Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A Fészekrakók első tapasztalatai

Az első tapasztalatok szerint a hatalmas érdeklődés mellett sok a tisztázatlan kérdés és tévhit.

A programot népszerűsítő kampányt követően megjelentek az első kritikák, s a hitelt felvenni szándékozók fejében is sok a tévhit.
Dr. Csóka Szilárd, a Győri Otthon Ingatlaniroda vezető tanácsadója szerint a program még nem igazán úgy működik, mint amilyennek megálmodták, de ha kinövi a "gyerekbetegségeket", valóra válthatja a hozzá fűzött reményeket. Az érdeklődés mindenesetre hatalmas; cége csak az indulást követő egy hétben hat új, Fészekrakó hitellel finanszírozott lakásra kötött szerződést. Egyelőre azonban sok a tisztázatlan kérdés, s sokszor még a bankoknak sem egyértelmű a bonyolult jogszabály értelmezése. Nem tisztázott például, hogy lakásvásárláskor a megyei jogú városokra vonatkozó 15 milliós felső értékhatár kizárólag magára a házra, lakásra vonatkozik-e, vagy a telek és a felépítmény együttes értékére.

Az önerő elkél

Amennyi sajtóhír és vélemény látott napvilágot az  elmúlt hetekben, nem csoda, hogy gyakran a hitelt felvenni szándékozók sincsenek tisztában a lehetőségekkel.
- Tudomásul kell venni, hogy csodát tenni a Fészekrakóval sem lehet - mondja Dr. Csóka. - Vannak, akik egy fillér nélkül jönnek be hozzánk, hogy új lakást vásároljanak, s bár megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkeznek, még a minimális, 10% önerő sincs a kezükben. Lehet ugyan arra apellálni, hogy a szocpol kedvezmény fedezi a szükséges önrészt, a legtöbb beruházó ilyen esetben, minimális pénzügyi garancia nélkül csak ritkán köt szerződést.

Egy konkrét példa

Dr. Csóka Szilárd konkrét példával is szolgál a Fészekrakó hitel kihasználására:
- Vegyünk egy harminc év alatti, gyermektelen győri házaspárt, akik egy tizenötmilliós társasházi lakásban szeretnék kezdeni közös életüket. Tegyük fel, hogy rendelkeznek az összeg tíz százalékával, azaz 1,5 millió forinttal. Két gyereket terveznek - nekik nyolc éven belül kell megszületniük, ami reális "határidő"-, így rendelkeznek az szocpol támogatás 2 millió 400 ezer forintos, számukra kamatmentesen folyósított összegével is. Mivel ez az összeg beleszámít az önerőbe, máris 3 millió 900 ezer forinttal vágnak bele a lakásvásárlásba, amelyhez még igényelhetnek önkormányzati támogatást, legfeljebb 1 millió 400 ezer forintot. Kedvező elbírálás esetén az induló tőke így 5 millió 300 ezer forint lesz, amelyhez felvesznek 10 millió forintos, svájci frank alapú hitelt, 20 éves futamidőre. A házaspárnak összesen 210 ezer nettó havi jövedelmet kell igazolnia, így a havi törlesztőrészlet 70 ezer forint körül lesz; ez nagyjából megfelel egy hetven négyzetméteres társasházi lakás bérleti díjának.
Mire elég 15 millió?

Az ügyvezető szerint sokan félreértik a Fészekrakó program célját.
- Folyik a vita, hogy a mai lakásárak mellett a megállapított 15 milliós összeg mekkora és milyen ingatlanra elég. Sokan elfelejtik, hogy a program nem azért született, hogy valaki megvásárolja álmai otthonát, hanem hogy megteremtsen egy olyan, lakható otthont, ahová gyereket lehet vállalni, s ahonnan később tovább lehet lépni. Nem a hetven négyzetméteres, nádorvárosi tetőteraszos lakások vevői a célcsoport, hanem az a réteg, amely a kisebb társasházi lakásokat, esetleg panelokat keresi.

Élénkülő panelpiac?

Apropó, panel: a szakemberek a Fészekrakótól többek között a panelpiac felélénkülését várják, sokan ugyanis csak ezeket a lakásokat tudják megfizetni, s a havi  törlesztőrészletek kihozhatók úgy, hogy ne legyenek magasabbak az addig esetleg - ugyanott - albérletre kifizetett összegnél. Győrben körülbelül 18 ezer panellakás van, áruk a környéktől és a lakás állapotától függően széles skálán mozog; egy jó állapotban lévő, 55 négyzetméteres, 1+2 félszobás marcalvárosi lakást például kilencmillió forint körüli összegért kaphatunk meg. Ha kihasználjuk a felvehető 15 milliós hitelkeretet, egy győr-ménfőcsanaki, új társasházban közel 70 négyzetméteres, 3 szobás kulcsrakész lakást kapunk, igaz, ha Nádorvárosban szeretnénk élni, ugyanezért a pénzért csak egy negyven négyzetméteres új  otthonhoz juthatunk hozzá.    

Akinek már van ingatlan a nevén

A Fészekrakó program több újítást vezetett be a szocpol kedvezmény területén is. Sokan például eddig azért nem tudtak lakást vásárolni, mert a nevükön már volt lakóingatlan. Ehhez nem kellett sokmilliomosnak lenni, elég volt, ha például a szülők vagy a nagymama - haszonélvezeti joggal terhelve - jóhiszeműen, ajándékozási szerződéssel ráíratta az illető nevére a lakását - s ezzel kizárta a szocpol kedvezményre jogosultak köréből. A Fészekrakó lehetővé teszi, hogy ha az ingatlan legalább két éve haszonélvezeti joggal terhelt és abban valóban a haszonélvező lakik, a tulajdonos igénybe vehesse a szocpolt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom