Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A bonsai alakítása

Akár magunk szeretnénk kialakítani egy növénybõl bonsai-t, akár egy ajándékba kapott vagy vásárolt bonsai-al rendelkezünk, mindenképpen szembekerülünk azzal a problémával, hogy a kis fa (ha megfelelõek a körülményei) elkezd nõni, és elveszti a bonsai formáját.

A növekedés lehet gyors, - nagyméretű fajok esetén és lehet lassabb, eleve kisebb fajok esetén, de egy idő után a zavaró hajtásokat le kell metszenünk. A bonsai-al kapcsolatban általában háromféle metszésről beszélünk : - ágak, hajtások metszése - levélmetszés - gyökérmetszés Mielőtt rátérnénk a különféle metszésekkel kapcsolatos tudnivalókra, röviden áttekintjük az alapokat.
A metszéshez használt eszközök mindig tiszták, élesek és a célnak megfelelőek legyenek. Használhatunk speciális szerszámokat is, pl. konkáv harapófogó, kisméretű ollók, stb. de ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, akkor általában a közönséges metszőolló is megteszi. A keletkező sebet kezeljük sebviasszal, így a gyógyulás is rövidebb idő alatt bekövetkezik és elkerülhetjük a különféle fertőzéseket. Nagyon fontos a metszés időpontjának helyes megválasztása is, legyünk körültekintők. Ágak, hajtások metszése

Miután elképzeltük a bonsai-unk leendő alakját, (vagy az eredeti alakot szeretnénk vissza állítani) ne ragadjunk rögtön metszőollót, néhány dolgot előtte nem árt tudnunk. A metszés utáni növekedést az ág végén lévő rügy iránya fogja a leginkább befolyásolni. Ha a rügy felfelé álló, a növekedés intenzívebb lesz mint oldalra vagy lefelé álló rügy esetén. Természetesen, ha mondjuk egy ágat baloldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor egy olyan rügy felett metszünk amely balra néz. Így az ág további növekedése a rügynek megfelelő irányba fog folytatódni. Vigyázzunk, hogy a metszés ne legyen túl közel a rügyhez, mert könnyen beszáradhat, és ebben az esetben nem hajt ki, vagy túl messze a rügytől mert a megmaradó ágdarab elrontja az összképet.

A metszés ideje általában kora tavasz, az ilyenkor lemetszet ágak helye a növekedési időszakban gyorsan gyógyul. Ha egy ágat vastagítani szeretnénk hagyjuk megnőni 6-8 levél(párig) utána vágjuk vissza 1-2 levél(pár)ra. Minél több levél van egy ágon, annál több energia áll rendelkezésére a növekedéshez. A fenyőfélék esetében a tavasszal megjelenő hajtások közül, a legerőteljesebbeket és a leggyengébbeket távolítsuk el. Ezek eltávolításához általában elegendő a körmünk. Mivel a metszés elég drasztikus beavatkozás, mindig csak jó erőben lévő növényeken végezzük és mindig csak fokozatosan. Tehát első lépésben a lobkorona felső részén, 1-2 hét múlva a korona középső és végül az alsó részén.

Levélmetszés

A levélmetszés olyan speciális beavatkozás, melynek célja, hogy a nagy(obb) levelű fafajták kisebb leveleket hozzanak. Mivel egy miniatűr fa csak akkor szép, ha a levelek mérete arányos a fa többi részével. Levélmetszést csak nagyon jó erőben lévő, teljesen egészséges növényen hajtsunk végre. A levélmetszést arra a megfigyelésre alapozzák, hogy a növény leveleinek eltávolítása után a honalj rügyek kihajtanak, és a növény ilyenkor többnyire kisebb de nagyobb számú levet hajt. A levélmetszés időpontja június, ilyenkorra már kifejlődtek a levelek tövében megbúvó honalj rügyek. Ha nem feltétlenül szükséges, inkább kerüljük ezt a beavatkozást, frissen átültetett vagy beteg, legyengült növényeken ne alkalmazzuk. A kezdők számára egyszerűbb (és célravezetőbb), ha eleinte eleve kislevelű fajokkal próbálkoznak.

Gyökérmetszés

A gyökérmetszés általában az átültetés során válik aktuálissá. Míg egy szobanövényt az átültetés során egyszerűen nagyobb cserépbe ültetünk, addig a bonsai többnyire marad az eredeti táljában. A növekedés során azonban nemcsak az ágak növekednek, hanem a növény többi része -így a gyökerek is. Ahhoz, hogy az eredeti tálba visszaültessünk egy bonsai-t elkerülhetetlen, hogy a gyökereit visszametsszük. A gyökérmetszés nem csak a méretcsökkenés miatt fontos, hanem a metszés után kialakuló új gyökérszőrök (melyek a tápanyagokat veszik fel) miatt is.
A gyökérmetszés ideje a koratavasz (esetleg a későősz) miután kiemeltük a bonsai-t a táljából, óvatosan lazítsuk fel a földlabdáját, és a gyökerek kb. 1/3-át esetleg a felét távolítsuk el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi

A győri Harmónia Művészeti Iskola felvételt hirdet a 2002/2003-as tanévre zenei előképző, ütő,… Tovább olvasom