Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kétlakiságban élni

Bár ma egyetlen hazai iskola sincs irigylésre méltó helyzetben, olyan csak egy akad, amely tizenöt éve elismerten mqködik, mégis hontalan. Sikerére egyetlen példa: ezekben a hónapokban azért keres új otthont egy soproni család, hogy a győri Waldorf-iskola első osztályába írathassa gyermekét.
Felvonulási épületben kezdte, szülői támogatás és állami normatíva tartja fenn, s létjogosultságát évről évre erősíti a köztudatban a győri Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Mqvészetoktatási Intézmény. Egy-egy villanás az iskola másfél évtizedes történetéből, ahol a mai iskolák többségével ellentétben gyakorlatias, boldog, sikeres gyermekeket nevelnek.
A módszer világszerte sikeres, Kiss Emília iskola-képviselő és Dóbiás Tamás, a Győri Waldorf Egyesület elnöke szerint mégis van fájó, sebezhető pontja az intézménynek. Nevezetesen az, hogy hontalan. Az alsó hat osztály, hála a töltéstavai önkormányzatnak, ebben a tanévben kapott helyet a helyi általános iskola egyik szárnyában, a nagyobbak és a gimnazisták azonban egy győri Madách utcai bérleményben tanulnak. Százötven diák két épületben, egymástól távol.
Bár számos ígéretet kaptak a megyeszékhely önkormányzatától, a közelmúltban úgy döntöttek a pedagógusok és a családok, hogy önerőből vásárolnak egy nagyobb telket Véneken. Bár nem szeretnének elszakadni a várostól, kényszerq volt a lépés. Két otthona senkinek sincs, a jelenlegi helyzetben azonban éppen az egységben rejlő waldorfos erő forgácsolódik szét.
Az álom egy olyan intézmény, amelyben szakképzéssel és mqvészetoktatással kiegészülve az óvodától az érettségiig kísérik a fiatalokat. A tanulók jelenleg szerte a megye különböző településeiről utaznak Győrbe és onnan iskolabusz viszi őket Töltéstavára iskolába. A leendő első osztályosok egyike például egy soproni kisgyermek, akinek családja azért keres új otthont, hogy a Waldorfba írathassa őt. Tehát az iskola, ahogy eddig, továbbra is szívesen fogadja a vidékről érkező gyermekeket is. Elgondolkodtató, miért nem kell a városnak egy ilyen intézmény...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom