Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

70 éves korában elhunyt Payer András énekes

Életének 70. évében elhunyt Payer András énekes, zeneszerző, a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakja - tudatta a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete csütörtökön.
Közlésük szerint Payer Andrást súlyos betegség után, csütörtök hajnalban érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Payer András 1941. július 31-én született Budapesten. Apja hivatását folytatva ő is gyógyszerész lett, de korán "eljegyezte magát" a zenével. 1961-től meghatározója a magyar könnyűzenei életnek úgyis mint szerző és úgyis mint előadó. Jóformán az egész magyar élvonal énekelte, illetve énekli dalait. Számtalan dalát vitte sikerre Németh Lehel, Záray Márta, Vámosi János, Kovács Erzsi, Koós János, Toldy Mária, Sárosi Kati, Zalatnay Cini, Aradszky László, Magay Klementina, kezdeti korszakában Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Korda György, Katona Klári, Németh József, Mikes Éva, Komár László.

A legnagyobb magyar nevettető, Hofi Géza első sikeres nagylemezének jelentős részét is ő írta. Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy együttes, valamint a Magyar Rádió Big Bandje is műsorán tartotta a Payer-dalokat, akárcsak később a fiatalabb generáció együttesei (Cotton Club Singers, Republic).


Legnépszerűbb szerzeményei: Ó, egy Alfa Romeo, Annyi arc ismerős, Találkozás, Gedeon bácsi, Könnyek nélkül, Felmegyek hozzád, Még egyszer, Almát eszem, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Nem születtem grófnak. Más szerzőtől ő vitte sikerre a Minden jót, Mónika! című számot.

Az annyi arc ismerős című életműkiadványa 45 esztendő dalterméséből mintegy 90 felvételét tartalmazza. Számos színdarabhoz írt zenét, valamint a legkitűnőbb magyar dzsessz-rock zenészekkel kortárs mai magyar költők verseit is megzenésítette.

Payer András 1991-től Zsámbékon élt, ahol vállalkozásba kezdett. Halála előtt is fellépett, régi slágerei ma is sikert aratnak. 1999-ben megkapta az eMeRTon életműdíjat, 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Olvasóink írták

 • 8. ibibi 2011. április 01. 08:26
  „Hiányozni fog Ő sajnos meghalt , de a dalai élni fognak tovább és így emlékezni fogunk rá.”
 • 7. tol 2011. április 01. 08:25
  „igazi jó fej, a szocreál vagánya volt. RIP”
 • 6. mazsolaszolo 2011. április 01. 07:57
  „A Gedeon bácsi a kedvencem tőle. :)
  Nyugodjék békében!”
 • 5. molimisi 2011. március 31. 19:35
  „Nyugodjon békében.
  Nagyon szeretjük a dalait.”
 • 4. sörpocak 2011. március 31. 19:04
  „Mindenjót Mónika, énekelte. Mostmár csak odafenn, Hofival és Jimmyvel énekelhetnek. Mi meg majd, ha odakerülünk, hallgathatjuk őket, vagy éneklhetjük, hogy felmegyek hozzád.....
  Isten nyugosztalja, szép kort élt meg!”
 • 3. Stormangel19 2011. március 31. 18:59
  „Elszomorodtam a hír hallatán :((
  Nyugodjon békében, őszinte részvétem.
  Egy egyedi hang ment el vele, senki sem pótolhatja...!”
 • 2. Jozsoci 2011. március 31. 17:55
  „Megrendültem, nyugodjék békében.”
 • 1. tarkan 2011. március 31. 15:16
  „Sajnálom,nyugodjon békében,egy egyéni "hang"volt egy stílus meg személyesítője,veszteség sajnos azon ritka "érték"amit nem helyettesíthetnek senkivel,őszinte részvétem a családnak..!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szingliség a dohányzásnál is károsabb!

A Népesedési Kerekasztal azt javasolja, hogy a családi pótlékot és más alanyi jogon járó juttatásokat fel lehessen ajánlani egy állami pénzügyi alap számára. Tovább olvasom