Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A bankbetétek

A bankbetét a legegyszerűbb és a legideálisabb rövid távú befektetési forma arra, hogy a megtakarított – vagy a közeljövőben elkölteni szándékozott – pénzünket ideiglenesen elhelyezzük. Könnyen hozzáférhető megtakarítás, így szinte olyan, mintha készpénzben tartanánk megtakarításainkat.
Kiszámítható és biztonságos. Bankbetétünkért az Országos Betétbiztosítási Alap – betétesenként és bankonként – 10 százalékos önrész vállalása mellett 6 millió forintos összegig garanciát vállal. Ha ennél is több pénzt szeretnénk bankbetéten tartani, azt úgy tehetjük meg biztonságosan, ha pénzünket több bank között osztjuk el. A bankbetétek nagy biztonságának azonban megvan az ára: hozamuk rendszerint jóval alacsonyabb, mint a többi befektetésé.

A betétek a bankoknál számlán vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszegek, melyekre a hitelintézet kamatot ír jóvá. A legismertebb betéttípusok: bankszámlabetét, felmondásos betét, lekötött betét, takarékbetét, nyereménybetét. Léteznek betétjellegű okiratok is, melyek közül a leggyakoribb a betétjegy, a kamatozó jegy, a pénztárjegy, az értékjegy, a hozamjegy. Bankszámlabetétünket általában rövid időre – legfeljebb egy évre – tudjuk lekötni egyszeri vagy automatikusan meghosszabbodó futamidővel. Ha pénzünket hosszú távon megújuló betétben tartjuk, úgy számolnunk kell a kamatok változásaival. Bővebb információ olvasható az Öngondoskodás Alapítvány honlapján (www.ongondoskodas.hu), amelyet a Budapesti Értéktőzsde alapított. Célkitűzése, hogy hosszú távon megváltoztassa a magyar lakosság pénzügyi és megtakarítási kultúráját. Fontosnak tartja, hogy természetessé, elfogadottá váljon az öngondoskodás eszméje. Azt akarja elérni, hogy mindenki felismerje: felelősséggel tartozik jövőjének pénzügyi biztonságáért, személyes anyagi boldogulásáért.

Előnyök – hátrányok

Előnyei: alacsony kockázat, könnyű hozzáférés, egyszerűség, kényelem.
Hátrányai: a reálértéke az infláció növekedésével csökkenhet, hosszú távú befektetésnek nem a legalkalmasabb. Kiknek ajánlott: aktív felnőttkor, egyetemista, gyerek a háznál, középiskola, nyugdíjaskor, vállalkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a gazdasági élet legjobbjait

Hétfőn jelenik meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2007. évi Presztízs… Tovább olvasom