Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

A boldogság nyomában

Chris Gardner (Will Smith) mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban élhessen.

(The Pursuit of Happiness)

Színes, feliratos amerikai film, 2006

Főszereplők: Will Smith, Thandie Newton, Jaden Smith
Rendezte: Gabriele Muccino

117 perc
Columbia Pictures
InterCom
Mozipremier: 2007. február 15.
Galéria: A Boldogság nyomában képei

Chris Gardner (Will Smith) mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban élhessen. Ám a szerencse sosem szegődik mellé, és bár fáradhatatlanul próbálkozik a meggazdagodással, egyre szegényebbek lesznek. Végül a felesége (Thandie Newton) is elhagyja, s ötéves kisfiával (Jaden Smith) magukra maradnak. Ekkor Chris elszánja magát élete legkockázatosabb lépésére. Feladja állását, és jelentkezik egy brókercég tanfolyamára. Így már fizetést sem kap, ő és fia hamarosan várótermek, menhelyek lakója lesz, miközben egyre mélyebbre próbálja ásni magát a brókerkedés rejtelmeiben. De sosem esik kétségbe: bízik benne, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt sikerülhet legyőzni…

INFÓ

2003-ban sok amerikai látta a 20/20 című tévéműsorban Chris Gardner történetét. Köztük volt Mark Clayman executive producer is: "Sem a feleségem, sem én nem vagyunk a műsor állandó nézői, de pont elcsíptük azt a riportot, amely arról szólt, mi mindennel kellett megküzdenie Chrisnek, hogyan lett úrrá az őt ért csapásokon, mindenekelőtt a hajléktalanságon. Volt egy jelenet, amelyben visszatért a fiával egy állomás vécéjébe, és elmesélte, hogyan fürdette meg a gyereket a mosdókagylóban. Akkor volt egyéves a fiunk, nyilván ez is közrejátszott abban, hogy mindkettőnknek könnybe lábadt a szeme. Nem egy "koldusból királyfi"-szerű történetet láttam benne, hanem egy szívbe markoló apa-fia sztorit. A feleségemhez fordultam, és azt mondtam: meg kell szereznem a megfilmesítés jogát. Ez lehetne Will Smith jutalomjátéka."

Chris Gardner telefonja egyfolytában csengett a 20/20 adása utáni reggelen, de Clayman kitartó volt. Hamarosan találkoztak az Escape Artists producereivel, Todd Blackkel, Jason Blumenthallal és Steve Tischsel. "Szerintem Chris Gardner története egyetemes érvényű - jelenti ki Blumenthal. - Arról szól, meddig hajlandó egy apa elmenni, hogy megvédje a fiát és biztonságot teremtsen számára."

Black és Blumenthal felvette a kapcsolatot James Lassiter producerrel, aki Will Smith társa az Overbrook Entertainmentben. Lassitert hozzájuk hasonlóan lenyűgözte a történet: "Azt is pontosan tudtam, hogy Will is odalesz érte. Emberként és apaként is." Lassiter elküldte a 20/20 adását kazettán Vancouverbe, ahol Will Smith éppen az Én, a robotot forgatta. 24 óra sem telt el, a színész máris válaszolt. "Amikor megnéztem a felvételt, tudtam, hogy ez maga a megtestesült amerikai álom - meséli Will Smith. - Ennek az országnak az az alapköve, hogy mindenkinek befolyása van a saját sorsára, függetlenül attól, hogy a társadalmi ranglétrán hol helyezkedik el. Ha olyasvalakit látok, akiben ennyi méltóság, tartás, emberi nagyság van, azt kérdezem magamtól, vajon végig tudnám-e csinálni azt, amit ő? Tudnék-e eléggé férfi, apa, férj lenni ahhoz, hogy szembenézek a nehézségekkel, ahogy Chris tette?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatás az UEFA-kupában

Ma és csütörtökön 15 mérkőzést rendeznek az UEFA-kupában, amelyben a legjobb 16 közé jutás a… Tovább olvasom