Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A búbos kemencétől a koncertjegyig

Röszkén és Sándorfalván is négy évig új ember ül a polgármesteri székben. Kakas Béláéknál némileg át kellett szervezni a családi életet. Borbásné Márki Márta hozzátartozói pedig már edzettek, nem jelent számukra újdonságot az édesanya, a feleség leterheltsége.
A búbos kemencénél a Kakas család
Új polgármestere van Röszkének és Sándorfalvának is. A szerb határhoz közelebbi településen Borbásné Márki Márta, míg a városi rangot nemrégiben megszerző Sándorfalván Kakas Béla lett október 1-jén az első ember. Mindketten kora reggeltől késő estig dolgoznak, mint mondták, rengeteg a tennivaló. Abban is egyetértett a két polgármester, hogy családjuk maximális támogatása nélkül nem tudnák kellő odafigyeléssel vezetni településüket.

Együtt a család

Kakas Béla többek között tizenöt éves városfejlesztési koncepción dolgozik munkatársaival, és a közeljövőben városközpont kiépítését tervezi.

– Soha nem végeztem olyan munkát, ami a polgármesterséghez hasonlítana. Sándorfalván nem nagyon mozogtam, élveztem tanyánk romantikus jellegét. Sajnos ez most egy kicsit visszaszorult, de amikor este hazamegyek, a búbos kemencénél mindig összejön a család – mesélte Kakas Béla, akinek négy gyermeke van. A két nagyobbik, a 30 éves fiú és a 33 éves lány már kirepült a családi fészekből, de a két kisebb, 8 és 11 éves kislány még általános iskolába jár. Őket felesége, Kakas Éva viszi és hozza mindennap a szegedi iskolába. Korábban ezt a feladatot is megosztották. A férjnek jelenleg arra sincs ideje, hogy a ház körüli munkát elvégezze: a fűnyírás, a lombgereblyézés, a fahasogatás mind Évára hárul. Sőt férje vállalkozásában is tevékenyebb részt vállal.

– A lányok persze hiányolják a papát, de a hétvégéket próbáljuk úgy alakítani, hogy együtt legyen a család. Tudtuk, hogy mit vállalunk, és erre számítottunk. Éppen ezért nincs is ebből konfliktus – magyarázta a polgármester felesége. Persze Sándorfalva első embere – bár ő ezt a kifejezést nem nagyon szereti – tisztában van azzal, hogy otthon kicsit meg kell alkudnia, nem árt a kedveskedés. Az egyik hétvégén például meglepte egy Varnus Xavér–Dés László koncertjeggyel. Mindig persze nem kell nagy dolgokban gondolkodni – mondta a polgármester.

Kevesebb idő

A röszkei polgármester asszony és családja már tizenöt éve abban a
Borbásné Márki Márta és férje, Borbás Árpád
légkörben él, amit egy polgármesteri funkció is előidézhet. Borbásné Márki Márta korábban ugyanis a település művelődési házát vezette. Rengeteg pályázatot készített, mindig a közélet ismert alakja volt. Gyakran vitte haza munkáját, és az éjszakák most is sokszor azzal telnek, hogy böngészi a törvényeket. Tizennyolc éves fia már a budapesti egyetemen tanul, míg 13 éves kislánya egy szegedi általános iskolába jár. Szerencsére – magyarázza az édesanya – a gyerekek már önállóak, bár lánya nagyon igényli a kötetlen beszélgetéseket. Erre most kevesebb ideje jut, de az olyan rendezvényeket, amelyeken kislánya is fellép, soha nem hagyja ki.

Kinek mi a feladata

– A feleségem maximalista, amit elhatároz, azt biztosan megvalósítja. Nálunk mindig is megvolt, hogy mi a férfi és a nő feladata. Márti polgármesterségével ez nem változott. Szerintem nem is igényli, hogy másként menjenek a dolgok – mondta Borbás Árpád. Ehhez azért annyit hozzáfűzött a polgármesternő, hogy férje édesanyja, akivel egy fedél alatt élnek, sokat segít a napi munkában.

– Modellértékű az anyós-meny viszony. Ez a tizennyolc év házasság alatt példásan alakult – fűzte hozzá Borbásné Márki Márta.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom