Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A fal leomlására emlékeztek Székesfehérváron

A hidegháború és a német kettéosztottság jelképe, a berlini fal húsz évvel ezelőtti leomlására emlékeztek hétfőn Székesfehérváron; a rendezvényen jelen volt Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budapesti nagykövete is.
Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő kezdeményezésére, Kocsis Balázs szobrász-restaurátor és több civil szervezet közreműködésével a város Fő utcáján hungarocellből jelképesen felépítették a német fővárost csaknem három évtizeden át kettéosztó "falat". Ezt graffitikkel, valamint a két egykori politikai vezető, Brezsnyev és Honecker emlékezetes "csókjelenetét" megörökítő plakátokkal díszítették. Két oldalán egykori keletnémet, illetve amerikai egyenruhát viselő "katonák" és "határőrök" teljesítettek szolgálatot.

Az "áteresztőpontnál" több órán keresztül csak a régi útlevéllel, illetve alkalmi átlépési engedéllyel lehetett átmenni, majd hétfő délután megnyílt az út mindenki előtt a fal másik oldalára.

A megemlékezésen Németország magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a fal leomlásával nemcsak Berlin, hanem egész Európa megosztottsága szűnt meg. S miután a napokban "az utolsó szereplők is aláírták a lisszaboni szerződést, itt az ideje, hogy még nagyobb bátorsággal, energiával próbáljuk meg az európai egyesülést előrevinni" - fogalmazott Dorothee Janetzke-Wenzel.

Warvasovszky Tihamér (MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete), Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a berlini fal felállításának tanulsága: "eszmékből, politikából" sem szabad falat építeni.

Herczog Edit azt hangsúlyozta: a berlini fal leomlása ugyannak a folyamatnak a része, amelyhez a vasfüggöny lebontása, s a schengeni határok megnyitása is tartozik. Mint mondta, a XXI. század politikusainak nem falat kell építeniük, hanem a még meglevőket is le kell bontaniuk.

A rendezvény zárásaként Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója méltatta a húsz évvel ezelőtti történelmi eseményeket, majd Kertész Ákos, Kossuth-díjas író szavalta el Arany János: A walesi bárdok című költeményét.

Azt követően egy motorkerékpár és az egykori népautó, egy világoskék Trabant száguldott neki a falnak, s törte azt ezernyi darabra. A hungarocell téglákból sok fehérvári vitt magával egy-egy töredéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóka János kivizsgáltatná a Rádió-gate ügyet

Kóka János levélben arra kérte Csiha Juditot, a parlament Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi… Tovább olvasom