Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A bevándorlók miatt nem csökkent jobban a magyar népesség

Míg az Európai Unióban összességében véve lassult a népességgyarapodás, addig Magyarországon népesség fogyásról beszélhetünk továbbra is - mondta a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
Melegh Attila hozzátette: a hozzánk érkező bevándorlóknak köszönhetően nem csökkent még jobban a népesség, a migránsok szinten tartották a lakosságszámot. A szakember elmondta: mintegy 150 ezer külföldi él tartósan Magyarországon.

A legtöbben, 66 ezren Romániából érkeztek, 15 ezren jöttek Ukrajnából, 10 ezren pedig Németországból. A főmunkatárs szerint azért ilyen sok a német állampolgár nálunk, mert sok német tulajdonú vállalat van Magyarországon. Sokan ezeknél a cégeknél dolgoznak, de jelentős az idősek száma is, akik nyugdíjasként, az olcsóbb megélhetés miatt költöznek Magyarországra.

Melegh Attila szerint a csökkenő népességszámnál sokkal aggasztóbb az ország korösszetétele. Mint mondta: idehaza is öregszik a társadalom, akárcsak az Unió többi tagállamában. Egyre kevesebb fiatal tartja el az egyre több nyugdíjast. A szakember úgy látja: a megoldás kulcsa a munkaerőpiac átalakítása lehet. Növelni kell a foglalkoztatottak számát, új munkahelyeket kell teremteni.

Uniós viszonylatban ugyanis alacsonynak számit a hazai foglalkoztatottsági ráta: a munkaképes korúak mindössze 53 százalékának van valamilyen állása - mondta Melegh Attila. Ha ezen sikerül változtatni, azaz növelni a számot, akkor az pozitív hatással lesz a demográfiai adatokra is, hiszen ha több biztos munkahely van, az a gyerekvállalást is ösztönözheti - tette hozzá.

A szakember a bevándorlással kapcsolatban azt mondta: Magyarországon egyértelműen pozitív hatással vannak a migránsok a gazdaságra. A maguk szerencsétlen módján pedig az illegális bevándorlók is hasznosak - tette hozzá Melegh Attila. Mint mondta: több ágazatban is a feketemunkásoknak köszönhető a jövedelmezőség. A szakember hozzátette: a magyarok azonban elég zárkózottak a bevándorlókkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósüldözés és kábítószerfogás Pécsett

Egymillió forint értékű - Magyarországon ritka kábítószert - pervitint találtak egy autósnál… Tovább olvasom