáról

690 millió forintnyi adó megfizetését kerülték el egy dél-alföldi cég vezetői fiktív gabonaügyletekkel és az azokat "igazoló" hamis számlák készítésével.
Az adóhatóság érdeklődését a cég adóhivatalhoz benyújtott, negyedéves áfa-bevallásaiban szereplő összegek keltették fel: az irreálisan magas forgalom mellett csupán csekély összegű adófizetési kötelezettséget mutattak ki. A vállalkozásnál indított ellenőrzésnél az adóhatóság megállapította, hogy a kft. egy gabonaértékesítési láncolat közbenső tagja, az értékesített áru eredetét, annak jogszerű belföldi forgalomba kerülését hitelt érdemlően nem tudták bizonyítani.

A cég olyan társaságoktól fogadott be több millió forint értékű készpénzfizetési számlákat, melyek cégbejegyzési kérelmét jogerősen elutasították, illetve nem végeztek a bizonylatokban megjelölt tevékenységet. A vizsgált számlák között olyanok is szerepeltek, melyek nyomtatványait később vásárolták, mint a bizonylatok kiállításának dátuma.

Az adóvizsgálat során kiderült, hogy a vállalkozás ugrásszerűen megnőtt forgalma mögött fiktív ügyletek álltak, a csaknem 35.000 tonna gabonafelvásárlásból ténylegesen mindössze 360 tonna cserélt gazdát.

A vizsgálat eredményeként mintegy 690 millió forint adókülönbözetet, továbbá 410 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot állapítottak meg. Az APEH adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést.

Olvasóink írták

 • 7. KamuNeni 2009. március 26. 16:26
  „Sokkal Sokkal alacsonyabb adokra van szukseg hogy a cegeknek ne erje meg adot csalni. Mint Pl. Amerikaban. Tobb allamban pl. nincs AFA. Az emberek atlagban nem tobb 30 szazalek adot fizetnek amiben mar minden benne van. MO-n ez 80 szazaleka a kereseteknek. A fizetes 23 szazaleka (majdnem negyede) csak az afara megy el. Persze a fizetes is egy rakas szar mert ki tud megleni 65 ezer atlag kertesetbol ami 80 szazaleka az orszagnak keres. Persze adocsalok Amiban is vannak de csak az igazan hulyek mert ott onkentes adobevallas. Nincs Afas szamla, nincs eredetiseg igazolas, csak bizalom.”
 • 6. Power 2009. március 26. 14:23
  „Előrehozott parlamenti választásokkal egy erős kormányra van szükség.”
 • 5. spiler 2009. március 26. 13:31
  „AKIKNAK A FELADATA AZ ELLENŐRZÉS AZOK MENNYI BÜNTIT KAPNAK,CSAK ADÓ VIZSGÁLAT ESETÉN LEHET ILYET KIDERITENI.A PÉNZ MOZGÁST MÉG MINDIG NEM FIGYELIK ,EZ ÉRDEKES...........”
 • 4. cyt 2009. március 26. 12:12
  „A fejétől bűzlik a hal. Ma mindenben ez látszik kishazánkban.”
 • 3. pille 2009. március 26. 12:07
  „Akkor most már a KFT-és munkatársai taníthatnak a különféle egyetemeken, mint Stadler Úr!”
 • 2. comet 2009. március 26. 12:03
  „hát igen, vállalkozóink leleményessége egyenes arányban van a kormány hülyeségével. És vállakozóink nagyon leleményesek.
  Tejként eladott víz, ide-oda utaztattott uborka meg kutyafüle, annyi mindent hall az ember.
  A megoldás persze az lenne ha nem érné meg lopni, csalni, hazudni, de hát amíg politikusaink élen járnak az effajta gyors meggazdagodásban sokan elgondolkodnak, hogy kinek a példáját érdemes követni.
  Aztán aki ügyes a seftelésben még egyetemi előadó is lehet belőle, akár nyolc általánossal is.”
 • 1. tarjani 2009. március 26. 12:01
  „Remélem nem kis hazánkban történt az eset, mivel egy utalás nincs a helyről. De nem lehetek ennyire naiv!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF az előrehozott választások támogatását kéri

Az MDF az előrehozott választások támogatását kéri azoktól a szabad demokrata képviselőktől, akik… Tovább olvasom