Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A Bokrétától a csornai Pántlikáig

Alig negyed század alatt bejárták Európa összes országát. Mindig nagy siker a csornai búcsú és a csornai lakodalmas. Együtt táncol idős és fiatal.
Mint sok más helyen, úgy Csornán is a 1930-as években útjára indított Bokréta-mozgalom hatására kelt újra életre a néptánc. Hosszabb-rövidebb megszakítások, többszöri névváltoztatás jellemezte a csornai néptáncegyüttes működését, mígnem 1984-ben Lengyel Sándor és felesége, továbbá 30 fiatal úgy gondolta, folytatni kell a hagyományokat. Megalapították a Rábaközi Népművészeti Műhely Egyesületet, a Pántlika néptáncegyüttes fenntartóját.
A fiatal együttes hamar nagy ismertségre tett szert nemcsak a Rábaközben, de országszerte, sőt, még a környező országokban is. Turnéik során Európa összes országában szerepeltek már. Elsődlegesen csornai és rábaközi táncokat járnak, de a Kárpát-medence táncait is elsajátították. Állandó fellépői a Győri Nyárnak, a Csorna városi és állami ünnepségeknek. Kiváló együttes minősítéssel ismerték el felkészültségüket több minősítő fesztiválon – tájékoztatott Lengyel Sándor, az egyesület vezetője.
Az elmúlt években részt vettek az Országos Antológián, ahol az előző év hat-nyolc legjobb együttese mutathatja be tánctudását egy-egy koreográfiával. Az általuk felidézett csornai búcsúval és csornai lakodalmassal mindig nagy közönségsikert aratnak. Az együttesben együtt táncol idős és fiatal. Az utánpótlást a helyi néptánciskola biztosítja, akik folyamatosan beépülnek a nagyok közé. Évről évre turnékat is szerveznek számukra, az idén például Csehországban lépnek majd fel, a felnőttek pedig Hollandiában szerepelhetnek. A napokban Bécsben, a Szent István Társaság szervezésében a magyar nagykövetségen tartott eseményen nyolc pár táncos képviselte az együttest. Az együttes művészeti vezetője Lengyel Sándorné, de vendégkoreográfusokat is hívnak az új táncok betanulásához. Fontos közeli fellépésük még a tánc világnapja, valamint a táncháztalálkozó a budapesti Sportarénában. Az idén Csorna ad helyet a megyei március 15-i ün nepségnek, amire a táncosok már elkezdték a felkészülést. Az együttes fenntartását főként az időközben létrehozott egyesület biztosítja, amely részt vesz különböző pályázatokon, illetve rendelkezik saját bevételekkel is. Ugyanakkor az önkormányzat szintén nyújt támogatást az egyesület számára – tette hozzá Lengyel Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom