Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A bankkártyákról tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank

A bankkártyákról készített internetes kiadványt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ebben egyszerű, hétköznapi nyelven magyarázzák el a plasztiklapokkal kapcsolatos tudnivalókat. A világhálón elérhető tájékoztató a "Pénzforgalomról mindenkinek" című sorozat első tagja.
A jegybank sorozatának első része azért a bankkártyákkal foglalkozik, mert itthon is egyre népszerűbb ez a fizetési mód. Ugyanakkor még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában néhány alapvető tudnivalóval. Az online kiadványt ezért egyszerű nyelven készítették el a hétköznapi kártyabirtokosoknak és a kártyát elfogadó kereskedőknek.

A kiadvány elmagyarázza, mi is az a bankkártya, és miről lehet megismerni. Az olvasók utánanézhetnek például, hogy a kibocsátó bankok mit vállalnak, amikor valaki kártyát igényel náluk, és ezért milyen díjakat kell fizetnie a plasztiklap birtokosának. Emellett olyan információk is megtalálhatóak a kiadványban, amelyek külföldi kártyahasználat során segíthetnek a vásárlóknak. A kereskedők pedig arról tájékozódhatnak, milyen feltételekkel működtethetnek üzletükben bankkártya-lehúzó terminált, ezért milyen díjakat számítanak fel, illetve hová fordulhatnak, ha a berendezés elromlik. A kiadvány a www.mnb.hu honlapon a Pénzforgalom / Kiadványok menüpont alatt olvasható - mondta a Független Hírügynökségnek Iglódi-Csató Judit, az MNB szóvivője.

A jegybank új tájékoztató anyaga azért készült, mert itthon is egyre népszerűbbek a bannkártyák. Az első plasztiklapot csaknem húsz évvel ezelőtt bocsátották ki, és tavaly év végén már 8,5 milló bankkártyát használtak Magyarországon. Az észak-amerikai vagy nyugat-európai országokhoz képest a magyarok még mindig hátul kullognak a sorban, hiszen ott ez az arány 30-40 százalékkal is magasabb.

Ha a tendencia folytatódik, a jövőben valószínűleg egyre több ember birtokol majd egyszerre több kártyát, például hitelkártyákat vagy más bank által kibocsátott plasztiklapokat - tette hozzá Iglódi-Csató Judit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól minden menedékkérőt Békéscsabán regisztrálnak

Januártól minden Magyarországra érkező menekült először a békéscsabai befogadó állomásra kerül. 2005… Tovább olvasom