Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A bíróságon sem sikerült megszerezni a 4-es metró adatait

A bíróságon sem sikerült megszerezni azokat közérdekűnek számító dokumentumokat, amelyekért újságírók két pert is indítottak.
Az ÁPV Zrt-től kért iratokról a bíróság csütörtökön azt állapította meg, hogy nincsenek a hivatalnál, a 4-es metróval kapcsolatos dokumentumok ügyét pedig eljárásjogi okból szüntették meg. A bíróság szerint nem adták be a törvény által előírt határidőben a keresetet.

Az egyik ügyben a Magyar Narancs újságírója, Somlyódi Nóra kért a Herceghalmi Kísérleti Gazdasággal kapcsolatos iratokat az ÁPV Zrt.- től. Az ÁPV-nek egy törzsrészvénye van az állami gazdaságban, amit még 2001-ben privatizáltak. Az újságírónő arra lett volna kíváncsi, hogy egy részvényen keresztül be lehet-e látni egy privatizált cég működésébe- mondta el a Független Hírügynökségnek Somlyódi Nóra újságíró.

Az ügyben az újságírót képviselő Társaság a Szabadságjogokért egyik jogásza a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bíróság megállapította: a kért adatok - például közgyűlési jegyzőkönyvek - nincsenek az ÁPV Zrt. birtokában. A jogász szerint a dokumentumokat a magyar Fejlesztési Banktól kell majd megszerezni, de ez vélhetően hónapokkal tolja el a végeredményt.

A másik ügyben az Index.hu újságírója a Fővárosi önkormányzattól kért a 4-es metró építésével kapcsolatos környezeti és megtérülési hatástanulmányokat. A bíróság megszüntette a pert, mert álláspontja szerint az újságíró jogi képviselői a törvényben megszabott 30 napos határidőn túl adták be keresetüket a bírósághoz. Baltay Levente ügyvéd a Független Hírügynökségnek elmondta, még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e. Ha nem fellebbeznek a döntés ellen, akkor is folytatják az ügyet: az adatokat újra kikérik majd a fővárostól, vélhetően ugyanúgy nem kapják majd meg őket, de akkor már időben fogják indítani a pert.

Olvasóink írták

 • 3. Cseter János 2008. február 01. 09:42
  „Ha nem vetted volna észre, eltévesztettem a cikket! Így nem e cikkre a megfeleő a hozzászólásom! Az orvosi eset pedi az, aki ezt nem látja és nemérti meg! Okostojás!”
 • 2. László 2008. február 01. 00:02
  „Tisztelt János!

  Javaslom, forduljon orvoshoz.

  László”
 • 1. Cseter János 2008. január 31. 14:41
  „A fehérgalléros bűnözők a hatalom váltogatás óta lopják a nyugdíjam több mint tíz százalékát! Mivel a hatóságaink megtagadták a nyomozást, mert a Jogi Maffia berkeiben kellet volna keresgénlniük.E rendszer kezdetén viszont még nemlehett kivinni a Nemzetközi Bíróságra az ügyet mer e bűnügyet csupán munka és polgári per ként kezelték.Miután az EU.-ba léptünk a pert ismét megindítottam, most meg azzal utasították el, hogy már elévült a bűntethetőség! Persze. arra nincs válasz, hogy akkor életem végéig lophatják a nyugdíjamat?
  Nem is beszélve, hogy a Fővárosi Bíróság e "nyugdij-per" költségeit is velem akarta megfitettetni, mint valami büntetést, mivel szembe mertem szállni a tolvajokkal! Természetesen a fellebbezésem is elutasította a "felsőbb szintű bíróságok" mivel nincs pénzem ügyvédre annélkül, pedig nem áll szóba a "közjogi méltóságos Bíróság" egyí diszkriminált hétköznapi emberrel! Erre is alkodott "törvényt" a Magyar Jogállami rendszerünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százezerbe kerülhet a vesztes munkaügyi per

Jövő hét szerdától több polgári peres eljárásnál - így a munkaügyi pereknél - is megszűnik a tárgyi… Tovább olvasom