Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Lendvai újfasiszta parádénak nevezte a Jobbik menetet

Lendvai Ildikó szerint ennek a hétnek, a provokáció hetének lehet a betetőzése a vasárnapi "újfasiszta parádé", a lovas menet.
Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett vonulása. A rendőrség ugyanakkor nem engedte, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződve kövessék a Jobbik menetét. A rendőrség nyolc embert állított elő a rendezvényről. A Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délutánra jelentett be fehér lovas vonulást a XI. kerületbe, a két világháború közötti kormányzó, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára.

A menet a Kosztolányi Dezső téren gyülekezett. A rendőrség felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak".

A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen. Délután három óra körül indult el a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé a menet, amelynek élén egy fehér lovat vezettek, mögötte pedig hagyományőrző huszárok lovagoltak. A rendezvényen megjelent a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg egy szakasza is, egyenruhában.

Korabeli egyenruhákban vonultak - Fotó: AP
Korabeli egyenruhákban vonultak - Fotó: AP
 
A menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök azonban ekkor sorfalba rendeződve megállították a gárda menetét, felszólították az embereket a helyszín elhagyására, majd igazoltatni kezdték őket és nyolc embert előállítottak. Mialatt várakoztak, a rendőri sorfallal körbezárt gárdisták a székely és a magyar himnuszt, valamint a Horthy-korszak indulóit énekelték. Az MTI tudósítója úgy látta, hogy a gárdisták a Kosztolányi tér felé próbálták meg elhagyni a lezárt területet, de csak igazoltatásuk után mehettek tovább.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényén a Szent Gellért téren nem történt rendkívüli esemény. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szombaton azt közölte: azt várja a parlamenti pártoktól, hogy határolódjanak el a vasárnapi rendezvénytől. Mint fogalmazott, most már Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének is tudnia kell: nem tudja úgy elfordítani a fejét a Jobbiktól, hogy közben összekacsint vele. "Van még mindenkinek ideje, hogy bebizonyítsa, nemcsak nem ő ül a fehér lovon, de nem is ő adja alájuk a lovat" - fogalmazott.

A rendőrök nem hagyták, hogy a gárdisták csatlakozzanak a menethez - Fotó: AP
A rendőrök nem hagyták, hogy a gárdisták csatlakozzanak a menethez - Fotó: AP

Lendvai Ildikó szerint ennek a hétnek, a provokáció hetének lehet a betetőzése a vasárnapi "újfasiszta parádé", a lovas menet. A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András erre úgy reagált: "A fehér lovat a díszzsidózó Pásztor Tibor belvárosi MSZP-s politikus adta, de adott egyet a zsidózó és cigányozó XIII. kerületi MSZP-s képviselő: Döry Miklós, és Gyurcsány Ferenc is, aki minden nap egy olyan villából indul pénzt osztogatni az MSZP-s holdudvarnak, amelyet kétszeresen, előbb a nyilasok aztán a kommunisták koboztak el zsidó tulajdonosától". Hozzátette: egy fehér lovat adott Teleki László is, akinek a dolgozata szerint "meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés". Az SZDSZ vasárnap tiltakozott a felvonulás ellen, mint közleményükben írták, "Horthy Miklós és a darutollas nemzeti hadsereg" 90 évvel ezelőtti budapesti bevonulása a XX. századi történelem "szomorú pillanata".

"Horthy Miklós és a különítményesek terrorja egy olyan korszak kezdete volt, ami Horthy diadalittas bevonulásától egészen a fehér terroron keresztül a korlátozott parlamenti demokrácia kialakulásáig vezetett" - írták, és arra kértek mindenkit, hogy lovasfelvonulás helyett emlékezzen "a fehérterrorra, majd a kisiklott korszak utolsó bűneire, a zsidótörvényekre, a világháborúra" - olvasható a szabad demokraták közleményében. A Magyar Egyesült Baloldal Mozgalom vasárnap közölte, hogy szégyenteljes provokációnak tekinti a Jobbik lovas felvonulását, és felhívta a társadalmat, a demokratikus parlamenti pártokat, hogy tiltakozzanak "a Horthyt dicsőítő neofasiszta megmozdulás ellen".

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. KaszaOne 2009. november 24. 08:49
  „152, <moderálva sértő> aranka2 Ez egy történelmi tény, Horthy megmentett 20.000 zsidót, a nyilasoktól, vagy hiszed, vagy nem, de jobb lenne, ha utána járnál.”
 • 152. aranka2 2009. november 23. 21:51
  „146 Kaszaone-ből idézek: "Horthy Miklós katonaságának köszönhető, hogy 20.000 zsidó megszökhetett Budapestről <moderálva>”
 • 151. apátfalvifaszagyerek 2009. november 23. 21:38
  „Nem Horthy volt a fasiszta <moderálva sértő>”
 • 150. dodó 2009. november 23. 17:33
  „132. hozzászólás aranka2 2009.11.23. 09:11

  "... hazátlan bitangok, takarodjatok a Magyar Köztársaságból!"

  EGYETÉRTEK! GALÍCIÁBA!!!”
 • 149. tuskóhopkins 2009. november 23. 17:15
  „jöhet a Fehérterror Road Show, országjáró körút, minden településen lincselés, persze csak aki megérdemli - de ezt úgyis tudja a jobbik”
 • 148. KaszaOne 2009. november 23. 15:45
  „moderálva sértő”
 • 147. KaszaOne 2009. november 23. 15:40
  „varadipal, és az MSZP-ből, vagy az SZDSZ-ből hogy lesz jó lét? mert nekem q-va szar, és ez nem a Jobbik bűne.”
 • 146. KaszaOne 2009. november 23. 15:39
  „Még mielőtt minden Dávid csillagos össze sírná magát azért mert Horthyra emlékeztünk, valamit le kell szögeznünk. Horthy Miklós katonaságának köszönhető, hogy 20.000 zsidó megszökhetett Budapestről...<moderálva>, ugyanis a Horthy féle sereg volt az egyedüli, amelyik, szervezetten menekítette a zsidó lakosságot, mellesleg, ha Horthy nem lenne, kicsiny csonka országunk határa a Tisza lenne, és most siránkozhatnának a Tiszán innen, hogy milyen szar a román terrorban élni. Az SZDSZ-es siránkozásról pedig annyit, hogy ők is egy olyan pártnak asszisztálnak, akik egyeduralkodóként terrorizálják a Magyar népet, és minden bőrt lehúznak róla úgy, hogy közben maguk is gyarapszanak. A DM cikk egy része most nagyon tetszik, végre leírják, hogy Gy. Ferenc köztörvényes bűnöző, saját maga is egy zsidó ,,áldozat" villájában lakik, ehh he he, ez most tetszett!”
 • 145. aranka2 2009. november 23. 14:31
  „Unknown 136, piszkosul félreértettél. Annyira butuska azért nem vagyok, hogy 1919-es nácizmusról beszélnék. <moderálva>”
 • 144. varadipal 2009. november 23. 13:20
  „Csak ki kell provokálnia a jobboldalnak egy jó kis polgárháborút.Könyvégetés, darutoll, ,kakastoll,nyilas karszalag, árpádsávos egyenruha martens bakancsban, fehér cipőfüzóvel.Rövid az emlékezet, és kevés az iskolázottság. Ebből hogyan lesz általános jólét és biztonság?”
 • 143. Mignon 2009. november 23. 11:57
  „Szo, ami szo!
  Azert le a kalappal Horthy elött!!

  Szegedröl, a Szechenyi terröl fellovagolni Budapestre a Gellert Szalloig!!
  Nem semmi!

  Nekem, a nyereg mar darabokra törte volna a fenekem............!!!
  :)))))))))”
 • 142. lidocain 2009. november 23. 11:23
  „Tisztelt Elnök Asszony! Levelem megírására, az Ön sajnálatos kommunista öntudatáról tanúskodó ízetlen megnyilvánulása ösztönöz. Elöljáróban le kell szögeznem, hogy Horthy Miklós kormányzó személye nem lehet politikai csatározások alapja, indoka, érve, oka és ellenérve. Horthy Miklós kormányzó a mai pártok és a mai ország vezetés számára mintakép, etalon kellene, hogy legyen.

  Amit Ön mond, miszerint államfői hivatalának kezdete a ,,fehérterrorral" kezdődött és a ,,deportálásokkal ért véget", egyszerűen hazugság, csúsztatás, tudatlanság. Ám, ha ezen a mezsgyén haladva kísérjük végig az Önök immár kilencven esztendős magyarországi létét, működését, akkor Horthy Miklós kormányzót sokszorosan példaképként kell Önök elé állítani. Hiszen ama bizonyos ,,fehérterror" csupán az Önök ostoba vagy mélyen magyarellenes történészei szerint volt az, aminek nevezni méltóztatnak. Ez nem volt más, mint egy vérforraló, gyilkos kommunista diktatúrában résztvevők elleni indokolt és jogos megtorlás, amelyet egyébként maga Horthy Miklós állított le, s helyette a bűnözők számonkérését a továbbiakban törvényes jogi eljárásokban rendelte végrehajtani.

  Miért is volt jogos az Önök által ,,fehérterrornak" nevezett néhány hónapos, de az Önök gyilkos hadjáratát megtorló ,,önkényeskedés"? Mert az Önök elődei Tisztelt Elnök Asszony röpke 133 nap alatt olyan bűnlajstromot állítottak össze önmaguk ellen, amelyet a mai viszonyok között a hágai nemzetközi törvényszék elé kellene vinni, és amire ma azt mondják; emberiség ellen elkövetett bűncselekmények sorozata. Közalkalmazottakat, egyszerű polgárokat, postatiszteket, katonákat, papokat (keresztényeket és zsidókat egyaránt), szerzeteseket öltek halomra az Önök szellemi elődei, de Horthy Miklós a nép Önök iránti gyűlölete ellenére is, a jogi eszközöket kötelezte alkalmazni, s félreállította azokat, akik törvénytelenül álltak jogos bosszút a tömeggyilkosokon, azaz, az Önök elődein. Itt kezdődött az Önök uralma.

  Horthyt Önök azért gyűlölik, mert 25 éves kormányzósága idején nem engedte az Önök ma is tapasztalható népnyomorító és tudatromboló, elnemzetietlenítő szellemiségét terjedni, s nem engedett teret a felforgató, értékromboló kommunista söpredéknek. Ezért kerülhetett börtönbe, majd megegyezés alapján szovjet száműzetésbe az Önök későbbi nagy ideológus pártvezére, diktátora, Rákosi Mátyás. Igaz, a másik szocialista politikust, Szálasit is börtönbe vetették ebben a korszakban, mert minden olyan eszmét, amely a nemzetre veszélyt jelentett, a kormányzó gyökerestül akart kitépni a magyar tudatból.

  E 25 év után Önök visszajöttek, és tovább folytatták azt a gyalázatos és magyarellenes politizálást, amelyet 1919-ben kényszerűen és fogvicsorgatva befejeztek a szegedi kormány megalakulását követően. Ám, az 1945-ös visszatéréskor az 1919-ért való bosszúállás is sarkalta Önöket arra, hogy futószalagon öljék le a volt hatalom hivatalnokait, értelmiségét, katonatisztjeit, papjait, és Esztergom érsekét, nem kímélve a többi egyház vezetőjét sem. Hétszázezer magyart küldtek Önök a Gulágra, s Isten a megmondhatója, milyen kárt okoztak azzal, hogy az egyházi iskolákat bezárták, a szerzetesrendeket feloszlatták, a betegápoló szerzeteseket kitették a kórházakból... Önök milliónyi magyart és a magyarokkal együtt élő nemzetiségit gyilkoltak meg, aláztak porig, tettek tönkre, deportáltak, s vették el - lopták el - javaikat.

  1956 után Önök olyan megtorlást hajtottak végre ártatlanokon, kiskorúakon, nőkön és férfiakon, amely szintén a háborús, az emberiség ellen elkövetett bűn fogalmát kimerítik. Önökkel nem az volt a legnagyobb baj, hogy kommunisták, hanem az, hogy magyargyűlölők. Sőt! Önök nem csak magyarokat öltek és gyaláztak meg, hanem olyan zsidókat is, akik éppen, hogy csak visszaértek a nemzeti szocializmus által épített lágerekből... máris tovább kellett menniük a szocialista lágerekbe, ahonnan már nem volt visszatérés a számukra. Hol van ezekhez a bűnökhöz az Önök által gyalázott Horthy kormányzó bűnlajstroma?

  Tisztelt Elnök Asszony!

  Emlékszik-e, ha egyáltalán tanult effélét - arra, hogy kinek a parancsára szüntették be a deportálásokat? Emlékszik-e Ön arra, Elnök Asszony, hogy ki mentette meg Koszorús Ferenccel a budapesti Gettó lakosait? Tud-e arról Elnök Asszony, hogy amíg lehetett, a Kormányzó parancsára hány ezer üldözött lengyel és zsidó talált menedékre ebben a hazában?

  Önökkel szemben Horthy nem gyűlölte és nem sarcolta a magyarságot, hanem szíve minden dobbanásában ott volt a vállalt feladat súlya, és a magyarság iránti elkötelezettsége. Hosszú történelmi felvilágosítást kellene Önnek tartanom, de nem teszem. Hiszen Önök ismerik a valóságot, de soha nem fogják elismerni, mert a kommunista történelemhamisítás, a hazudozás, a tények szemrebbenés nélküli tagadása az Önök egyetlen fegyvere. És persze a nemzetellenesség... - amit nem abban látok, hogy a Magyar Gárdát és a Jobbikot Önök betiltják vagy sem, hiszen ez csak egy ingyen cirkusz, hanem abban, amit Önök a gazdaságpolitikájukkal és az egészségpolitikájukkal ártanak ennek a népnek. Abban látom a nemzetellenességet, hogy Önök erkölcstelenül lopják meg a nemzetet, szolgálnak ki úgy Uniós és egyéb érdekeket, hogy egyetlen szóval sem igyekeznek megvédeni a nemzeti érdeket. Felteszem a kérdést Önnek Elnök Asszony: - Hány olyan negatív dolgot tud felsorolni Horthy Miklós ellen, amilyen erkölcstelenségeket Önök nap-nap után elkövetnek, ami pénzt uram-bátyám módra maguk között elosztogatnak, ellopnak... Hány olyan minősíthetetlen, és saját ország-vezetéséről szóló beszéde volt a Kormányzónak, mint amilyen Balatonöszödön Gyurcsány Ferencnek, amit Ön is és a párt minden prominense lehajtott fejjel és ellenkezés nélkül, bűnpártolóként, bűnsegédként hallgatott végig. Önök mindent megtartottak abból, amit 1919-ben célul tűztek ki. A párt neve változhat ezerszer is, de Önök soha semmiben nem fognak változni, mert az az eszme, amit Önök a magukénak tartanak, mindaddig létezni fog, amíg a normális, értékalapú, erkölcsös, tisztességes, hazaszerető szellemiség is létezik. Önök a normálisnak az ellentéte, s ezt jól tudják, érzik és félnek is emiatt. S ez a páni félelem mondat Önnel és párttársaival is efféle ostobaságokat, amelyeket a későbbi Kormányzó Budapestre való bevonulásának 90. évfordulóján mondott.

  Lehet fasisztázni, és a világ előtt fasisztának kikiáltani mindenkit, aki nem kommunista, azaz, nem az Önök szellemiségét követi. Horthyra azonban azt nem lehet mondani, még tévedésből sem, hogy fasiszta lett volna.

  Hogy indokolt-e a fehérlovas emlékező vonulás ma a Horthy Miklós úton, nos, ebben nem vitatkozom sem Önnel, sem mással, mert szerintem ez az úgynevezett megemlékezés is csupán egy színdarab-részlet, egy felvonás azon színdarabból, amelyeket Önök rendeznek, hogy közben fasisztázhassanak.

  Tehát, hogy Horthy Miklós hol és milyen körülmények között kezdte kormányzói hivatását és milyen ívet írt le pályafutása, jó volna Önnek is tanulmányoznia, mert bizonyára azt a keveset is elfelejtette már, amit az iskolában tanult, a sajátos kommunista szemlélet szerinti oktatásban.

  Az Önök pályáját azonban röviden lehet összefoglalni: - Önök 1919-ben tömeggyilkosságokkal kezdték nemtelen és nemzetellenes diktatúrájukat, majd 25 év békés Magyarországából (Horthy-korszak) a háború után a Szovjetunió érdekeit és egy nemzetidegen eszmét kiszolgálva - és ezzel a magyar népet kiszolgáltatva - gyilkosságsorozattal folytatták, s közvetett gyilkosságsorozattal folytatják a mai napig hazugságokkal teli - vagy csak hazugságokból álló - diktatúrájukat. Horthy Miklós fasisztázása is ennek a folyamatnak a része. (Emlékeztetnem kell Önt, hogy bár a Kormányzó igyekezett rendet tartani az országban, Önök eközben is tudtak ártani. Fürst Sándor és Sallai Imre aktívan vett részt a biatorbágyi viadukt felrobbantásában, s a Hiller István által megtartani és őrizni javasolt szellemiséget valló spicli, terrorista, Ságvári Endre több rendőrt is megölt szolgálatuk teljesítése közben.)

  Kérem Tisztelt Elnök Asszonyt, hogy egyes egykori magyar vezetőket ne keverjen bele a mai, eddigi történelmünkben a legaljasabbnak nevezhető napi politikába, mert ez méltatlan és a fent írtakat igazoló cselekedet. S kérem Önt arra is, hogy gondolja át mai és egykori saját tevékenységét, MSZMP-s pártszolgálatát, amely szolgálattal egy gyilkos és velejéig romlott, bűnös múltú, és bűnös jelenű magyarellenes politikát segített, és segít, irányít ma is. A történelmet meg lehet hamisítani, de a tények azért tények maradnak, amelyeket csak ideig-óráig lehet titokban tartani. Bizonyára sem Ön, sem én nem éljük meg, hogy a késői utókor hogyan ítéli meg Horthy Miklós kormányzói pályáját, s hogyan az Önét és pártjáét. Ám, bizonyos vagyok abban, hogy a Kormányzó felé billen majd a történelmi mérleg pozitív nyelve.

  Maradok tisztelettel:

  Bécs, 2009. november 22.

  Stoffán György író, újságíró”
 • 141. papsajt 2009. november 23. 11:23
  „Korabeli egyenruhákban parádézni fúúúújjj. Undorító.
  Inkább havonta meleg - homoszexes felvonulást lássunk élő adásban az M1- en!!!
  :)
  :)
  :)”
 • 140. keiner 2009. november 23. 10:30
  „A német Tv akkor is bal oldalas???
  http://www.daserste.de/weltspiegel/beitrag_dyn~uid,7nsf38fh214ek2vy~cm.asp
  Pérsze! :omg:”
 • 139. keiner 2009. november 23. 10:25
  „138. hozzászólás papsajt 2009.11.23. 10:18, mióta a "Die Zeit" egy bal oldalos újság???????”
 • 138. papsajt 2009. november 23. 10:18
  „135. keiner ezt csak egy balos újságban gondolják. Ez annyira általános, mintha náluk a kuruc.infot linkelnéd be. a meleg felvonulás engem jobban zavart, mert az még 100 millióért biztosította is a komány. Itt szép korhű ruhákat látok, ami színében a szovjet egyenruhára hajaz :)”
 • 137. unknown 2009. november 23. 09:55
  „Javítom az előző hozzászólásom ejtett fogalmazás hibát: Törlöm a "Ha" szót a mondat elejéről: "Ha 1919 őszén..."”
 • 136. unknown 2009. november 23. 09:52
  „132. aranka2 2009.11.23. 09:11 hozzászólásához. Megpróbálok tisztességesen visszafogott lenni, nem megbántani a hozzászólót. Ha 1919 őszén még nem volt nácizmus, csak hazafias nemzeti érzés valamennyi, az első világháborúban érintett országban. Mindenki a saját bajával volt elfoglalva. Az oroszok is a belső proletár forradalmukkal, egymással csatáztak a vörösök és a fehérek. Nem tudtak segíteni Kun Béláéknak. Elbukott a Tanácsköztársaság. Ha Horthyék nem lépnek színre, akkor a románok lennének ma is az urak Budapesten is !!!. Mert senki más nem foglalkozott Magyarországgal, a kialakult belső hatalom vákummal. A nácizmus későbbi politikai kor terméke lett a nemzetileg megerősödött Németországban. Ez egy más történelmi helyzet lett, ahol a németek diktáltak. Miként később az oroszok diktáltak. Nem kell keverni a történelmi korokat, nem kell felelőssé tenni a múltat, hogy miért nem vett figyelembe húsz, harminc, ötven évvel későbbi körülményeket, adottságokat, mozgástereket....”
 • 135. keiner 2009. november 23. 09:49
  „Ezt gondlonak külföldön az egészröl:
  http://www.zeit.de/2009/20/Ungarn
  Nem forditok, úgy is annyire okos vagytok.”
 • 134. szpirigonzálesz 2009. november 23. 09:32
  „RE.: 23. Mignon
  Kispajtás!
  Illene tudnod, hogy az átkosban a Katonai Esküben mindenkit feleskedtek arra,
  hogy megvédi az MSZMP hatalmát. Akinek ez nem tetszett, az elmehetett a
  politikai tiszthez - a parancsnok pol. helyetteséhez reklamálni.

  Persze honnan tudhatna ilyet az, aki elillant?”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Kossuth-díjas magyar író művei román nyelven

Megjelent román nyelven Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című kötete, amelyet a… Tovább olvasom