Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A fantasztikus négyes

A Fantastic Four a Marvel kiadó leghosszabb ideig futó képregény-sorozata, amelyet most megfilmesítettek.

A feltaláló, asztronauta és tudós dr. Reed Richards (Ioan Gruffudd) közel jutott ahhoz, hogy élete álma valóra váljon: űrexpedíciót vezet egyenesen egy kozmikus vihar közepébe. Azt reméli, hogy az út során fényt deríthet az emberi genetikus kód titkaira, s ezzel az egész emberiség javát szolgálhatja. Amikor a kormány megvonja tőle a támogatását, nagy riválisa, Victor Von Doom (Julian McMahon), a milliárdos iparmágnás a segítségére siet. Von Doom anyagi hozzájárulásának köszönhető, hogy nem hiúsul meg Reed terve.
 
Reed csapatában helyet kap legjobb barátja, Ben Grimm asztronauta (Michael Chiklis), volt barátnője és Von Doom kutatásainak jelenlegi igazgatója, Sue Storm (Jessica Alba), valamint a nő öccse, Johnny Storm pilóta (Chris Evans). Az adományozó Von Doom sem akar kimaradni a nagy kalandból, ezért ő is csatlakozik a csapathoz. Az utazás eleinte teljesen eseménytelenül telik, ám Reed egyszer csak észreveszi, hogy a számításokba hiba csúszott, és a kozmikus vihar gyorsabban közeledik a vártnál - perceken belül el is éri őket. Az űrállomást beborítja a kozmikus sugárzás örvénylő felhője, és ez életre szóló következménnyel jár a legénység minden tagjára nézve. A sugárzás megváltoztatja a DNS-üket… és ezzel az egész jövőjüket.

Amikor visszatérnek a Földre, hamar kiderül a változások természete. Reed bármilyen elképzelhető formára képes kitekerni és megnyújtani a testét, és ettől kezdve - a csapat vezetőjeként - a Mr. Fantastic nevet viseli. Sue láthatatlanná tud válni, és erőteret létrehozni, ezért is szólítják Láthatatlan lánynak. Johnny - a Fáklya - tetszés szerint lángba tud borulni és repülni is képes. A legdrámaibb változáson Ben esik át, belőle ugyanis szupererős, narancsszínű, sziklaszerű teremtmény válik, a Lény. Az együtt elszenvedett tragédiát igyekeznek előnyükre fordítani, és összetartó csapatként meghiúsítani a szintén megváltozott, immár acélos tekintetű, vasöklű dr. Doom gonosz terveit, melyek New York lakóit fenyegetik.

INFÓ
 
A Fantastic Four a Marvel kiadó leghosszabb ideig futó képregény-sorozata, mely „a világ legnagyszerűbb képregénye" nevet érdemelte ki. Az utóbbi években számos képregény megfilmesítése már megelőzte e népszerű széria adaptációját - többek között az X-Men és a Pókember -, s ennek egyik oka az volt, hogy a négy különleges főhős élethű képi megjelenítése különleges speciális effekteket igényelt, melyek csak mostanra álltak készen. Ezek az effektek annyira újak, hogy az elkészítésükhöz használt technológia még egy évvel ezelőtt sem létezett! De a modern technikai megoldások ellenére is ez a történet a humora és az érzelmi megközelítése miatt különleges, a figurák pedig abban különböznek a többi képregényhőstől, hogy egyfajta családot alkotnak.
A „fantasztikus" jelenség 44 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Marvel Comics kiadója, Martin Goodman egy golfjátszma után úgy határozott, hogy valami vadonatúj ötlettel áll elő, és ezt rögtön meg is osztotta a legendás képregényszerzővel, Stan Lee-vel. „Martin felvetette, hogy kitalálhatnánk egy szuperhős-csapatot - meséli Lee. - Így aztán Jack Kirbyvel közösen megalkottuk a fantasztikus négyest, mely négy évtizeden át a Marvel koronájának ékköve maradt."

Lee azt akarta, hogy hősei valódi emberek legyenek, titkos identitás nélkül. „Igazi emberek, akik köztünk élnek a való világban, csak éppen rendkívüli képességekkel bírnak - magyarázza. - Ők az első ’család’ a szuperhősök között; együtt élnek és dolgoznak. Ehhez hasonló kapcsolatot korábban nem láthattunk a képregényekben, és éppen ez teszi olyan egyedülállóvá és népszerűvé őket a rajongók körében."
 
A Fantastic Four adaptációja több mint egy évtizeden át az előkészületi fázisban maradt, mert a producerek a megfelelő forgatókönyvre vártak. Több vázlat született, de a dolgok csak akkor kezdtek alakot ölteni, amikor Michael France forgatókönyve elkészült. Jó néhány változat után Mark Frost is csatlakozott a munkához, és arra törekedett, hogy a képregényekhez igazodva öntse végleges formába a forgatókönyvet. Azzal természetesen ő és Tim Story rendező is tisztában volt, hogy lehetetlen a több ezer történet mindegyikéhez hűnek maradni, de hűnek kellett maradni a szereplőkhöz. Story azt akarta, hogy a figurák emberiek legyenek, különösen dr. Doom, akivel kissé mostohábban bántak az előző forgatókönyv-változatok, mint a másik négy hőssel.

Az évek során a filmeseket ugyanaz a kérdés foglalkoztatta: elég fejlett-e már a technológia ahhoz, hogy ezeket a figurákat és emberfeletti képességeiket elég realisztikus módon és hihetően életre keltse? „Az elmúlt két évben a számítógépes grafika, a gépek által létrehozott képek és más technológiák fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy jó eredményt érjünk el - mondja Ralph Winter producer. - Meg tudtuk nyújtani és hajlítani egy ember testét úgy, hogy valóságnak tűnjön; kevertük az igazi tűz képét a CGI-elemekkel, hogy Fáklya alakját hihetővé tegyük; láthatatlan szereplőt tudtunk kreálni, akit a közönség mégis lát. A vizuális sminkes effektusok művészete pedig olyan magas szintre emelkedett, hogy a Lényt egy igazi színész játszhatta el, és nem kellett a számítógépre bízni a megalkotását. Az összes rendelkezésre álló lehetőséget figyelembe véve ítéltük meg úgy, hogy itt az idő a sztori megfilmesítésére."

„Ez a történet áll hozzám legközelebb az összes képregény közül - mondja Tim Story rendező -, mert a szereplői valódi emberek, akik családként működnek együtt. Nem számít, milyen működésképtelennek tűnnek első pillantásra, és milyen civakodások zajlanak közöttük, mert összetartanak, amikor életük drámai fordulatot vesz, és a viszonylagos ismeretlenségből kultfigurákká válnak. 
 
A ’Fantastic Four’ és más képregények főszereplői között az a legnagyobb különbség, hogy nincs titkos vagy rejtett alteregójuk. Ha végigmennek a manhattani utcákon, az emberek felismerik őket. Johnny Storm, a Fáklya tökéletes példája annak az embernek, aki élvezi, hogy rá irányul a köz figyelme. Ezek mindennapi hősök, akik köztünk járnak, és az emberek manapság az ilyen hősöket szeretik. Szerintem éppen a megközelíthetőségük az egyik oka, hogy a képregény annyira népszerű volt oly sok éven át."

„A történetben a szereplők különleges képessége a legszórakoztatóbb - mondja Story. - Ki ne lenne kíváncsi, milyen lehet láthatatlanná válni, repülni vagy emberfeletti erővel rendelkezni? Azt hiszem, a mindannyiunkban élő gyermeket nagyon is érdeklik ezek a dolgok. Izgalmas megfigyelni, ahogy a szereplők először fedezik fel és próbálgatják új képességeiket, ahogy beépítik őket új életükbe, és végül ahogy a jó használja is rendkívüli erejét a rossz elleni küzdelemben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze szerződést bontott

Vincze Gábor tegnap felbontotta a szerződését az ETO-val. Holnap várhatóan három évre szóló… Tovább olvasom