Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A Fidesz állami garanciákat szeretne az orosz gázvezetékhez

A Fidesz szerint beláthatatlan gazdasági és politikai következménnyel jár, ha a Déli Áramlattal a kormány a jelenleginél is jobban kiszolgáltatja az országot az orosz gázellátásnak.
Az ellenzék úgy véli, nincs garancia arra, hogy a Gazprom 50 százalékos részesedése nem jelent "irányító befolyást", ezért jogszabályban rögzítenék, hogy az országgyűlés beleegyezése nélkül a magyar állami tulajdon nem csökkenhessen 50 százalék alá.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke puccsnak nevezte a megállapodást. Hozzátette: a miniszterelnöknek nem volt joga arra, hogy négy nap alatt és a parlament megkerülésével Magyarország polgárait tartósan kiszolgáltassa az orosz gázellátásnak A hazai energiastratégia lényege éppen az lenne, hogy prioritásként kezelje az uniós gázvezetéket, azaz a Nabuccót - fogalmazott a képviselő.

A Fidesz szerint a szerződés monopolhelyzetbe hozza az oroszokat Magyarországon. Az eddig is aránytalan mértékű, 85 százalékos függőség így akár 90 százalék fölé is emelkedhet - mondta Németh Zsolt.

Veres János pénzügyminiszter és Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi minisztercsütörtökön írták alá a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást. A beruházás lebonyolítására önálló céget hoznának létre, melyben a magyaroknak és az oroszoknak 50-50 százalékos részesedésük van. Magyarországot a száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vagy az MFB álltal létrehozandó projekttársaság, Oroszországot a Gazprom képviseli az ügyletben.

A Déli áramlat orosz gázt szállítana egyebek mellett Magyarországra is. A tervek szerint 2012-re épülhet ki a csővezetékrendszer, amely évente 10 milliárd köbméter gázt képes majd átbocsátani.

Az uniós Nabucco vezeték a tervek szerint főleg türkmén és azeri gázt szállítana az EU-ba, kikerülve Oroszországot és Ukrajnát.

Olvasóink írták

 • 2. tomika23 2008. február 29. 20:03
  „Egy ilyen vezetéket nem építenek úgy, hogy a kapacitás nagy részét ne kössék le hosszútávú szerződésekkel. Ilyen okból nem épült meg Norvégiából Lengyelországba egy sokkal kisebb vezeték, mert a kapacitásnak csak felére találtak vevőt.

  Itt szerintem nem az a lényeg, hogy melyikből jön az olcsóbb gáz, mert ez nem a közért, itt 5-10 évre elszerződünk az alapmennyiségre, hanem az, hogy az "átfolyó" mennyiség alapján ún. tranzitdíj folyik be hozzánk. Ez egy állandó, biztos bevétel.

  Az ugyanazon helyről több úton jövő gáz nem növeli az ellátás biztonságát - jelentik ki többen. Emlékezzünk, amikor nem is olyan régen a fehéroroszok vagy ukránok "elzárták" a vezetéket... jó lett volna”
 • 1. waterbear. 2008. február 29. 18:00
  „Déli áramlat, vagy Nabucco?
  Mindig az olcsóbbiktól lehetne vásárolni, ez szerintem nem rossz lehetőség, és végre egyszer rugalmasan intézték a dolgot, bár semmi másról ezt állítani nem lehet ebben a ciklusban.
  Jó magyar szokás szerint azért felmerül némi politikai-gazdasági érdekközösség is a háttérben, mert a példátlan gyorsaság, rugalmasság mással nem nagyon indokolható....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Performansz a tél hajléktalan áldozatainak emlékére

Performansszal emlékezett meg az elmúlt tél hajléktalan áldozatairól egy civil szervezet pénteken… Tovább olvasom