Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A devizában eladósodottakon segíthet az Országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén fogadhatja el azt a törvénymódosító javaslatot, amely a húszmillió forint alatti devizakölcsönnel rendelkezőknek teszi elérhetővé hiteltörlesztésük árfolyamának befagyasztását.
A parlament emellett szintén ma dönthet a lakossági deviza-eladósodás okait feltáró albizottság jelentéséről is, amely a 2002-2010 közötti kormányok és a tőlük független intézmények, valamint a bankrendszer és a hitelfelvevők felelősségét állapítja meg.

A parlament az előző héten változtatott a nemzetgazdasági miniszter devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvénymódosító javaslatán. Az Országgyűlés kormánypárti és szocialista képviselők szavazatával úgy írta át az indítványt, hogy az árfolyamgát ne a lakás érteke, hanem a hitel felvételkori összege alapján legyen igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el. Az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírására 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A pénzügyi intézmények a svájci frank esetében 180 forint/svájci frank, az euró esetén 250 forint/euró, a japán jen esetében pedig 2,5 forint/jen árfolyamot alkalmaznának a rögzített árfolyam időszakában.

A Ház hármas felelősséget állapíthat meg a nagy arányú lakossági deviza-eladosodást vizsgáló jelentés elfogadásával. Papcsák Ferenc (Fidesz) előző héten, az alkotmányügyi bizottság nevében tett felszólalásában kijelentette: a jelentést elkészítő albizottság munkájának célja az volt, hogy soha többet ne kerülhessenek ilyen helyzetbe a magyar családok százezrei. Az Országgyűlés az ugyancsak fideszes Budai Gyula javaslatára vizsgálóbizottságot állíthat fel a Volánbusz 2003-as reorganizációs programjának áttekintésére. Ezt követően várhatóan rövid vita előzi majd meg annak a nemzetközi egyezménynek a kihirdetését, amely egyebek mellett a tengerészek képzéséről szól.

A határozathozatalok után a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról szóló határozati javaslatról kezdődik vita. Ebben a fideszes Molnár Attila azt kezdeményezi, hogy a parlament emlékezzen meg arról a mintegy százezer magyarról, akiket a Benes-dekrétumok zártak ki a Csehszlovák Köztársaságból. A kormánypárti politikus szerint április 12-e lehetne az emléknap méltó dátuma, mivel - írja indoklásában - 65 évvel ezelőtt ezen a napon indult az első transzport Magyarország felé.

Olvasóink írták

  • 3. IGAZMONDO2 2012. március 19. 22:39
    „Budai Gyulának javasolnám, hogy nyugodtan vizsgálódhatna a 2002 előtti időszakban történt privatizációk, vagyonszerzések tekintetében is. Vagy itt is igaz a mondás? Holló a hollónak nem vájja ki a szemét?”
  • 2. vveron 2012. március 19. 17:17
    „helyeslem, hajrá!”
  • 1. igazságkereső 2012. március 19. 09:23
    „A Tisztelt Országgyűlés egyféleképp tudna hatékonyan segíteni a "devizahiteleseknek", azoknak akik nem devizában kapták hitelfolyósító bankjuktól a hitelt: ki kellene mondania a T.Háznak azt, amit nagyon sok neves közgazdász ( Dr.Róna Péter, Dr. Boros Imre, Makkos Albert és más neves, nemzetközileg elismert tudós közgazdász is elmondott, több helyen leírt!) megalapozottan jelentett ki, hogy a magyarországi bankok indexálási trükköt alkalmaztak, azaz a ügyfeleknek adott forint mögött nincs deviza! Tehát mindazoknál - lakás, autó és szabad felhasználású - akiknél a magyarországi bankok "svájci frank alapú"-nak elnevezett hitelt folyósított, vissza kellene állítani a szerződés kötéskori, a bankkal kétoldalúan aláírt szerződésben foglalt havi törlesztőrészletet és mindenkinél fizethetővé is válik a havi törlesztőrészlet!Természetesen a hivatalosan elismert 4,5 % infláció figyelembevételével, de a bank által egyoldalúan megduplázott havi törlesztőrészlet törvénysértő is, mert a Ptk. 209.§´-a egyértelműen meghatározza, hogy a bank tisztességtelenül és törvénysértően járt el azon ügyfelekkel szemben, akik ténylegesen nem devizát kaptak kézhez! De miért nem képes a T.Ház, a törvényhozás szentélye a meglevő és érvényben levő térvénynek érvényt szerezni? A látszatintézkedéseket kellene már befejezni minden illetékes részéről!! A banki indexálási trükk közgazdászok általtörtént megállapítását, bejelentését a mai napig egyetlen bank sem cáfolta meg hivataloson,tehát ők maguk is tudják, hogy tisztességtelenül, törvénysértő módon jártak el 2002 óta folyamatosan! Bizony itt lenne az ideje a törvényesség végleges helyreállításának!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügynökaktákról vitázik ma a Fidesz-KDNP-frakció

Az ügynökkérdésről tárgyal mai ülésén a Fidesz-KDNP-frakciószövetség. Tovább olvasom