Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

94 év után ismét Magyarországon a Bernády-gyűjtemény

A szentendrei MűvészetMalomban állítják ki a marosvásárhelyi Bernády-gyűjtemény törzsanyagát. A gyűjtemény még 1913-ban került Erdélybe a Szépművészeti Múzeumból, de Trianon után a román állam lefoglalta a festményeket.
Bernády György (1864-1938) egykori marosvásárhelyi polgármester a városi képtár megalapításához kért letétbe 1913-ban 68 képet a budapesti Szépművészeti Múzeumtól. Az intézmény anyagát további 15, a város által vásárolt, alkotással bővítette a polgármester. A kölcsönkapott műalkotások a trianoni békeszerződés után a román állam tulajdonába kerültek. A gyűjteményt egy ideig a marosvásárhelyi képtárban állították ki, majd hat évtizeden át raktárak mélyén porosodott.

A szentendrei MűvészetMalomban a marosvásárhelyi gyűjteményből válogatott munkák mellett, az 1940-es évek elején Magyarországra visszakerült és jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő képek is helyet kaptak. A látogatók négy hónapon keresztül tekinthetnek meg mások mellett, eddig ismeretlen Barabás Miklós, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly és Fényes Adolf festményeket.

A 2008. február 17-ig látogatható kiállítás a Maros Megyei Múzeum és a szentendrei MűvészetMalom közös szervezésében jött létre. A tárlat fővédnökségét és anyagi támogatását Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Hiller István, oktatási és kulturális miniszter vállalta.

A kiállított 44 kép biztosítási értéke több mint 400 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség szerint jó kezdeményezés a ''tisztasági csomag''

Az emberek többsége fontosnak és jó kezdeményezésnek tartja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök… Tovább olvasom