Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A Fidesz benyújtotta az újabb válságadókról szóló törvényt

Benyújtotta a Fidesz az újabb válságadókról szóló törvényt; a Rogán Antal és Lázár János jegyezte önálló képviselői indítvány péntek éjjel került fel az Országgyűlés honlapjára.
A törvényjavaslat szerint a bolti kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeknek az adóalap 500 millió forintot meghaladó része után kell fizetniük. Az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1 százalék, az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4 százalék, az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5 százalék az adó mértéke.

A távközlési tevékenységet végző társaságoknak az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 2 százalék, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4 százalék, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó része után 6,5 százalék adót kell fizetniük. Az energiaellátó cégek esetén az adóalap 1,05 százaléka az adó mértéke. A törvényjavaslat szerint adóalany az, aki 2010. október 1-jén vagy azt követően bolti kiskereskedelmi tevékenységet, távközlési tevékenységet, illetve energiaellátó vállalkozási tevékenységet végez.

A 2010. évi adóalap a 2009. évi nettó árbevétel, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adóalany esetében a 2010. évi adó alapja a 2010. december 20-ig beszámolóval lezárt utolsó üzleti évben elért nettó árbevétel. Az adóalanyoknak a 2010. évi adót 2010. december 20-ig kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük. A törvény a kihirdetését követő 45. napon lép hatályba és 2013 január 1-jén hatályát veszti azzal, hogy az adóalanyoknak a 2012. adóévre vonatkozó adómegállapítási, adóbevallási, adó- és adóelőlegfizetési kötelezettségeiket a 2012. december 31-én hatályos szabályok alapján kell teljesíteniük. Orbán Viktor kormányfő szerdán jelentette be, hogy további válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe.

A kormányfő bejelentette: három éven keresztül fizetik be a válságadót a megnevezett szektorok, már 2010-ben is. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektor évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncok 30 milliárdot fizetnek be. A költségvetés helyzetét ebben az évben a most bejelentett válságadók 161 milliárd forinttal javítják, amely hozzáadódik a pénzügyi szektor által befizetendő 200 milliárd forinthoz.

Olvasóink írták

196 hozzászólás
 • 196. dühös 2010. október 21. 11:32
  „Miután a magánnyugdíj pénztárakba tették az emberek a járulékaik egy részét, az államnak pótolnia kellett az felosztó-kirovó rendszerben ezt a kiesést.
  Ahhoz, hogy a jelenlegi nyugdíjasok megkaphassák az aktuális nyugdíjukat!
  Tehát: az adófizetők pénze elvileg a magán folyószámlákat gyarapították... mi ez a dühödt hőbörgés? Nem értem...”
 • 195. 620829 2010. október 18. 18:18
  „Huhhhhhh segítek-a tőke a tőkés nyereségért dolgozik---ha adó lesz éesz kirúgás a melósok közül-sok pápápápá----ennnyi a maradék meg vagy dolgozik befogva a kicsi száját vagy mehet az utcára a többi után....van munkaerő elég....”
 • 194. joy 2010. október 18. 16:21
  „Istenem!
  Mennyi elvakult ökröt teremtettél erre a Földre!

  Megérdemli, aki azt hiszi, hogy a profitot termelőket adóztatja a Fityiszkormány!
  Többet se kapjanak!
  Ekkora képtelen baromságot!
  Méghogy nem a fogyasztó fizet mindent!
  Méghozzá többszörösen is!
  A szolgáltatók símán beépítik az árakba, amit még a + 25% áfa is terhel!
  Azaz az emelt ár után még magasabb lesz a fizető fogyasztót a terhelő áfa összege is!

  Aki örül az általános sarcnak, szúrja t:kön magát!
  Szept-1-én már drágult a piaci tej 150-ről 180 HuF-ra.
  Rövidesen 200 lesz...
  És így tovább!
  Hozsánna néked épész!”
 • 193. joy 2010. október 18. 16:11
  „Napfürdőtrutyi!

  Olvasni tudni kellene.
  Attól, hogy üvöltesz a neten, még nem lesz igazad.”
 • 192. joy 2010. október 18. 16:08
  „114!
  Az miért jó neked, ha megint elsüllyed a város a 2000-es pangás szintjére?
  Max néhány városellenségi élvezkedhet MM-el.

  Fizesse aki ellopta a békávé pénzét!
  Miért nem hoztak sosem /a Fityiszeseid sem/ olyan törvényt, hogy ne lehessen állami pénzt elherdálni törvényesen?
  Na ja, mert akkor a papabánya se működhetne úgy, ahogy!

  Fizzeted bammeg te is vissza az eddig mások által ellopott pízeket, és azokat is, amelyeket most kezdenek ellopni, mint a kisangyal a fityiszeseid extra adóival!”
 • 191. Arnika 2010. október 18. 13:19
  „"Hatósági árak egyenlőre csak egyes közüzemi szolgáltatásoknál vannak"
  Ennek ellenére a SzeTáv árat emelt (üzletpolitikai kedvezményt megszüntetett) október 1-től gáz ár növekedéssel indokolva, holott július óta ugyanannyiért kapják a gázt a Kormány móraturium miaat”
 • 190. goldvin 2010. október 18. 11:18
  „napfenyfurdo_mutyi hozzászólásai kisértetiesen emlékeztetnek valoperes-zugugyved-re.
  madártej, frakk, barkzso.
  Lehet szajkózni a fidesz központból kiadott mantrákat.
  Az országos gondok fontosak, de ne feledkezzünk el arról, hogy mi Szegeden élünk.
  Az elmúlt években a város híres volt például arról, hogy az országos tendeciákkal ellentétben az állami ünnepeket pártállástól függetlenül együtt ünnepeltük.
  Lehet, hogy ez nem tetszett a Vezénylő Tábornoknak, ezért nullázta le az együttműködésre hajlandó fideszes politikusokat, és állított mindenhova hű pártkatonákat?
  Mindenesetre a közgyűlés fideszes tagjai 1,7 MILLIÁRD Ft. kárt okoztak a városnak.
  Más
  Aki azt hiszi, hogy a válságadó következményeit nem a "zemberek" fogják megfizetni, azok enyhén szólva naívak, nem akarok erősebb jelzőt használni.
  A bankadó áthárítása már megkezdődött, magasabbak a zárlati díjak, megszüntetnek korábban kedvező kamatozású hitelkonstrukciókat, stb.
  A magánnyugdíj befizetések zárolása egyszerűen SIKKASZTÁS.
  Az APEH ebben az ügyben csak egy postás, akit az állam arra jelölt ki, hogy a munkabérekből levont, a munkáltatói befizetéssel növelt, a magánpénztáraknak és az állami nyugdíjkasszának járó (munkavállaló x % + munkáltató x %) átutalt összeget ossza el, és utalja tovább.
  Ha a postás a részemre feladott bármilyen összeget nem fizeti ki, sikkasztást követ el, és ezért büntetőjogi felelőséggel tartozik.
  Kazikázmér (26)
  Hatósági árak egyenlőre csak egyes közüzemi szolgáltatásoknál vannak, aztán néha ott is robban az ár, miután már nem lehet tovább lenyelni a veszteségeket.
  Be lehet vezetni persze mindenhol, és majd lehet venni karácsony előtt családonként 1 kg banánt 120 Ft-ért, máskor meg semmit, mint emlékszünk még rá, akik elég öregek vagyunk.
  Üdv
  goldvin”
 • 189. tarkan 2010. október 18. 09:27
  „Sajnos igazad van 188-as,aránytalanul magas mondjuk az egészségügyben egy felsőbb vezető bére mondjuk egy betegápolóéhoz képest,jó jó tudom én is hogy nem lehet ezt egy lapon említeni,csak azért gondolkodjunk már el azon,hogy míg az egyik oldal 2-3milliót kap havonta addig a másik fél meg havi 70-ezret..és akkor nincs pénz az egészségügyben gyógyszerre,mentőkre stb..az élet más más területére is átvetíthető ez a kép és akkor jönnek az ijen idióta adó"reformerek´és semmit de semmit nem tehetsz ..sajna!!!”
 • 188. frakk 2010. október 18. 09:03
  „Vagy bele nyugszol, vagy lehet menni újabb hitelekért. Szívesen adnak hitelt mint tudjuk, akár az egész országnak is. Lehet ebből is fizetni a felduzzasztott közalkalmazotti réteget, a milliós végkielégítéseket, sőt a 8 milliós Simor fizetést is. Csak ez a baklövés az évek alatt 100 milliárdos dollár tartozássá válik. Az elődök rossz gazdasági lépéseit mindig a jelenkor és az unokáink fogják megfizetni. Talán mégsem a hitelekből építendő térburkolást kellene erőltetni ???”
 • 187. tarkan 2010. október 18. 08:05
  „Az istenatta nép"már megint reá.....faragott mert a családi adózás csak azoknak lesz jó aki az átlagnál többet keresnek,itt az alkalmazotti szféra rendesen le lett amortizálva..a magán nyugdij pénztárakkal együtt mi is illetve azok akik fizetjük..meg mehetünk majd a pénzünk után,amit a politika elbaltázott azt most fizetjük MI mindannyian,pártállástól függetlenül,hát erre tessék gondolni mielőtt egymás tokának estek..Nincs itt szó "csodatevő"Orbánról,korrupt és aljas Gyurcsányról,egyszerűen csak arról hogy Mi mindent elviselünk,ha tetszik eltűrünk,de mindig jobb a másikra mutogatva "felelösöket"kreálni holott az egészet ugy ahogy vannak közösen és együtt tették tönkre,elég szép zsíros falatokat leszaggatva,,hogy most aztán a jó nép megint fizethet mint mindig...sajna belenyugodva!!!”
 • 186. Arnika 2010. október 18. 07:12
  „181. rigójancsi
  Kovács Árpád emlékeztetett, hogynagyvállalatok ÉVENTE, mintegy 200 milliárd forinttal kaptak
  A kiskereskedelmi üzletláncok nem nagy vállallatok, szerintem nem róluk beszélt a Kovács.

  És még egy a magánnyugdíjhoz: az állam nem fekteti be a befizetett nyugdíjjárulékot, valszeg abból fizeti a nyugdíjakat, csusztatás amit állítanak a magánvagyon lenyúlása érdekében.

  185. szegedix Pedig ott független a polgármester asszony, csak ahol ők nyernek ott van Nemzeti Együttműködés, ezek szerint ez sem igaz.”
 • 185. szegedix 2010. október 18. 06:33
  „Esztergomban látványosan lebőgött a Nemzeti Együttműködés
  Az esztergomi képviselő-testület alakuló ülésén vasárnap nem választottak alpolgármestert, mert a 10 tagú Fidesz-frakció levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.”
 • 184. N.P. 2010. október 18. 05:58
  „rigójancsi
  Nem védem a multikat, de a társasági adó csak az egy, hangsúlyozom csak az egyik eleme az általuk befizetetteknek. Ezen kívül meg sok mindent fizetnek ÁFA-tól cégautóig, ami a magyar kisvállalkozások mindegyikéről nem mondható el......”
 • 183. valoperes_zugugyved 2010. október 18. 05:38
  „Szegeden bottkakiraj van .
  18 eurot adott a vörös iszapkárosultaknak!és ezt sajtótájékoztatón jelentette be!
  szégyen?
  18 euroért mit lehet venni?”
 • 182. qrumpli 2010. október 18. 04:55
  „Akkor mán megin az Istenatta nép jár jól?
  A multik kirángatják a szekeret a sárbol?
  Éljen viktor király!!!!!
  Sok sok nagy segget a nép elé
  Hagy egyenek.”
 • 181. rigójancsi 2010. október 17. 22:30
  „163. Arnika 2010.10.17. 16:37
  No, akkor konkrétan:
  Kovács Árpád, az Állami számvevőszék volt elnöke Kovács Árpád emlékeztetett, hogynagyvállalatok ÉVENTE, mintegy 200 milliárd forinttal kaptak vissza több támogatást, mint amennyi társasági adót befizettek.”
 • 180. Arnika 2010. október 17. 22:07
  „Magánnyugdíjhoz:
  http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/legfrissebb-hirek/tablazatos-masodik.html”
 • 179. történész 2010. október 17. 19:52
  „Arnika 2

  hihi-hi- te az ott leírtakat elhitted ?? Nos akkor én tévedtem mert ma csak azt látom,hogy a szekér tolók nagy állásokat-sok új kreált- kapogatnak. lassan eljön a harcos párthívek jutalma is..már itt van az új adó..hacsak nem gazdag,akkor simán rá maszik . Jő az ébredés..A családom egyik legnagyobb kormánypárt híve nyilatkozta röviden..tömören: Jól át .aszak.
  Természetesen a bérencek ma is itt vannak akiknek be kell bizonyítani az hülye aki nem úgy gondolkodik ahogyan ők..csak hát látni kellene a csorikáknak: már ők nem azon jövedelem kategóriába tartoznak mint az itteni párt imádók,istenítők...”
 • 178. antikos 2010. október 17. 19:13
  „Akkor most mi van a társasági adó 10% vagy 16%-k???

  Kamuznak ezek is összevissza. Szópoka ágon vagyunk... Ők meg zsírosodnak mint a szocik...”
 • 177. flexsnake 2010. október 17. 19:01
  „látom van buli nélkülem is :D
  kíváncsi leszek mennyire terhelik rá az árakta ezt a csomagot.... jönnek azzal, hogy nem terhelhetik vissza a fogyasztóra, baromság. Telefon felvesz, xy üzlet felhívja a konkurenciát, holnaptól a kifli x forint. Számtalanszor megtörtént, de mivel nem lehet bizonyítani, nem üzleti verseny megsértése.”
196 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós háztartások 43 százalékában nincs internet

Az uniós országok háztartásainak 43 százalékában továbbra sincs internet - derül ki az Európai… Tovább olvasom