Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A felvételin a középfok többet ér, mint a felsőfok

A középfokú nyelvvizsgával rendelkezők nagyobb arányban jutnak be a felsőoktatásba, mint a felsőfokon beszélő jelentkezők.
Az korábbi évek adatai szerint az egy felsőfokú, illetve egy felső- és egy középfokú nyelvvizsgával is rendelkezők 75, illetve 77 százalékát veszik fel egyetemekre, főiskolákra, az egyetlen középfokú nyelvvizsgával rendelkezőknek viszont a 81 százaléka jut be a felsőoktatásba - írja a Népszabadság.

Kiss Paszkál, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának oktatója a Felsőoktatási Műhelyben megjelent elemzésében úgy véli: ennek az lehet az oka, hogy a magasabb nyelvtudással bírók valószínűleg nagyobb presztízsű, nehezebben elérhető képzéseket céloznak meg. Ráadásul kevésbé hajlandóak kompromisszumot kötni, azaz az általuk preferált intézmény és szak helyett mást is megjelölni felvételi lapjukon - inkább halasztanak.

A tavalyi felvételizők eredményeiből az is kiderül, hogy két középfokú nyelvvizsgával a legnagyobb az esély a bekerülésre: a két nyelvet középszinten beszélők 93 százalékát vették föl, miközben a csupán egy nyelvből, de felsőfokú vizsgával rendelkezőknek a 75 százaléka jutott be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is bizonytalan az SZDSZ jövője

A három országosan ismeretlen, politikailag súlytalan jelölt közül Retkes Attila lett az SZDSZ új… Tovább olvasom