Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A csillagász álma fél másodpercben

Folytatás az 1. oldalról.

– Tovább fokozta az izgalmat, hogy az adott átvonulás csak a Föld egyetlen pontjának 3,1 kilométeres körzetében volt észlelhető, néhány méterrel odébb már semmit sem lehetett volna látni. Szerencsére ez az egyedülállóan kedvező körzet Sopron környékét, konkrétabban Darufalvát jelentette. Az, hogy végül még a csatlakozni készülő Atlantist is látni lehetett, az már meghaladta minden merész álmomat. Azt is lehetett tudni, hogy a jelenség (vagyis az űrobjektumok átvonulása) mindössze 0,63 másodperc alatt zajlik le. Rendelkezésre állt a szükséges felszerelés, a várható esemény helyszíne és időpontja pedig a NASA hírleveléből volt ismeretes a számomra. Reménykedtem a jó észlelési körülményekben is. Tudni kell, hogy az ilyen átvonulás – „minigyűrűs napfogyatkozás” – Földről való láthatósága az űrbéli szerkezetek kis mérete és a 483 kilométeres magasság miatt igencsak a lehetőségek határát súrolja. Az éjszakai égbolton „fényes csillagként” haladásuk még igen szembetűnő, mert a Nap fényét a fémes szerkezetek és a napelemtáblák kiválóan visszaverik. Nappal a fényes égbolt háttere előtt ugyanakkor szóba sem jöhet észlelésük, kivéve az olyan rendkívül ritka eseteket, amikor a Nap korongja előtt repülnek el: ekkor parányi száguldó sötét foltként van esély megpillantásukra. Az észlelés természetesen csak speciális szűrőn keresztül lehetséges, hiszen a Nap fénye még puszta szemmel beletekintve is azonnal vakságot okoz, nemhogy távcsövön keresztül.
– A fényképezés sikerét eléggé nehezítette az erős szél, ennek ellenére 15 képet sikerült készíteni a szemvillanásnyi eseményből – folytatta a soproni amatőr csillagász. – Az első képen a napfolt alatt „egy vonalban” látható a nemzetközi űrállomás és az űrrepülőgép, a másodikon már a jobb oldalon, a napkorong széle felé helyezkednek el. A két kép között 0,21 másodpercnyi(!) repülés rögzült. A teljes áthaladásról (0,625 másodperc) 15 felvétel készült. A darufalvi napraforgótáblában rajtam kívül még a segédkező feleségem volt szemtanúja ennek az egyedi jelenségnek.
Kiss Gyula vetített képes beszámolóban részletezi az űrállomás és az űrsikló Nap előtti áthaladásának fényképezését a Stella Sopron Vas-Villában kezdődő összejövetelén, pénteken 2-kor, amelyre minden érdeklődőt várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rácz Sándor Gartán

Kapuvár. A Gartai Népfőiskola következő rendezvényén, szeptember 19-én, kedden délután öt órakor a… Tovább olvasom