Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Több a műszaki mentés, mint a tűz

A jövőben pszichológusok segítenek a katasztrófavédelmiseknek feldolgozni a tragédiák okozta sokkot. Trauma miatt megyénkben még senki nem hagyta el a pályát, arra azonban volt példa, hogy valaki nem bírta a vér és az áldozatok látványát, ezért inkább híradósszolgálatra váltott.
Háromszázharminc ember – ennyien vannak megyénkben azok, akik tűz vagy baleset esetén a kárelhárításon dolgoznak. Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató ezekben a napokban kutatja fel azokat a pszichológusokat, akik a jövőben segíthetnek feldolgozni a borzalmakat a katasztrófák túlélőinek, hozzátartozóiknak és a tűzoltóknak, katasztrófavédelmiseknek.
A szakemberek szerint egy-egy krízis nemcsak álmatlan éjszakákat vagy depressziót okozhat, hanem egy rossz megoldási stratégia, esetleg alkoholizmus is kialakulhat belőle.
– Idén először több műszaki mentéshez hívtak bennünket, mint tűzhöz – mondta a Kisalföldnek az ezredes. – Egyre több a közlekedési baleset, ahol elhunytakat kell kivágni, kiemelni a roncsok közül. Az áldozatok látványára nem lehet felkészülni, annak ellenére sem, hogy munkatársaink évente találkoznak pszichológussal, és már az újoncokat is elvisszük egy-egy boncolásra.
Az ezredes, aki szerint számos alkalommal lett volna szükség a pszichológusok segítségére, maga is tanúja volt emberi tragédiáknak. Annak a nyúli balesetnek is irányította például a mentését, amelynél egy kisbuszba rohant vonat hat munkás halálát okozta. Hullámos László ezredes, győri tűzoltóparancsok számára is egy nyúli, de sokkal korábban történt baleset a legdöbbenetesebb emlék, egy Trabantban utazó keletnémet család, szülők és két gyermek égett halálra az ő és már sajnos tehetetlen kollégái szeme láttára.
A tervek szerint februártól állnának munkába az önkéntesek, ahogy országszerte, Győr-Moson-Sopronban is egyelőre hárman. A pszichológusokat osztrák szakemberek képzik majd ki ingyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FC Fehérvár

3 (2) FC Sopron 1 (0)

Székesfehérvár, Borsodi Liga-mérkőzés, 1500 néző. V.: … Tovább olvasom