Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A felnőtt lakosság egynegyede rendelkezik megtakarítással

A felnőtt lakosságnak mindössze 23,6 százaléka rendelkezett megtakarítással 2007-ben, a takarékoskodók csaknem negyede gyermekei jövőjére, ötöde váratlan kiadásokra, 15,3 százalékuk nyugdíjas éveire, 11,6 százalékuk pedig ingatlan vásárlásra tartalékolt.
A megtakarítással rendelkezők 10,7 százaléka konkrét cél nélkül, 6 százaléka ház vagy lakás felújítására, lakberendezésre, 4 százaléka temetésre, 3,7 százaléka autóvásárlásra, csaknem 3 százaléka utazásra, 1,6 százaléka nagyobb értékű műszaki cikk vásárlására, míg 1,1 százaléka vállalkozás indítására tesz félre pénzt.

A megtakarításokkal rendelkezők kétharmada vagyonát forintbetétben, 22 százaléka életbiztosításban, 13 százaléka készpénzben, míg 12 százaléka nyugdíjpénztárban tartotta.

A Magyarországon bankkapcsolattal rendelkező lakosság aránya a 2003. évi 65 százalékról 2007 végére 75,5 százalékra emelkedett, amivel az európai középmezőnyben helyezkedünk el. Németországban és Ausztriában a teljes lakosság rendelkezik pénzintézeti kapcsolattal, de megelőz minket Csehország és Horvátország is.

Tízből nyolcan közvetlenül a bankfiókba térnek be, míg a fennmaradó hányad megoszlik a telefonos, a mobilbankos, interneten, vagy a pénzügyi közvetítőn keresztül történő ügyintézés között.

A bankokkal szembeni legfőbb elvárások között szerepel a megbízható, gyors és pontos teljesítések, az ügyintéző pénzügyekben való jártassága, és az, hogy a pénzintézet a versenytársainál jobb hitel- és betéti kamatokat kínáljon.

100 emberből 1 mondta azt, hogy egy éven belül lecserélné folyószámlavezető fő bankját, de legalább 94 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hosszú távon is maradna megszokott pénzintézeténél.

Olvasóink írták

 • 5. hi 2008. június 12. 00:35
  „egy negyede rendelkezik olyan bevétellel amiből tud spórolni???? és fizetnek fütés számlát?”
 • 4. tricse 2008. június 11. 23:51
  „a háromnegyedének meg a közüzemi számlák befizetése is gondot okoz! klassz!”
 • 3. Rechtsradikal 2008. június 11. 19:09
  „A nagyorrú szdszesek már tanakodnak rajta,hogyan vegyék el tőlünk a kis megtakarításainkat!A számlákkal már nyúznak minket, az árak az égbe szöknek, lassan a félretett pénzünk következik!”
 • 2. miracle 2008. június 11. 15:16
  „okok, többek között, de még így is elsősorban:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/fiatal080505/
  Aztán később megy a sírás-rívás, meg a monnyon le.”
 • 1. Cseter János 2008. június 11. 13:43
  „Tehát a nyugdíjasok több mint 15%-a tisztában van azzal, hogy Őket a legkönnyebben fosszaki az uralkoró rendszer pribékei ezért takiarékoskodnak! Persze, azok a nyugdíjasok akiket nem a nyugdijuk emelésénél lopkodják már többévtizede, hanem a mai nyugdíjaikból! természetesen azok akiknek közelebb van a nyhugdíj összegük a 200 ezerhez mint a 100 ezerhez!Eze altt már nem lehte takarékoskodni, ha csak a nyugdíjából él valaki főleg egyedűl!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pátka: a gyanúsítottak ügyvédjei nem nyilatkoznak

Nem nyilatkoznak a molotov-koktélos támadással gyanúsított pátkai polgárőrök ügyvédjei arról, hogy… Tovább olvasom