Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A Die Presse cikke a Jobbikról

Hosszú riportot közölt szombati számában a Die Presse című osztrák napilap a Jobbikról. A tekintélyes konzervatív lap cikkét a nemrégiben az európai szélsőjobbról könyvet megjelentető Gregor Mayer-Bernhard Odehnal szerzőpáros jegyzi.
Bevezetésként felidézik, hogy első országos megmérettetésén, a tavalyi európai parlamenti (EP-) választásokon a szavazatok 14,8 százalékát kapta a párt, 427 ezer szavazó helyezte a bizalmát a Jobbikba. Groteszk módon a párt párhuzamot von a szuverén Magyarország lakói és az izraeli megszállás alatt élő palesztinok között. Ez alatt azt érti a Jobbik, hogy az "idegen befolyás" ellen küzd, de a küzdelem elsősorban nem a külföldiek ellen irányul, mert Magyarországon gyakorlatilag nincsenek bevándorlók vagy vendégmunkások, hanem a nemzetközi finánctőke általi "leigázás" ellen. Ez baloldalinak hangzik, de tágabb összefüggésben antiszemita értelmű - vélik a szerzők.

A Jobbik történetének részletes ismertetése után többek között arról írnak, hogy a párt először a karácsonyi és húsvéti ünnepeket megelőző keresztállításaival keltett feltűnést, amelyeknek a szerzők szerint részben antiszemita célzata is volt. Felidézték a 2006 októberében Olaszliszkán történt tragikus bűncselekményt: Szögi Lajos tanár elütött egy roma kislányt, s feldühödött romák agyonverték a férfit. A szerzők szerint a Jobbik az esetet és az elhúzódó jogi eljárást arra használta fel, hogy bedobja a köztudatba a leegyszerűsítő "cigánybűnözés" kifejezést. Az új szlogen a szörnyű és egyedi gyilkosságot összemosta a romáknak tulajdonított kisebb súlyú bűncselekményekkel. Elsősorban vidéken nőtt meg ennek betudhatóan a szélsőjobboldal támogatottsága. 2007-ben "még egy lapáttal rátettek a Jobbik stratégái" - írták a Magyar Gárda megalakulásáról. A gárdisták egyenruhája a II. világháború korszakának fasiszta alakulataira emlékeztet, egyes idős budapesti zsidó lakosokat azokra a rohamcsapatokra emlékeztet, "amelyek az 1944-es holokauszt-évben az ajtajukon kopogtattak" - írták a szerzők.

Meglátásuk szerint a gárda alkotná a Jobbik programjában szereplő "területi alapú nemzeti gárda" magját is. A Magyar Gárda bírósági feloszlatása után alakult Új Magyar Gárda első felvonulását Budapesten feloszlatta a rendőrség, de ez az eljárás nem vált általánossá. "Vidéken a gárda zavartalanul mutatkozik avatásoknál, koszorúzásoknál és falusi megemlékezéseken" - áll a cikkben. Véleményük szerint a gárda gyakran vonul fel olyan helyeken, ahol romáknak tulajdonított lopás áldozataivá váltak nem romák, vagy ahol más okból feszült közöttük a viszony. "A gárdát a polgármesterek hívják meg" - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a szerzőknek adott interjúban. Vona szerint a lakosság hálás "azért, hogy valaki foglalkozik a gondjukkal és ráirányítja a sajtó figyelmét". A szerzők szerint a valóságban ez nem így van; a gárda kihívó módon a romatelepek közepén menetel végig, és a rendőrségnek nagy erőkkel kell kivonulnia, hogy megakadályozza az összetűzéseket. Mindenhol, ahol a Gárda felvonul, fokozódik a feszültség, hevesebbek lesznek az összeütközések - írták.

A Jobbik és a Gárda úgy tesznek, mintha a jogot és a rendet védenék. Ugyanakkor nem ritkán büntetett előéletű és instabil személyiségű emberek közül kerülnek ki a tagjai - vélekedtek. Maga Vona Gábor is szóbeszéd tárgyává vált, amikor az EP-választás előtt "ismert maffiózókat" fogadott fel testőreinek. A pártelnököt ez a körülmény nem zavarja, egy újságírói kérdésre fesztelenül azt válaszolta: "őszintén beszéltek nekem a múltjukról. Nem látok ebben semmi kivetnivalót, jól végzik a munkájukat" - zárult a Die Presse riportja.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2010. február 15. 19:25
  „mennyire igaz ez a cikk!”
 • 6. 751510 2010. február 14. 09:24
  „Penrose is, Hawking is él. Az lehet, hogy járni nem tud, ennek ellenére ne haragudj meg az emberekre, ha inkább neki hisznek, és nem neked!”
 • 5. novaklaszlo56 2010. február 13. 18:39
  „Köszönjük, 7! (Bocs, hogy a hsz. számát, és nem a nevedet írom!:)) Ránk férne!”
 • 4. nagyistvan004 2010. február 13. 18:34
  „Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ezen az oldalon bárki leírhatja, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól.

  http://ajanlomneked.webege.com/content/választás-2010-mit-kíván-magyar-nép”
 • 3. Zigeuner 2010. február 13. 15:35
  „"... a gárda kihívó módon a romatelepek közepén menetel végig, és a rendőrségnek nagy erőkkel kell kivonulnia..." Egyszer menjen végig a szerzőpáros egy romatelepen, és utána írjanak a szegény kirekesztett sorsú romákról, persze ha élve kijönnek mindketten.”
 • 2. flexsnake 2010. február 13. 15:31
  „A Jobbik és a Gárda úgy tesznek, mintha a jogot és a rendet védenék. Ugyanakkor nem ritkán büntetett előéletű és instabil személyiségű emberek közül kerülnek ki a tagjai!
  Ez így igaz. ...”
 • 1. Lacas 2010. február 13. 15:15
  „A Die Presse tudja aztán a legjobban mi is a Jobbik.Esetleg az mszp-ről szdsz-ről irjanak kritikát. <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelme a zene, a zongora

Rigó Ronaldnak hétéves korában bizseregni kezdtek az ujjai és beleszeretett a zongorába. Tovább olvasom