Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A helyi értékek helyben maradnak

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a minapi megyei döntés nyomán nem maradnak státusban: a csornai intézmény Győrhöz, a kapuvári Sopronhoz tartozik ezután.
Úgy tűnik, a múzeumokat is elérte a pénztelenség, ezért a fenntartó megyei közgyűlés döntése alapján ezen intézményeknél is változások lesznek az elkövetkező időszakban.
A Rábaközben a csornai és a kapuvári múzeumot is megcsapta a változások szele, ám amint Perger Gyula megyei múzeumigazgató fogalmazott, ebből a látogatók semmit sem érzékelnek. A kiállítóterek, a kiállítások változatlanok maradnak, a változás a belső munkában várható. Ezt pedig az úgynevezett átlaglátogató nem szokta érzékelni, legfeljebb a kutató.
– A változás azt jelenti, hogy szakemberek, muzeológusok jogilag nem maradnak státusban ezekben a múzeumokban, hanem a csornai intézmény Győrhöz, a kapuvári Sopronhoz tartozik. Ha kiállítást kell rendezni Csornán vagy Kapuváron, akkor ezt Győrben és Sopronban intézik – mondta Perger Gyula, aki szerint továbbra is alkalmazkodni kell a helyi igényekhez. Az igazgató kijelentette: az összes múzeumi anyagnak helyben kell maradnia.
– Amikor tavaly decemberben világossá vált, hogy a fenntartó nem bírja ezt a létszámot, akkor arra törekedtünk, hogy ahol munkajogilag lehetséges, átcsoportosítsuk a dolgozókat – tette hozzá Perger Gyula, miközben arra biztatja az érdeklődőket, hogy továbbra is nyugodtan látogassák a csornai és kapuvári múzeumot, a változások nem a nagyközönséget érintik. Elmondta azt is, hogy az eddigi igényekhez alkalmazkodva hetente kijelölnek egy-két kutatónapot azok számára, akik a múzeumi anyagot szeretnék áttekinteni, ezért ne kelljen Győrbe vagy Sopronba utazniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Batthyány-emlékév

Kétszáz éve született az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos. Emlékét… Tovább olvasom