Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

800 ezer közszolgálati dolgozó sztrájkolhat februárban

A közszolgálatban dolgozók ragaszkodnak ahhoz, hogy jövedelmük megőrizze reálértékét. Ehhez mintegy tíz százalékos bérnövekedésre lenne szükség, ha ezt nem kapják meg, februárban sztrájkolni fognak. A mintegy 800 ezer munkavállaló érdekeit képviselő sztrájkbizottság persze addig még hajlandó tárgyalni.
Január 31-éig kész egyeztetni a kormánnyal a közszolgálati sztrájkbizottság. Ha addig nem sikerül megállapodni a közalkalmazottak és köztisztviselők jövő évi bérének alakulásáról, akkor február 21-ére sztrájkot hirdetnek. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta: ragaszkodnak ahhoz, hogy a keresetek megőrizzék reálértéküket jövőre a közszférában. A szakszervezetek részéről 9-10 százalék lenne a tárgyalások alapja.

- A kormányzati kiindulóponta nulla, ezért ez nem tette lehetővé a tárgyalás folytatását, mert a semmiről nem lehet tárgyalni. Hogyha január 31-éig nem látszik esélye egy ilyen típusú megállapodásnak, akkor február elsején kibocsátunk egy felhívást egy országos közszolgálati sztrájkra és egy szolidaritási sztrájkfelhívást a versenyszféra szakszervezeteihez- mondta Szabó Endre.

A közszolgálati sztrájkbizottságot az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala még novemberben hozta létre, miután nem látott a kabinet részéről elmozdulást az érdemi bértárgyalásokra, valamint a foglalkoztatási biztonság megőrzésére és a munkavállalói jogok garantálására. A közszolgálati sztrájkbizottságot múlt héten a teljes közszférát lefedő érdekképviseleti szövetségek is támogatásukról biztosították. Így egy esetleges február 21-i munkabeszüntetés csaknem 800 ezer munkavállalót érintene.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon is bemutatták a Vistát

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az üzleti felhasználók… Tovább olvasom