Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A depresszió gyakori probléma

A hangulati és szorongásos betegségek gyakorisága a világon mindenütt és hazánkban is a legmagasabb a pszichiátriai zavarok közül.

A népesség közel felét érintő betegségcsoportról van szó. A hangulati és szorongásos betegségben szenvedők nagy része panaszaival nem fordul orvoshoz vagy nem orvoshoz fordul. Ennek oka sokszor a félelem, szégyen. Ugyanakkor ezek a betegek az átlagnépességhez képest gyakrabban veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, illetve a táppénz lehetőségét.

MI A BETEGSÉG OKA?

Ha több depressziós beteg van a családban – akár mindkét szülői ágon –, akkor a betegség is korán, már 40 éves kor körül kezdődhet. A depressziós tünetek mögött az agy egyes részeinek megváltozott működése, anyagcserezavar áll, ez képezi alapját a gyógyszeres kezelésnek. Ha a betegség később kezdődik, általában 40 év felett, megnő a környezeti tényezők szerepe. Idetartoznak a rossz családi vagy munkahelyi körülmények, kilátástalanság érzése, súlyos testi betegségek.


A BETEGSÉG TÜNETEI


Leggyakrabban lehangoltság, érzelmi üresség, csökkent érdeklődés, örömtelenség, álmatlanság vagy aluszékonyság, fáradtság, jelentős mértékű fogyás vagy hízás, döntésképtelenség, feledékenység, öngyilkossági gondolatok állnak előtérben.


HOGYAN LEHET KEZELNI?


A depresszió az egyik legsikeresebben kezelhető pszichiátriai betegség. A kezelésnek három része van. A tanácsadás azt jelenti, hogy a beteget és családját részletesen felvilágosítjuk a betegségéről, annak lehetséges okairól, a kezelés menetéről, a gyógyszer mellékhatásokról. Ez javítja a betegek együttműködését. A mindennapi gyakorlatban legfontosabb a gyógyszeres kezelés. A forgalomban levő gyógyszerek igen hatékonyak, kevés mellékhatással rendelkeznek, jól tolerálhatók. Lényeges tudni, hogy a hatásuk nem azonnal jelentkezik, hanem általában 10–14 nap múlva. A kezelés harmadik pillére a gyógyszeres kezelés mellett alkalmazott egyéni vagy csoportos pszichoterápia. Ha a fent leírt tüneteket észleli magán, jelentkezzen háziorvosánál. Segítsen, hogy segíthessünk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom