Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

7. választókerület (Sopron és térsége)

Firtl Mátyás (Fidesz–KDNP): A települési, megyei és regionális munkában szerzett másfél évtizedes gyakorlatommal, parlamenti tapasztalatommal Sopron és környéke szolgálatában szeretném folytatni munkámat.

Erősíteni kell Sopronnak a régióban betöltött szerepét. Az M9-es, a 84-es gyorsforgalmi utak megépítése, illetve fejlesztése, a Bécs–Sopron–Graz és a Bécs–Sopron–Pécs, Horvátország és Szlovénia irányába vezető vasútvonalak fejlesztése, a legkorszerűbb környezetvédelmi szempontok betartásával, jótékony hatással lesz a térség fejlődésére. Támogatni kell a biztos munkahelyet adó helyi kis- és középvállalkozókat. Helyre kell állítani az országhatár két oldalán fekvő szomszédos településeket összekötő utakat, ezek emberi, kulturális, kereskedelmi kapcsok lesznek.
Felújított utcákkal tegyük élhetővé Sopront. Nem halasztható a Tűztorony és a középkori városmag, a Szent Mihály-templom felújítása. Liszt és Haydn térségbeli emlékének nagyobb szerepet kell adni, fel kell újítani a fertőrákosi Barlangszínházat. Az idegenforgalmat szolgálja a balfi gyógyfürdő fejlesztése, a környék kerékpárútjainak bővítése.
Dolgozni fogok a rászorulók, idősek, elesettek sorsának könnyítésén és a civil közösségek megerősítéséért. A térség jövőképének támaszkodnia kell az egyetem szellemi kapacitására.
Dr. Friedl László Mihály (MVPP): Dr.-ing. Friedl László Mihály vagyok, a műszaki tudományok kandidátusa. 1946. június 25-én Sopronban születtem. Szüleim soproni lakosok voltak. Édesanyám Wurm Terézia (1919–95) htb., édesapám Friedl Vilmos (1918–96) asztalosmester volt. Bátyám, dr.-ing. Friedl Vilmos (1945–2003) fa- és műanyag-feldolgozóipari mérnök-kandidátus volt, az ő nevéhez fűződik a laminált, kasírozott és a cementkötésű faforgácslap gyártásának magyarországi beruházása. 1975-ben nősültem, feleségem dr. Friedlné Boros Éva, gyermekeim 1976: László, 1978: Edina. 1952–60: Petőfi S. „Halász” Ált. Isk., Sopron. 1960–64: Újpesti Faipari Technikum, Bp. IV., okl. faip. techn., 1965–70: EFE FMK, Sopron, okl. faip. mérnök. 1977–80: TU Dresden. A műsz. tud. kandidátusa (Drezda, 1981. január 16.). 13 évig gyártották az általam Sopronban tervezett Freddy szekrénysorrendszer változatait – 60 E garn.; a mérettipizált egyéb garnitúrákból pedig 200 E garn. A CNC-vezérlésű Homag lapmegmunkáló gépsort a Freddy szekrénysorok gyártástechnológiai igénye szerint állítottam össze 1983-ban. 1983. október 3-tól november 26-ig az NSZK-ban tanulmányúton voltam 22 faip. gépeket gyártó cégnél a CDG Köln finanszírozásával és az ÖT, valamint az NKI szervezésével. 2006. március 1-jétől június 25-ig az NyME FMK Faanyag-tudományi Int. főmunkatársaként dolgozom a munkaügyi központ minimálbéres finanszírozásával.
Dr. Kertész Zoltán (SZDSZ): Dr. Kertész Zoltán vagyok, a Győr-Moson-Sopron megye 7. választókerüle- tének szabad demokrata képviselőjelöltje, köztisztviselő állatorvosi beosztásban.
Úgy érzem – mivel 1990 és 1998 között már voltam országgyűlési képviselő –, bebizonyítottam, hogy lehet tisztességesen politizálni. 1990 és 1998 között országgyűlési képviselőként, 1994 és 1998 között frakcióvezető-helyettesként és a mezőgazdasági munkacsoport vezetőjeként kellő tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy újra a választók bizalmát és támogatását kérjem.
Azért indulok a 2006-os választáson, mert a liberális párt politikusaként tenni akarok azért, hogy az állampolgárok kevesebb adót és járulékot fizessenek és hogy az állam kisebb és olcsóbb legyen. Fontosnak tartom, hogy Győr és Sopron között minél előbb gyorsforgalmi út épüljön és újabb határátkelők nyílhassanak a térségben.
Céljaim közé tartozik még a mindenki számára elérhető színvonalas oktatás és egészségügyi ellátás, illetve a biztos megélhetés. Véleményem szerint a választókerület és annak élő környezetét vonzóbbá kell tenni a turizmus, ezen belül kiemelten a gyógy- és borturizmus számára, amivel új munkahelyek is születhetnek. A megújuló energiaforrások – szél-biomassza – hasznosítására nagyobb figyelmet kell fordítani.
Kérem a liberális érzelmű polgártársaimat, szavazzanak az SZDSZ-listára és jelöltjére!
Kránitz László (MSZP): Az elmúlt négy évben bérlakásokat, mentőállomást, mélygarázst, körforgalmakat, jégpályát építettünk Sopronban. Hozzáfogtunk a város útjainak rendbetételéhez és felújítottuk a lakótelepi panelépületek egyharmadát. Hamarosan indul a Deák tér és a Széchenyi-gimnázium felújítása is. Hiszek abban, hogy a soproniak értékelik a szocialista kormány és a városvezetés munkáját. Hiszem, hogy az enyémet is, és tudják, most nem állhatunk meg, nem fordulhatunk más irányba. Arra készülök, hogy országgyűlési képviselőként minden lehetőséget felkutassak és megragadjak, amely közelebb viheti Sopront a céljaihoz.
Hogy 2010-re minden panellakás korszerűsítése megtörténjen. Hogy mielőbb megépüljön az M9-es autópálya-szakasz.
Hogy megépítsük a várost elkerülő északnyugati tehermentesítő utat, amely a határállomástól az Ágfalvi úti lakónegyed felé vezeti el a forgalmat.
Hogy rendbe tegyük a Fő teret és a Tűztornyot.
Hogy felújítsuk és megnyissuk a forgalom előtt azokat az utakat, melyek Ágfalvát, Harkát, Fertőrákost vagy Brennbergbányát kötötték össze az ausztriai szomszéd kistelepülésekkel.
Hogy felújítsuk a balfi műemlék fürdőt.
Bízom abban, hogy a soproniak ezt a programot támogatják majd szavazataikkal!
Nagy Tamás (MDF): 43 éves népművelő–történelem szakos általános iskolai tanár vagyok. Sportmenedzser- és középfokú kosárlabda-edzői diplomát szereztem a Magyar Testnevelési Egyetemen. Hírtelevíziózást és médiamarketinget tanultam a Komlósi Oktatási Stúdióban, és Európai Számítógép-használói Jogosítványt szereztem a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnál.
A Petőfi Téri Általános Iskola tanára, majd 4 évig a sport- és szabadidőcentrum igazgatója voltam. Jelenleg a József Attila Gyermekvédelmi Központ utógondozó részlegének szakmai vezetőjeként dolgozom.
Politikai tevékenységem az MDF-hez kötődik. A megyei választmány tagja és a soproni szervezet társelnöke vagyok.
Közéleti tevékenységem nagyon sokrétű. A Soproni Kosárlabda Club egyesületi elnöke, a Sydney 2000 Alapítvány területi referense és a Soproni Ászok Kosárlabda Club elnökségi tagja voltam, jelenleg a Soproni Tigrisek Sportegyesület elnöke vagyok.
A Fogyatékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Halmozottan Sérült Gyermekek Alapítvány kuratóriumi tagja, de folyamatosan támogatom a Gólya Gyermekvédő Alapítványt is. Tagja vagyok a Lions Club Sopron szervezetének.
A hátránnyal élők segítése számomra mindig az egyik legfontosabb feladat!
Kedvelt időtöltésem a sport (ezen belül is a kosárlabdázás), a zenehallgatás és a kirándulás.
Programom a www.sopron-mdf.hu honlapon található.
Pénzes András (Munkáspárt): Pénzes András, 20 éves közgazdászhallgató vagyok, a Magyar Kommunista Munkáspárt képviselőjelöltje Győr-Moson-Sopron 7. számú választókerületé- ben. Soproni származású fiatalként legfőbb célomul a hazai sport régi rangjának visszaállítását tűztem ki. Magam is területi képviselője vagyok egy országos extrém sportokkal foglalkozó egyesületnek. Nemcsak ezen tevékenységem, de családom sportmúltja is (Pénzes Mihály NB I-es focista) a hazai tömegsport elhivatott támogatójává tesz. A mai magyar parlamentből a szakmaiságot, a fiatalos lendületet s az elmúlt rendszer tanulságainak objektív vizsgálatát hiányolom. Támogatni szeretném a fiatal pályakezdők első munkahelyhez jutását. Az általunk csak „cselédtörvénynek” nevezett munka törvénykönyvét meg kell változtatni. Be szeretnénk vezetni a 35 órás munkahetet, szeretnénk a minimálbért fokozatosan 100 ezer forintra emelni, és a dolgozót beleegyezése nélkül ne lehessen áthelyezni másik telephelyre. Ezek betartatására a kisebb üzemekben is erős szakszervezetekre van szükség. Jelölttársaimmal közösen ezen értékekre és a munkásképviselet parlamentbe kerülésére jelentünk garanciát.
Sárdy Barbara (MIÉP-Jobbik): Sárdy Barbara vagyok, előadóművészként, szerkesztő-riporterként dolgozom, és idén diplomázom a kertészeti egyetem kertészmérnöki karán, gyógynövénytermesztés szakon.
Sopronban születtem 1976-ban, és itt adtam életet első gyermekemnek, Zsuzsannának 2006. január 15-én. Szülővárosom levegőjét magamba szívva lettem büszke soproni és büszke magyar; ezért kislányom nevelésében is folytatója kívánok lenni annak, ami Sopront a leghűségesebb magyar várossá tette.
A MIÉP-Jobbik: Harmadik Út színeiben – amely szövetség rengeteg csalódott kisgazda támogatását is élvezi – a nemzeti radikalizmust képviselem. A Harmadik Út a magyarság saját útja – ahogy már Németh László megálmodta –; újra és újra fellépő történelmi szükségszerűség. Választható erő, törvényes lázadás a kétpártrendszer, a politikai maffia, az ország és az államvagyon kiárusítása ellen. „Két pogány közt egy hazáért”– hirdette Zrínyi Miklós, s ezt hirdetjük mi is, hiszen az ellopott rendszerváltást követő 16 év folyamatosan felelőtlen, idegen szívű, nemzetközi érdekeket mindig a magyar érdek elé helyező politikája mára olyan Magyarországot eredményezett, amely szinte végzetesen adósa a „külföldi tőke jóindulatának”, amelynek népe fogyatkozik, amelynek hagyományait, kultúráját, nyelvét tudatos és manipulatív támadások érik.
Magyarország a magyaroké! Ezt – sajnos – egyedüliként valljuk a hazai közéletben, ezért fontos, hogy elfoglalhassuk helyünket a magyar törvényhozásban, a rendteremtésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom