Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A büdzséből nem jut pluszpénz Szigetközre

Folytatás az 1. oldalról.

Az Országgyűlés hétfőn este szavazott az ország 2007-es költségvetéséről szóló törvénytervezethez benyújtott módosító indítványokról. Közöttük két olyan volt, amelyet valamennyi győri és mosonmagyaróvári parlamenti képviselő – Balogh József (MSZP), Lanczendorfer Erzsébet (KDNP), Medgyasszay László (KDNP), Molnár Csaba (MSZP), Szakács Imre (Fidesz), Szijjártó Péter (Fidesz) és Tóth Tiborné (MSZP) – is aláírt. Az egyik a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési Tanács működéséhez 20 millió forintot, a másik a Szigetköz és térsége rehabilitációjára, a Mosoni-Duna komplex területfejlesztésére 230 millió forintot biztosított volna. Mindkét javaslat elbukott a voksoláson. A három megyei szocialista képviselő nemmel szavazott az általa is jegyzett javaslatra.
Molnár Csaba kérdésünkre ennek indokaként elmondta: a szigetközi fejlesztési tanács egyelőre hivatalosan nem alakult meg, mert például a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, amely szintén alapító lenne, még nem is tárgyalt róla. Szerinte így a költségvetésből „nincs kinek” pénzt juttatni a szervezet működésére. A másik elutasítás magyarázataként a szocialista politikus azt mondta: jó esély van arra, hogy európai uniós pénz érkezik a Szigetköz fejlesztésére, a Mosoni-Duna rehabilitációjára, s a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként folytat is erről tárgyalásokat. Hozzátette: miután a brüsszeli kassza elérhető, nem a magyar büdzséből kell pénzt költeni. „A módosító indítványt azért írtuk alá, hogy jusson pénz erre a célra. Ha ez más, jobb megoldással érhető el, azt kell támogatni” – mondta a nem szavazat háttereként.
Balogh József ehhez annyit tett hozzá: az MSZP-frakcióban előzetesen egyeztettek a módosító indítványokról, „de kisebbségben maradtunk, pedig keményen vitézkedtünk”.
Szakács Imre kérdésünkre azt mondta: a legfájdalmasabbnak azt tartja, hogy a pártérdek felülírta a Szigetköz érdekét, ráadásul helyben eddig – részben éppen a Kisalföld kampányának hatására – példásnak tűnt az összefogás. A politikus megjegyezte: a szigetközi fejlesztési tanács működik, mert a Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács megszavazta az alapítást, ennyi pedig elegendő ehhez. A képviselő emellett rendkívül bizonytalannak nevezte a brüsszeli pénzek érkezését.
A költségvetésben – amelynek zárószavazása holnap lesz – egyébként Szigetköz neve mellett szerepel 150 millió forint, ez azonban nem fejlesztésre, hanem monitoringra – azaz a Duna elterelése miatt bekövetkezett környezeti hatások vizsgálatára – használható fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom