Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A bajai videó miatt lemondott Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője

A HVG Kiadó Zrt. vezetése elfogadta a lemondását, "mivel a bajai videófelvétel kezelésével, megjelentetésének körülményeivel súlyosan megsértette az 1979 óta megjelenő HVG alapértékeit."
Lemondott Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője; a portál oldalára szerdán felkerült közlemény szerint a HVG Kiadó Zrt. vezetése elfogadta a lemondását.

A közlemény szerint azért fogadták el a főszerkesztő lemondását, "mivel a bajai videófelvétel kezelésével, megjelentetésének körülményeivel súlyosan megsértette az 1979 óta megjelenő HVG alapértékeit, különös tekintettel a függetlenségre és a pártatlan tájékoztatásra, veszélyeztetve ezzel a HVG három és fél évtized alatt kivívott jó hírét".

Gavra Gábor 2011 óta állt a hvg.hu élén, amelynek irányítását 2013. október 23-tól Neizer Anita eddigi főszerkesztő-helyettes veszi át megbízott főszerkesztőként - közölték.

A hvg.hu-ra múlt pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

Később a rendőrség azt közölte: megrendezett a felvétel.

Vasárnap este a hvg.hu-n megjelent cikkben a szerkesztőség már súlyos, megengedhetetlen hibának minősítette saját címadását és minősítését a bajai választással kapcsolatban közölt videónál, mivel azokban azt állították, hogy a bemutatott felvétel bizonyíték a csalásra.

"A körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk" - írta a portál vasárnapi cikkében.

A Fidesz bejelentette: hamis vád bűntette miatt bejelentést tesz a rendőrségnél, a felvételt bemutató és kommentáló hvg.hu hírportált pedig beperli.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a videoügyben bizonyítékhamisítás történt, aminek büntetőjogi megfelelője a hamis vád. Közölte azt is, hogy a videót bemutató és kommentáló hvg.hu-nak is vállalnia kell a felelősséget, mert amit a hírportál írt, "az a rágalmazás minősített esetének az iskolapéldája", hiszen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva követték el. A Fidesz ezért rágalmazás miatt perel, és kártérítési pert is indít, az így befolyó anyagi kártérítés összegét pedig jótékony célra fordítja majd.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kedden megismételte, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.

A bajai 32-es szavazókörben október 13-án megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. scott1 2013. október 24. 21:27
  „43. NP1!
  1. Talán azóta lehet a része amióta egy élő közvetítés oknyomozásnak számít, ugyanis te voltál az, aki összemosta az oknyomozós témát a székház ostromával! Ezért inkább magadnak tedd fel a kérdést!

  2. Palibátyám? Nekem ugyan nem a Palibátyám! Számomra Sólyom László jobboldalisága teljesen hiteles, ahogy a volt alkotmánybíróság elnökeként egy új alkotmány bevezetésének Köztársasági Elnökének is bőven elfogadtam volna! De hasonló véleménnyel voltam még a Bakáról is... szóval nekem hiába Pali bácsizol... Persze neked démonizálnod kell az ellent, ugye?”
 • 44. mazsolaszolo 2013. október 24. 19:43
  „Elég nagy butaság volt lemondani, csak azért, mert csőbe húzták. Nem vegye magára: nem ő csinálta a videót, ő csak egy kiváló lap kiváló főszerkesztője - volt. És remélem, hogy újra lesz is.

  A Fidesz meg fejezze már be ezt az ingyencirkuszt. Minél erősebben vergődnek, annál inkább hiszem azt, hogy ez az ő művük, nem az MSZP-é.”
 • 43. NP1 2013. október 24. 15:53
  „28. scott1 2013.10.23. 21:58

  "Mi volt az oknyomozás a tv székház ostromában? Mi volt ott a rejtett kamerás felvétel???
  A Palibá meg ahogy kell le is mondott!!"

  1, Tényleg nem volt semmi oknyomozás, tényfeltárás csak a derék riporter séróból kijelentette: ez forradalom, a gyújtogató csőcselék pedig tiszta lelkű forradalmárokból áll. Egyébként a rejtett kamera mióta elengedhetetlen kelléke az oknyomozásnak?

  2, Pali bátyád pedig nem mondott le, hanem hónapokig tartó szánalmas hazudozás után Orbán lemondatta, mert már vállalhatatlanná vált.”
 • 42. pala1964 2013. október 24. 15:29
  „Gavra Úr, ez így korrekt, így helyes... bár nem Ön volt az aktív fél, azaz a hamisító... bárha dicső kormánypárti nagyjaink is csak nagyjából hasonló erkölcsi szinten lennének, mint Ön...

  RESPECT...”
 • 41. csmano 2013. október 24. 13:44
  „Követendő példa lenne, ezt hívják szakmai önbecsülésnek, sajnos a mostani kifajult vörös könyves 2/3 forradalmárok nem vesznek példát belőle, pedig sokkal nagyobb hibákat halmoznak egymásra. Sőt inkább vállvetve védik egymást, mert ők tévedhetetlenek.”
 • 40. mivan? 2013. október 24. 12:56
  „37. Szerintem nagyon szép dolog, hogy kiálltok O.V. mellett. Bár nem értem, hogy ekkora felhatalmazással amit kaptak mitől kell még félni, miért kell a békemenet? Ekkora felhatalmazzással minek az örörkös harc, mert nincs értelme. Ekkora felhatalmazzással már illene csak úgy szimplán tenni a dolgukat. Nem hergelni titeket se, meg azokat se akik nem értenek velük egyet. Mert akármennyien is békemeneteltek azért Mi ( akik nem akarnak valamiért békemenetelni )még akkor is többen vagyunk. Na, csak ennyit akartam mondani. Meg azt, hogy ne komcsizzatok! Mert ezt ki kell kérnem magamnak!!!”
 • 39. florian72 2013. október 24. 12:30
  „37. Pirát 2013.10.24. 10:57
  Tudjuk hogy a te fajtád mindig mindent jobban tud ,de mi ellőtt ,ilyen formában "Téged, és beszűkült tudatú fajtársaidat, "kioktatsz bárkit is olvasd el figyelmesebben azt nem én írtam,beidéztem.

  Csak nem a fizettet <moderálva>menetre gondoltál , milliomos vállalkozók ,zenészek újság írok stb akik féltik a kormány által támogatott előnyöket .”
 • 38. vélemény 2013. október 24. 11:02
  „Vasárnap nyilatkozott Gyurcsány Ferenc arról, hogy honnan kapta a pénzt az MSZP a miniszterelnöksége alatt.
  Azt mondta, ezeket a pénzeket nem magánszemélyek rakják össze, hanem különböző vállalatoktól származnak. ...
  http://www.hir24.hu/belfold/2013/10/20/gyurcsany-taskas-emberek-jottek-mentek/”
 • 37. Pirát 2013. október 24. 10:57
  „32# -es ! azt írod : "Orbánra már ideje sem jutott"" ... az nem zavar Téged, és beszűkült tudatú fajtársaidat, hogy három év, általatok diktatúrának mondott "uralkodás" után is kiálltak mellette ! Nem a 2/3-ad ! hanem a gyűléseken résztvevők, láthatóan 4/5-e.... !!! és akkor a balfertálynak nem az forog a fejében, hogy össz-vissz 20%-nyian állunk szemben a jól látható 80%-kal ! hanem !!! a megválasztott miniszterelnökkel szemben egy <moderálva> bálványoztok... <moderálva> nna...ehhez keresgélhetsz gombot.”
 • 36. ugyanmé 2013. október 24. 10:56
  „Le a kalappal a főszerkesztő és a hvg-hu vezetősége lőtt.
  Hasonló, vagy ennél komolyabb "hibák" esetén eddig nem voltunk szokva egyik oldalról sem az önkontrollhoz, vagy akár felelősség vállaláshoz. Ha ugyanez a viselkedési forma elterjedne a gazdaságban és a politikai körökben, Magyarország már régen egy élhető ország lenne.”
 • 35. vakanyad 2013. október 24. 09:49
  „..arházy bármi áron miniszter elnök akar lenni,de ehhez ész is kell,amit ne a Nagyelődöktől kérjen/MSZMP/.”
 • 34. Pirát 2013. október 24. 08:43
  „7# & 23#-as ! Ti igazlátók vagytok ! a TV-2 éccakai műsorjában a hasonló értelmi szinvolánúak között, staarok lehetnétek !”
 • 33. kontrapista 2013. október 24. 08:01
  „7.marigold
  Bárki "csinálta " , a MSzP ezt bevette, mostanra minden eső után köpönyeg. Ron Werber akarata ellenére is a Fidesznek dolgozik, de Mesterházy ezt képtelen belátni .”
 • 32. florian72 2013. október 24. 07:47
  „14. achilleus 2013.10.23. 16:26
  13. lukrecia 2013.10.23. 16:21
  "a DK-s gyurcsány ismét nagyon beelőzte őket."
  - önmagát ajánlgatta végig közös miniszterelnök-jelöltnek. Érthető a lelkesültség. Orbánra már ideje sem jutott, helyette a többit szapulta."
  Te nagyon nem figyeltél akkor,ha valaki akkor ő biztos nem akar még egyszer MinE lenni , a fidesz már végleg karakter gyilkolta.

  A trafikmutyis Hadházi videó azért betalált,ez meg egyszerűen bűzlik.”
 • 31. ikszy 2013. október 24. 01:45
  „Úgy gondolom így két legyet is ütöttek egy csapásra. A volt államelnök bosszúja is meghallgatásra talált, rá lehet kenni mindenki másra a felelősséget. Eszembe jut a régi idézet: nagy afrikai vadász, mert látott egy embert, aki látott egy embert, aki látott egy kitömött oroszlánt. Mellesleg már napokkal korábban valami ilyenről szólt a papagájkommandó, mármint valami MSZP-s vétekről. Fel volt ez építve. Ismerjen mindenki a saját tapasztalatait figyelembe véve valami ilyen szervezett társaságra.”
 • 30. Mike3 2013. október 23. 23:10
  „"különös tekintettel a függetlenségre és a pártatlan tájékoztatásra" hát ez meg? :DDDD

  És ez:
  "
  Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kedden megismételte, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez."
  de értsétek már meg, hogy ezek most tényleg nem mi voltunk! egyébként szerintem sem az mszp volt :)”
 • 29. scott1 2013. október 23. 22:42
  „Terelném a gyanút hanggirl? :D
  Sokakkal ellentétben egy szóval sem állítottam, hogy ezt a felvételt szándékosan csinálta volna bármely párt is! Se amikor nyilvánosságra hozták, se azután, hogy kiderült kik is készítették! Szemben ugye azokkal, akik végigfröcsögték a fórumot, először azért mert elhitték hogy eredeti, majd azért mert kiderült, hogy nem az, most meg hozzád hasonlóan a személyeskedés irányába terelve próbálnak mocskolni bárkit az "igazukért"!

  A tegnapi hsz-ben még azon háborogtál, hogy amíg nem zárul le a nyomozás ne alkosson senki véleményt, most magad hazudtolod már egy nap után mert azt állítod, hogy a mégiscsak létező valóságról, akarom elterelni a gyanút... :D Igaz téged az se zavar, hogy most a legtöbben teljesen mást állítanak mint egy hete... Csak az zavar, ha valaki megmosolyogja 2-es vagy 7-es hsz "mélyenszántó" konspirációs leleplezéseit... amit persze te ugyanúgy beveszel kedves hanggirl, ahogy az NP1-nek írt hsz-em középső részében felsoroltak is torokra vetted! Legalábbis nem hallattad a HANGod anno az ellenkezőjéről... csak nem roxkor voltál roxhelyen? :DDD”
 • 28. scott1 2013. október 23. 21:58
  „NP1!
  Mi volt az oknyomozás a tv székház ostromában? Mi volt ott a rejtett kamerás felvétel???
  A Palibá meg ahogy kell le is mondott!!! Nem is volt semmi baj azzal, hogy ok nyomoztak, ott egyetlen gusztustalan dolog volt, hogy már fél évvel előtte tisztában voltak vele, de az év végére lett időzítve a nyilvánosságra hozatala, a Magyarország ellen indított eljárásokra. Állítólag azért, mert az informátoruk munkahelyi elfoglaltságra való tekintettel jegelte, ők meg úgy voltak vele, hogy akkor majd talán egyszer lesz belőle valami... Hát persze!

  Volt is minden akkor, a többségi támogatottság nélküli kormányról... ideiglenes választásokról... IMF-EU által protezsált szakértői kormányról... államcsődről... 400 forintos euróról... 500 forintos üzemanyagról... általános ingatlanadóról... kórházbezárásokról... nyugdíjak megadóztatásáról... meg nem épülő ELI-ről... ne mond, hogy nem emlékszel rá volt itt egy-két nagy próféta, szerintem tőled is lehetne idézni bőven! Hol vannak azok a szerkesztők, akik adták a nevüket a hisztériakeltésre? Csak nem ugyanott?

  Én nem tudtam, amúgy, hogy 2010 előtt azért akarták leállítani a hír tv-s srácokat, mert tudtátok előre, milyen emberi kvalitást fognak mutatni a Palibá dolgozatával kapcsolatban, de hát a ti "próféciáitok alapján" így utólag már világos! :D”
 • 27. hangman 2013. október 23. 21:42
  „Látod NP1, megpróbálja elterelni a figyelmet az ottani szennyládákról, és máris azt hiszi magáról, hogy milyen vicces lány!”
 • 26. NP1 2013. október 23. 21:34
  „25. scott1 2013.10.23. 21:16

  A HIR TV-s oknyomozó csinovnyikok teljesen rendben lévőnek találták Palibá dolgozatát a 85%-os másolási hányad ellenére és forradalmárokként éltették a TV székház kirablóit.
  Ez azért minősíti a szakmai és emberi kvalitásaikat.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét előzetes letartóztatásban vannak az ároktői banda elfogott szökevényei

A bíróság ismét előzetes letartóztatásba helyezte az ároktői banda házi őrizetből megszökött,… Tovább olvasom