Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A BKV honlapján tájékoztat a menetrendekről

A buszközlekedésben tapasztalt hétfői fennakadások miatt a BKV Zrt. honlapján tájékoztatja az utasokat a menetrendtől ideiglenesen eltérő járatok közlekedéséről - közölte a cég közleményben.
Az információkat óránként frissítik a http://www.bkv.hu/forgalmihelyzet oldalon.

A BKV egyben elnézést kér az utasoktól a kényelmetlenségekért, és türelmüket kéri a megszokott forgalmi rend helyreállításáig - olvasható a közlekedési vállalat közleményében.

Hétfő reggel több száz BKV-jármű nem tudott elindulni, egyrészt a hideg időjárás, másrészt a munka törvénykönyve szerinti működés miatt. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a munka törvénykönyve számos ponton eltér az eddigi kollektív szerződéstől, így a járművek üzembe állítása sem megy olyan gördülékenyen, ez okozza a problémát. További gondot okoz, hogy a munkavállalóknak nincs munkaszerződésük és ez törvénytelen. Emiatt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF) is panaszt tettek.

Kérdéses az is, hogy a pihenőidők változása miatt a napközbeni menetrendet mennyire tudják majd tartani - mondta.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak: borulhat a teljes menetrend is.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, de azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt nem lépett életbe.

Mivel nem sikerült megállapodni a cég vezetésével, az érdekképviseletek jelentős része bejelentette, hogy január 12-től határozatlan idejű sztrájkot tartanak.

A kollektív szerződésről, illetve a még elégséges szolgáltatásról tartott hétfői tárgyalásokon sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalásokat követően az MTI-vel közölte, hogy bár a BKV tett egy ajánlatot és erre válaszul a szakszervezetek is tettek egy kompromisszumos javaslatot, egyezségre nem sikerült jutni, így nincs előrelépés az ügyben.

A január 12-ére meghirdetett, határozatlan idejű sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról is egyeztettek a BKV-val, Nemes Gábor közlése szerint erről sem tudtak megállapodni. A BKV csúcsidőben 90 százalékos, csúcsidőn kívül 50 százalékos szolgáltatást szeretne nyújtani. Az érdekképviseletek a buszközlekedést illetően azt ajánlották fel, hogy csak az alvállalkozók által működtetett mintegy 130 busz közlekedjen, a metró-, a HÉV- és a trolibusz-közlekedésben azonban nem lenne fennakadás a sztrájk miatt.

A tárgyalások szerdán folytatódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök kísérték a balhés buszt

Ellenőrizték a Nagykanizsán felszállókat és autóval követték rendőrök a balatonmagyaródi buszjáratot… Tovább olvasom