Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A Fidesz és a KDNP a gyes és a gyed mellett

A Fidesz és a KDNP mindenképpen megvédi a gyes és a gyed intézményét - hangoztatta szombati sajtótájékoztatóján Harrach Péter képviselő. Az ellenzéki frakció ugyanis úgy látja, hogy a kormány a két ellátási intézmény fokozatos leépítésére törekszik.
A politikus idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségének szavait, miszerint "a gyes és a gyed zsákutca". Mint elmondta, a kormány tervek között szerepel a gyes két éves időtartamra való szorítása, ami alatt megadnák a három éves juttatási összeget. Ez azt mutatja, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen kívánják leépíteni ezt az ellátási formát - jelentette ki. "Mindenképpen kiállunk a gyes és a gyed védelme mellett, egy olyan korban, amikor meggyőződésünk szerint az anyaság jelenti a legnagyobb szolgálatot a jövő érdekében" - tette hozzá.

Harrach Péter utalt arra: a kormányfő felesége azt is mondta, hogy a két támogatási fajtával több száz ezer anyát zárnak panellakásokba. "Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a gyessel és a gyeddel több százezer anya kap lehetőséget arra, hogy saját lakásában nevelje fel gyermekét" - hangsúlyozta a KDNP-s politikus.

Véleménye szerint a részmunkaidő intézményrendszerének fejlesztése az, ami a legtöbb segítséget adhat a gyermekükkel otthon lévő anyáknak. "Magyarország számára nem megoldás az úgynevezett svéd modell, miután Svédországban szabad döntés alapján működőképes az egykeresős családmodell, Magyarországon pedig nagyon nehéz ezt elképzelni" - emelte ki Harrach Péter.

A politikus szerint a gyed a demográfusok felmérése szerint is a leginkább gyermekvállalási kedvet teremtő támogatási forma.

Daróczi Dávid: Harrach Péternek lelkiismeret-furdalása van

A kormányszóvivő szerint Harrach Péternek lelkiismeret-furdalása van, hiszen amikor ő volt a szociális miniszter egyszer sem emelte sem a családi pótlék,s em a gyes összegét -reagált a kormányszóvivő Harrach Péter szombati sajtótájékoztatójára, amelyen az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a Fidesz és a KDNP mindenképpen megvédi a gyes és a gyed intézményét, az ellenzéki frakció szerint ugyanis a kormány a két ellátási intézmény fokozatos leépítésére törekszik.

Harrach Péter szerint az, hogy, a kormány tervei között szerepel a gyes két éves időtartamra való szorítása, oly módon, hogy ez idő alatt is megadnák a három éves juttatási összeget azt mutatja, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen kívánják leépíteni ezt az ellátási formát - jelentette ki. Daróczi Dávid szerint viszont a kormány csak a választás lehetőségét akrják megadni az anyukáknak, hogy ők döntsék el, mikor akarnak visszamneni dolgozni, hogy hogyan tudják összeegyeztetni a családot a munkájukkal. A kormányszóvivő szerint megszorításokra egyedül a Fidesz készül, hiszen ők araják reálértéken befagyasztani a nyugdíjakat.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. load 2008. július 01. 23:30
  „Még szerencse, hogy mindez csupán a szakpszichologusokon múlik!”
 • 33. idegelme 2008. július 01. 22:12
  „load írta:
  "Sajnos szűk családi környezetben, burokban nevelkedve sok hisztis törpezsarnok nevelődik ki, akinek aztán szinte megoldhatatlan beilleszkedési problémái lesznek az általános iskolákban."
  load!
  Magyarországon a második világháború után jöttek létre tömegesen a bölcsődék és óvodák.
  A szakpszichológusok szerint, ha az anya vállalni tudja, hogy otthon marad gyermeke mellett, a gyermek ugyanúgy érett lesz az iskolakezdésre - mind a tanulásra, mind a társas kapcsolatokban való eligazodásra - mint azok a gyerkőcök, akik jártak bölcsődébe, óvodába.”
 • 32. load 2008. július 01. 17:22
  „31. idegelme
  "Akkor miért jöttek létre tömegével a második világháború után a bölcsődék és óvodák?"
  Az óvoda nem Rákosi Mátyás találmánya.
  A rendszert egy Froebel nevű német találta ki és alapította 1840 körül (kindergarten).
  Aztán elterjedt az egész világon Afganisztántól az USA-ig.
  Az elméletének az volt a lényege, hogy a fiatal gyermekeknek a hasonló korúak között kell megtanulni a közösségben élés szabályait, a társadalmi beilleszkedést, az egymással való játék, kommunikációt és kompromisszumok hasznosságát.
  Sajnos szűk családi környezetben, burokban nevelkedve sok hisztis törpezsarnok nevelődik ki, akinek aztán szinte megoldhatatlan beilleszkedési problémái lesznek az általános iskolákban.”
 • 31. idegelme 2008. július 01. 12:52
  „Load írta: "A kétkeresős családmodell nem a szocializmus találmánya"
  Akkor miért jöttek létre tömegével a második világháború után a bölcsődék és óvodák? Azért, hogy a ,,kétkeresős családmodell" kialakulhasson, hogy az anyák minél hamarabb újra munkába állhassanak. Nem a gyerekeknek van szükségük a bölcsődékre és óvodákra! Ez a nagy helyzet.
  Nem általánosítottam, csak azt mondtam, hogy akit nem érdekel a gyereke, adja bölcsibe, oviba, fogadjon babysittert! Mert sajnios ilyen is van, de van aki kényszerből adja be a gyermekét, mert másképpen nem tudna megélni.”
 • 30. load 2008. július 01. 00:08
  „29. idegelme
  Ugye az a 2 tized elhanyagolható?
  De erről mintha már lett volna szó.
  A kétkeresős családmodell nem a szocializmus találmánya, hiszen a fejlett nyugat-európai országokban ma is elfogadott és általános a nők munkavállalása.
  A GYES viszont szocialista találmány.
  Az 1967-es bevezetését Kádár Jánosnak köszönhetjük és népszerűsége azóta is töretlen.
  A kijelentésed, hogy a dolgozó nők nem törődnek a gyermekükkel súlyos aránytévesztés.
  Sértő és méltatlan velük szemben.”
 • 29. idegelme 2008. június 30. 22:42
  „load! Nem tudtam, hogy a 7,4 az kisebb mint 7,2!
  Tudod mi volt a szocializmus alatti ideológia? A "kétkeresős családmodell"! A hazai női gazdasági aktivitási ráta a fejlett piacgazdaságokét messze felülmúlta, s több százalékponttal magasabb volt a női munkavállalás tekintetében tradicionálisan élenjáró skandináv országok mutatóinál.
  Azóta is hátrányosan kezelik a nőket a munkerőpiacon, miközben nőtt a nők túlterheltsége, a családi funkciók pedig gyengültek. Persze akit nem érdekel a gyereke, az csak menjen dolgozni! :)”
 • 28. load 2008. június 30. 22:27
  „25. idegelme
  "Az EU-ban munkanélküliség tekintetében átlagon felüliek vagyunk! :)"
  Ez sem igaz.
  Az EU 25 országának munknélküliségi rátája 7,2%
  Magyarországé 7,4. A 2 tized elhanyagolható.
  A munkaerő felelsleg és hiány egyszerre van jelen.
  Nézd meg ezt a munkaerő kereső honlapot:
  http://profession.hu/hu/allasok/ms/24
  Van kereslet a munkaerőre, de csak a képzettekre. A képzetlenek szegénységre vannak itélve.
  Akik hosszabb időre kiestek a munkából. azok nehezen találnak vissza.
  Amiben viszont tényleg rosszul állunk, az a foglalkoztatottság.
  Az EU 25-nél: 65,8%
  Magyarország: 57,3%. Ezen belül a nőknél csak 50,9%.
  Míg a gyermektelen nők 80%-a dolgozik, a gyerekeseknél ez a szám már 50% alatt van.
  Bölcsödék, óvodák létesítésével vagy a gyes-gyed rendszer átalakításával ezen kellene változtatni.
  Szerintem a két év alatt három éves kifizetés ebbe ez irányba tett helyes lépés.”
 • 27. naca 2008. június 30. 21:50
  „Azt mondja meg nekem a kormányfő felesége, hogy mi a fenét csinálnak az anyukák 2 és 3 év közötti gyermekükkel? Bölcsőde nincs, óvodába még nem veszik fel őket. Persze, mennek dolgozni, hiszen a munkáltatók két kézzel kapkodnak a kisgyermekes anyák után. És én egyáltalán nem hiszem, hogy a gyed vagy gyes bezár a lakásba. Most is meg van a választás, akinek van lehetősége, úgyis hamarabb visszamegy dolgozni. És azért sok olyan anyukát ismerek, aki sokkal szívesebben lenen otthon a gyerekével, ha tehetné, minthogy hajnalban kirángassa az ágyból, egésznap stresszeljen azon, nehogy a gyerek beteg legyen. Szóval a gyes nem rabszolgaság, bár nem vitatom, van aki annak éli meg. Én sok évig voltam otthon a gyerekeimmel, bár valóban igaz, anyagilag nem volt könnyű, de azokat a csodálatos időszakot semmi és senki nem pótolhatja!”
 • 26. klj_54 2008. június 30. 21:14
  „3. hozzászólás járulékfizető 2008.06.28 16:19

  Járulékfizető! Nem tudom mennyi idős vagy?
  De nem árt valamit tudnod a múlt rendszerről.
  A haszonélvezők mellett voltak azok is akiket lenézel: pufajkások, munkásőrök. Lehet, hogy nem hiszed el, de azok az emberek gondoskodtak a többség nyugodt álmáról.
  Mert abba gondolj bele mit is tanult (lehet, hogy Te is?) az ember marxizmusból;
  az állam az az elnyomó szervezet amely hatalmát a lehetséges eszközökkel fenntartani igyekszik.
  Nyugdíjast bírálni ilyen alantas módon nem erre a fórumra való!
  Ha megéred Te is az leszel!
  Kis empátia nem ártana.”
 • 25. idegelme 2008. június 30. 21:10
  „load! Nem az átkosban vagyunk! Ébredj fel! Nem a nőket kell munkába küldeni, hanem munkahelyek kellenek. Nézz körül, hogy mennyi munkanélküli van! Az EU-ban munkanélküliség tekintetében átlagon felüliek vagyunk! :)”
 • 24. load 2008. június 30. 20:41
  „No látod idegelme, tudsz te reálisan is gondolkodni.
  A foglalkoztatottságot - köztük a nőkét - kell javítani, hogy ne az egyharmad tartsa el az országot, és ne egy fő a családot.
  Lassan csak-csak szótértünk.”
 • 23. idegelme 2008. június 30. 16:03
  „Számomra nem Németország, vagy Nicaragua a mérvadó, hanem a tudományosan bizonyított tények. Ki nem sz@rja le, hogy mi jár, meg mi nem jár... Külföldön van pénz babysiterre, hogy az ovoda, iskola sok esetben a munkahelyen belül van, stb. Ez is hozzátartozik az igazsághoz. Itt csak a szegénység, a bölcsőde, az óvoda, ha van még egyáltalán (lassan az iskola sem kell) marad, mert egy fő nem tudja eltartani a családját. Amíg egyharmad tart el egy egész országot, addig csak a szegénység és a korrupció uralja a terepet.”
 • 22. miracle 2008. június 30. 12:43
  „load
  Hagyjad szerintem, idegelme nem hagyja magát zavartatni a tényektől.
  A 3 év JÁR (5 év nem lenne még jobb? Egyes szülők már most is eljátszák, óvodai helyet elfoglaják, de a a gyereket nem járatják az első kettőbe, mert a kicsivel úgyis otthon vannak), a 12 hét nyári szünet JÁR (Németo.-ban 6 hét is elég) stb.”
 • 21. idegelme 2008. június 30. 10:12
  „Load!
  Nem a mutatók a fontosak a megszületett gyermek a fontos. Az első három év pedig kiemelten fontos a gyermek életében (Dobrevnek persze nem fontos!).
  Az is elgondolkodtató, hogy miért alacsony egyáltalán a születések és az élve születések száma. Ennyire kiszolgáltatott és kizsákmányolt társadalomban én sem vállalnék gyereket!”
 • 20. load 2008. június 30. 09:09
  „19. idegelme
  Köszönöm a nyugtató szándékodat, de továbbra sem vagyok nyugodt. Engem a hiedelmek és mendemondák helyett általában a ténybeli adatok nyugtatnak meg.
  Ezek pedig azt mutatják, hogy hazánkban 4 nőből 2 dolgozik, míg Európa boldogabb felén 3.
  A magyarországi gyes-gyed rendszer a népesedési adatokra nincs hatással. A termékenységi hányados (egy nőre jutó élve szülések száma) nem jobb - sőt rosszabb - mint azokban az országokban, amelyekben a szülési szabadság 6-8 hét.
  A nők foglalkoztatási rátája viszont lényegesen rosszabb, ami azt mutatja, hogy vagy nem tudnak, vagy nem akarnak visszamenni dolgozni. Elgondolkodni inkább azon kellene, hogy a magyarországi gyes-gyed rendszer milyen hatással van erre mutatóra!
  - Soha nem állítottam, hogy a szülés utáni otthon maradás azonos a foglalkoztatással.
  - A foglakoztatási adatok a munkaképes korú nőkre vonatkoznak, nem a nyugdíjasokra.
  - Az utolsó mondatoddal színvonaltalanság okán nem foglalkoznék.”
 • 19. idegelme 2008. június 30. 06:46
  „Load!
  Megnyugtatlak, hogy külföldön otthon maradnak az anyukák gyermekeikkel.A foglalkoztatást ne keverd a szülés utáni otthon maradással. A kettő nem ugyanaz. Egy elöregedő társadalmtól mit vársz? Szerinted a nyugdíjas nénik foglalkoztatottak?
  Éppen az a baj, hogy Magyarországon a nő kénytelen visszamenni dolgozni.
  Milliárdosokból álló országrontó csapatunk úgy látszik tényleg komolyan gondolja és felsorakozik a Dobrev Klára által kigondolt és managert "anyák-elleni" programhoz.”
 • 18. load 2008. június 29. 23:53
  „17. idegelme
  "Nyugat Európában még több nő marad otthon a gyerekekkel, mert érdekes módon megtudnak élni a férj keresetéből!"
  Tévedsz.
  A magyar nők foglalkoztatási mutatója 51%.
  Az uniós átlag 58,3%.
  És ahol valóban otthon maradhatnának, mert a férj jól keres az
  Dánia:73,2%
  Németország: 64%
  Norvégia: 74%
  Svédország: 71,8%
  A többi országnak is utánanézhetsz itt: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/eurostat_tablak/emploi/em012.html
  Azt hiszem ebből kiderül, hogy a hatékony és versenyképes országokban a nők foglalkoztatása is része része a gazdasági sikereknek.”
 • 17. idegelme 2008. június 29. 23:00
  „Miracle! Hány gyereket neveltél fel?
  Szerinted miért "degenerált hülye" az aki otthon tud maradni a gyermekével? Talán "singly" vagy?
  Nyugat Európában még több nő marad otthon a gyerekekkel, mert érdekes módon megtudnak élni a férj keresetéből!
  Ha neveltél volna gyermeket, akkor tudnád hogy az első három év mennyire fontos.Így csak üres fecsegés amit leírtál! Ajánlom az osztályunkat!”
 • 16. miracle 2008. június 29. 22:07
  „Ez csak tévhit.
  Gondolom Európa többi országa tele van degenerált hülyékkel, mert ott az anyjuk 1-2 év után visszamegy dolgozni. Csak nálunk nőnek fel szuper generációk, aminek következtében mint látható Mo virágba van borulva.
  Egyes anyák már azt se tudják, hogyan unatkozzanak otthon jó dolgukban, otthon kuksolnak évekig, tojnak rá, hogy mi lesz majd, hiszen 5-6 év olyan messze van még, utána kiveszik - másodszor is! - a "felgyülemlett (?) 100 nap szabijukat, végül reklamálnak, mert ki akarják őket tenni. Csodálatos, konzerválandó perspektíva.”
 • 15. idegelme 2008. június 29. 13:20
  „Egy anya ne menjen két év után vissza dolgozni, a gyermekkel foglalkozzon, mert ez az időszak a legfontosab a pici számára. Ha kiesik a munkából, majd visszazökken, a gyermeknek sokkal fontosabb, hogy mellette legyen.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc: nincs szükség sokkterápiára

Magyarországnak folyamatos változásra és alkalmazkodásra, nyugodt mérsékelt reformpolitikára van… Tovább olvasom