Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Értékről és haszonról

Úgy tűnik számomra, hogy a Leier-csoport és Leier úr még nem ismerte föl, hogy a Frigyes-laktanya tömbjének megszerzésével milyen érték birtokába jutott. Az épületegyüttes műemléki épületei és azok egymáshoz való viszonya, a tömbön belüli pavilonos elrendezésük és a tömb egységes kezelésének lehatárolása adja ezt az értéket. Erről részletesebben írt Winkler Gábor a Kisalföld 2006. augusztus 8-i számában. Aki nem ismeri föl, annak Európa épített öröksége, a katedrálisok, a kastélyok csak elbontandó kőhalmazt, az építészet csak kiaknázandó betontömeget jelent. A közérthetőség miatt ismert, sarkított példát hozok fel. Amire a két épület eldózerolásával készülnek, az olyan, mintha Leonardo Utolsó ítéletének freskójába egy hőszigetelt ablakot vágatnának, vagy a pillanatnyilag legmodernebb kapcsolótáblát helyeznék el rajta.

A műemlék döntögetésével különben is óvatosan kell bánni olyan városban, mely lebontatta a Fehérvári kaput és a tűztornyot, a várfalakat, a kioszkot, a postapalotát és még számos értéket, mindig az akkori „modernség”, a percnyi haszon nevében.
A külsőleg is „korszerű” fejlesztésre alkalmat ad a tömb Wesselényi utcai frontja, melynél esetleg az alakulótér alatt is autóparkoló helyezhető el. Meg kell őrizni azonban a terület zárt park jellegét. Erre kitűnő példák vannak, Bécsben a Burggarten, a Hofburg, Pesten a Múzeumkert, az Orczi-kert, a Károlyi-kert. Ebben nincs semmi túlzás, a Frigyes-laktanyát is ugyanazon iskolához tartozó, kitűnő építészek alkották. A Frigyes-tömb helyreállítása kitűnő befektetés, csak meg kell találni a megfelelő módját: a legelegánsabb szállodák, kaszinók, középületek, a legdrágább lakások általában műemlék épületekben és nem beton-gipszkarton kubusokban nyernek elhelyezést. Az értékteremtést nem feltétlenül rombolással kell elkezdeni.
Egy olyan tömb birtoklása, mely Győr egyik legértékesebb, legjobban megépített épületegyüttese, felelősséggel jár, de referenciát, presztízst ad. A jó műemléki felújítás hasznot hoz és néhány év múlva büszkén, megelégedve tekinthetnénk vissza rá. A Brankaccikra, Medicikre, Fuggerekre is csak az általuk létrehozott értékek miatt emlékezünk.
Az értékőrzéshez, az értékteremtéshez sok sikert kíván:
(Bodrossy Attila, a Frigyes-laktanya átépítésének tervezője véleményét – amely az érem másik oldalát villantja fel – az 5. oldalon olvashatják.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom