Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

8300 milliárd forint adót szedett be az APEH 2007-ben

Az államháztartás összbevételeinek 80 százalékát, több mint 8300 milliárd forint adót szedett be az APEH 2007-ben - mondta az adóhatóság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A legmagasabb megállapított adókülönbözet 6,5 milliárd forintos volt.
Tavaly 357 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg az APEH, vagyis ennyi pénzt mulasztottak el befizetni az adózók. A kiszabott bírságok összege 212 milliárd forint. Vagyonosodási vizsgálatból 15 ezer indult tavaly, ebből 11 ezer fejeződött be, amelyek közül 7500 esetben állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök - számolt be az eredményekről Szikora János.

A legmagasabb megállapított adókülönbözet 6,5 milliárd forintos volt. Ennyi áfát nem fizetett be egy vállalkozás. A milliárd forintot meghaladó adócsalásokból 28 esetről tud az APEH. A vagyonosodási vizsgálatokból összesen 15 ezer indult tavaly, amelyek közül több mint 11 ezret fejeztek be az ellenőrök. Ezzel túlteljesítették a kormány által kitűzött 10 ezer ilyen vizsgálatot. A 11 ezer lezárt ügy közül 7500 esetben derült ki, hogy az ellenőrzött magánszemély nem adózott valamilyen bevétele vagy vagyontárgya után. Az ellenőrök 42,7 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel a vagyonosodási vizsgálatoknál. Jövőre tovább folytatódnak ezek vizsgálatok. Az februárban derül ki, hogy idén hány ilyen ellenőrzést kell végrehajtania az adóhatóságnak - mondta Szikora János. A tervek szerint ebben az évben 1400 fővel bővül az ellenőrök száma, akikből jelenleg 3 ezren dolgoznak az APEH-nál.

Hétfőtől már működik az APEH internetes árverési oldala, amelyet azért hoztak létre, hogy az árverési maffia ne szerezhesse meg negyed áron a lefoglalt, értékes vagyontárgyakat, például autókat, motorokat. Eddig az volt a gyakorlat, hogy az erre szakosodott társaságok nem engedték, hogy bárki szabadon licitálhasson az APEH-árveréseken, így tudták megszerezni akár negyed áron a gépkocsikat. Az internetes árveréssel ez a visszaélés kikerülhető, mert bárki, akinek van ügyfélkapus regisztrációja, akár otthonról is licitálhat a lefoglalt ingóságokra.

Az idei újítások között szerepel, hogy megújul az elektronikus nyomtatványkitöltő program, az ABEV. Az APEH kirendeltségein lesz lehetőség a bankkártyás fizetésre, valamint 2008-ban az újonnan alapított vállalkozások ötödét is ellenőrizni fogják. Erre azért van szükség, mert ettől az évtől kezdve jóval könnyebb lesz céget alapítani, akár egy óra alatt is bejegyezhetnek egy vállalkozást, ami a visszaéléseket is megkönnyíti, ezért tartják fontosnak az új cégek ellenőrzését is - mondta az APEH elnöke.

Olvasóink írták

 • 5. Kolompár Rómeó 2008. január 08. 09:07
  „Az a lényeg, hogy ez a pénz jó helyre megy:

  - az "elkúrtuk"-ról készült sokmilla + áfa értékben egy elemzés, melyben sokszáz oldalon keresztül mindenféle médiumokból kopizták ki a véleményeket
  - egy másik, szkennelt és rekognitázott (helyesírási hibákkal teli) "mű" szintén sokmilla + áfa értékben a golbalizációról szól, igaz, már vagy 2-3 éves "aktualitásokat" tartalmaz és egy kecskeméti targoncás bété készítette
  - Gondolom, nem ez a két eset vitte "haveroknak, cimboráknak" a pézt.
  - aki pedig mindezekért felel, dr. Veres János annak idején "nem vette észre", hogy 55milla áfát hamis számlákra igényelt vissza. Ettől függetlenül a mai napig a helyén van. Bár ha akkor ezt nem vette észre, akkor 2006 tavaszán tényleg nem láthatta, hogy mekkora szarba vitték az országot. Így viszont alkalmatlan a pozícióra. Ha meg tudta, akkor mocskos nagyot hazudott (tudom, csakis az én érdekemben, én meg ezt elhiszem, mert olyan hülye vagyok), ebben az esetben sem ott van a helye, ahol van.”
 • 4. Copycon 2008. január 07. 20:24
  „Csak egy dolgot nem értek! A magyar állampolgárokat ez a geci kormány duplán adóztatja meg! Dupla adónak kellene befolynia az államkasszába! Ez a 8300 Mrd kicsit kevés,nem? Vajon hová tűnnek a milliók,milliárdok? Egy kis segítség:
  A szarházi kormány zsebre vágja a beszedett adók x %-át”
 • 3. Benő 2008. január 07. 19:10
  „"A legmagasabb megállapított adókülönbözet 6,5 milliárd forintos volt."

  Brutális adócsalás. Az ilyenek miatt, akik "elfelejtenek" 6.5 milliárd Ft adót befizetni nincs elég pénz bizonyos dolgokra. Persze aki nem ad számlát, csal az Áfa-val, stb. azt nem érdekli az ilyesmi. :(”
 • 2. madártej 2008. január 07. 18:44
  „17 ezer milliárd forint az adósságunk. Mibül fizetjük ki, ha a 8300 milliárd az éves bevétel 80%-a?”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2008. január 07. 18:19
  „A régi cégeket is ellenőrizni kellene, de nagyon! A Kft-et, az összes ilyen bűnbandát. A volt termelőszövetkezeteket, hova lettek a földek, kiknek kerültek a birtokukba? Volna ötletünk, dolgozhatna a Hivatal. Meg azután a milliárdosokat, ki fogja ellenőrizni, vagy csak kis halakra vadásznak? Lehet, hogy csak néhány embert kellett volna ellenőrizni, és a fenti összeg befolyik, kevesebb irathalmazzal. Dehát; ismerjük a közmondást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Magyar Hírlap főszerkesztője

Lemondott a Magyar Hírlap főszerkesztői posztjáról Gazsó L. Ferenc - ezt maga az érintett erősítette… Tovább olvasom