Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A dunántúli megyékben okozza a legtöbb gondot a szélvihar

Éjfél óta már 200-szor kérték a tűzoltók segítségét az országban tomboló szélvihar miatt, a legtöbb hívás Győr-Moson-Sopron, Vas és Fejér megyéből érkezett. Leginkább kidőlt fák, vagy leszakadt ágak miatt riasztották a szakembereket.
Éjfél óta már 200-szor kérték a tűzoltók segítségét az országban tomboló szélvihar miatt, a legtöbb hívás Győr-Moson-Sopron, Vas és Fejér megyéből érkezett. Leginkább kidőlt fák, vagy leszakadt ágak miatt riasztották a szakembereket, de számos kémény és tető is megrongálódott, vagy tűzfal dőlt ki. A meteorológiai szolgálat munkatársai közben Kapuváron és Pápán mérték a legerősebb széllökést: 115 kilométer / órásat.

Éjfél óta országszerte már 200-szor kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a szélvihar miatt: a legtöbb dolguk Győr-Moson-Sopron, Vas és Fejér megyében volt. Legtöbbször azért hívták őket, mert a szél miatt fák az úttestre, vagy a felsővezetékre dőltek, vagy pedig nagyobb faágak szakadtak le. Több helyen ideiglenes áramkimaradást is okozott az időjárás, hiszen az áramot le kellett kapcsolni a tűzoltók munkájának idejére - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Közölte: épületekben is sok kárt okozott a vihar. Több helyen tűzfalakat és kéményeket döntött le, vagy a tetőt bontotta meg. A Győr-Moson-Sopron megyei Ivánon emiatt egy ház lakhatatlanná is vált, az ott élő három felnőtt és négy gyerek ideiglenesen rokonokhoz költözik.

A fővárosban is megrongált néhány tetőt a szélvihar, ott azonban a legtöbb kárt a reklámtáblákban okozta - tette hozzá.

Dobson Tibor elmondta: az előrejelzések szerint a következő néhány órában várható még hasonló erősségű szél, utána már csillapodni fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyébként Kapuváron és Pápán mérte a legerősebb széllökést, ezeken a helyeken 115 kilométer / órás sebességgel tombolt a vihar.

A szóvivő arról nem tud, hogy az időjárás miatt bárki megsérült volna.

A meteorológiai szolgálat honlapján közben továbbra is a legmagasabb, azaz vörös színű riasztás van érvényben a Dunántúl északi részén. A Dunántúl déli részén, valamint a fővárosban és Pest megyében az eggyel alacsonyabb fokozatú, narancsszínű a riasztás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházba került egy öttagú család szénmonoxid mérgezés miatt

Kórházba került egy öttagú család vasárnap délután szénmonoxid mérgezés miatt a Fejér megyei… Tovább olvasom