Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

80 éves Gina Lollobrigida

Nyolcvanéves Gina Lollobrigida olasz színésznő, egy korszak női szépségideálja.
A Róma közeli Subiacóban, egy festői kis faluban nevelkedett három lánytestvérével. Ifjú korától kitűnt társai közül szépségével (1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, a Miss Italia-versenyen harmadik lett) és a művészetek iránti érdeklődésével: tanult szobrászatot, később fotósként is elismertségre tett szert és énekórákat is vett. Mario Costa filmrendező 1946-ban egy római utcán „fordult meg utána", így került a film világába. Statisztaként kezdte, majd Diana Loris néven kapott kisebb szerepeket, elsőként a Fekete sas című filmben.

1949-ben összeházasodott Mirco Skofic jugoszláv orvossal (egyetlen fia apjával), s rövid idő alatt Európa egyik legnépszerűbb színésznője lett. Igaz, ekkor még nem tehetségével, hanem nagy barna szemeivel, szépségével és érzékiségével kápráztatta el az (elsősorban a férfi) nézőket. A közvélemény a „nagy kebel, kicsi ész" skatulyába sorolta be, s ő hiába harcolt e minősítés ellen karrierje végéig.

1959-ben szakított férjével (a házasság végére törvényesen 1971-ben tettek pontot), s Hollywoodba utazott, de sztár mégsem lett belőle, hiába reklámozták úgy, hogy Lollobrigida a legjobb dolog, ami a makaróni óta Itáliából érkezett. Ismét otthon készült filmjei közül a legnagyobb visszhangot a Cicababák váltotta ki, amely miatt 1965-ben bűnvádi eljárást indítottak ellene erkölcstelenség címén. Néhány film erejéig még vissza tudták csábítani a tengerentúlra, például a Jó estét, Mrs. Campbell! forgatására.

1969-ben Olaszországban sikeres tévéműsora indult, amelyben a történelem nagy asszonyalakjait elevenítette meg. A hetvenes évektől egyre kevesebbet szerepelt a vásznon, utolsó igazán emlékezetes alakítását a Pinocchio 1971-ben készült televíziós változatában a tündér szerepében nyújtotta.

Egy férje, de számos kapcsolata volt, egyebek között Christian Barnarddal, az első szívátültetés végrehajtójával. Az örökifjú díva tavaly év végén jelentette be eljegyzését egy nála 34 évvel fiatalabb spanyol üzletemberrel, a nagy érdeklődéssel várt esküvőből azonban – éppen a sajtófelhajtásra hivatkozva – végül nem lett semmi. Számos híresség mellett róla is neveztek el rózsát, s egy időben hordott frizurájáról kapta nevét a lila vagy zöld színű, a fejes salátára emlékeztető Lollo saláta. Hetvenötödik születésnapján sétányt neveztek el róla Jesolóban, s 2005-ben ő volt a budapesti operabál díszvendége.

(mti-Perge Zita)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja él egy hondurasi repülőtéren a múlt nélküli nő

Hondurasi hivatalnokok próbálják megoldani a rejtélyét annak a nőnek, aki egy repülőtéren él már… Tovább olvasom