Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

800 000 forint pénzbüntetés a vesztegető battonyai bírónak

Vesztegetés miatt ítélték el a battonyai városi bíróság egyik büntető bíráját. A férfi még 2004-ben egy ingatlan árverezésekor pénzt adott két vevőnek, hogy lépjenek vissza a vásárlástól, így licitálás nélkül jutott jegyesével egy battonyai lakóházhoz.
Az ügyet idáig szolgálati titokként kezelték, ezért a Békés megyei bíróság még arról sem adott ki tájékoztatást, hogy büntető eljárás folyik a battonyai bíró ellen. A bírót áprilisban egy fegyelmi eljárás során végül felfüggesztették állásából, a megyei bíróság elnöke pedig most feloldotta az ügyet a szolgálati titok alól.

Egy lakóingatlanra licitált még 2004-ben a battonyai bíró jegyese. A licit egy millió hatszázezer forintnál tartott, mikor az árverésen a bíró felajánlotta a két másik vevőnek: ha elállnak a vásárlástól fejenként 200 ezer forintot fizet nekik. A két másik vevő elfogadta a pénzt, a licit így újra indult. A bíró jegyese így egy millió hatszázezer helyett 850 ezer forintért szerezte meg az ingatlant.

A megvesztegetésről tudomást szerzett az ingatlan volt tulajdonosa, aki előbb 10-10 ezer forintot kért a két megvesztegetett vásárlótól, majd mindenkit feljelentett. A bírót végül két rendbeli társtetteségben hivatalos eljárásban elkövetett vesztegetés büntetében találták bűnösnek és nyolcszázezer forintos pénzbüntetésre ítélték. Az ügyet idáig szolgálati titokként kezelte a bíróság. Így, bár a jogerős ítélet már tavaly novemberben megszületett, mindeddig semmit sem közöltek az ügyről. A tikosítást végül most oldották fel.

A büntető eljárás alatt a battonyai bíró dolgozhatott, nem fügesztették fel a munkavégzés alól. Dr. Baur Péter a megyei bíróság elnöke elmondta: a büntetőeljárást követően a bíró ellen fegyelmi eljárás is indult, és áprilisban felfüggesztették a munkavégzés alól. A felfüggeszttés egyelőre ideiglenes, mivel a bíró megfellebezte a döntést.

Dr. Baur Péter úgy fogalmazott: általános gyakorlat, ha büntető eljárás folyik egy bíró ellen, akkor az szolgálati titoknak minősül. Az ítélet megszületése, illetve mivel fegyelmi eljárás során felfüggesztették a munkavégzés alól a bírót, Baur szerint okafogyottá vált az ügy titkosítása.

A büntetőügyben egyébként a battonyai bíró másodrendű vádlott volt, az első rendű vádlott végrehajtót, aki a bíróság szerint a megvesztegetés után színleg vezette le az új árverést, pénzbüntetést és három év próbára bocsátást kapott. Állásából azóta elbocsátották. Ugyancsak pénzbüntetésre ítélték a két megvesztegetett vásárlót is, mert elfogadták a csúszópénzt.

Olvasóink írták

  • 2. 4 2008. július 04. 23:01
    „Ha nem bíró lett volna az illető, hány év börtön várt volna rá, plusz mennyi időre lett volna eltiltva a közügyektől ??

    Gusztustalan ez az egész Magyar jogrendszer !

    És tényleg igaz a mondás, hogy az erősebb kutya ba. zik.”
  • 1. kudaj 2008. július 04. 21:05
    „nem pénzbírság kellet volna hanem levágni a kezét!gondolom ezek után még tovább ítélkezhet mások felett a "hányadék"bíró úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a hétvégén se árt vigyázni a napozással

Ismét erős UV-B sugárzásra kell számítani a hétvégén. Szombaton csak az ország legkeletibb részén… Tovább olvasom